Dokument Prebudený - Štefánikove vlny 21. storočia je tesne pred dokončením

Film je inšpirovaný pôsobením Milana Rastislava Štefánika vo Francúzskej Polynézii.

28.05.2019 05:00
debata (4)

Tvorcovia nezávislého dokumentárneho filmu Prebudený – Štefánikove vlny 21. storočia sú vo finálnej fáze jeho výroby. Snímka z dielne režiséra Michala Vasilka Keleho, ktorý je známy aj ako Mike Satori, je inšpirovaná pôsobením Milana Rastislava Štefánika na ostrove Tahiti vo Francúzskej Polynézii. Filmový tím má už pripravený videomateriál na finálnu postprodukciu. Pri nej žiada o pomoc verejnosť, ktorá môže snímku finančne podporiť prostredníctvom crowdfundingovej kampane.

Cieľom snímky Prebudený – Štefánikove vlny 21. storočia je podľa tvorcov prostredníctvom surfingu pritiahnuť pozornosť mladých ľudí k česko-slovenskej histórii aj súčasnosti prepojenej na Tahiti a okolitých ostrovoch Francúzskej Polynézie. Má pripomenúť pôsobenie Štefánika, ktorý na Tahiti vybudoval observatórium, pozoroval prelet Halleyho kométy a chcel na ostrove a v okolí vystavať sieť meteorologických staníc, ale tiež poukázať na súčasné kultúrne a spoločenské dianie na týchto ostrovoch.

Snímka sleduje dvoch cestovateľov a surferov Milana a Rastislava, ktorých inšpiroval Štefánikov príbeh. Dokument tvorí viacero príbehových línií – okrem príbehu Milana a Rastislava sú to napríklad príbehy polynézskych ľudí, ktoré sú zažívané akoby Štefánikovým „duchom“. Milan a Rastislav zavítali do oblasti Teahupo?o, kde mala pôvodne stáť jedna zo Štefánikových meteorologických staníc a kde sa vyskytuje svetoznáma nebezpečná a technicky náročná vlna, ktorú cestovatelia symbolicky zosurfovali. Sú pritom prvými zo Slovenska a Českej republiky, ktorí sa k vlne Teahupoo dostali. Cestovatelia sa na Tahiti tiež stretli s tamojšími česko-slovenskými potomkami. Diváci a diváčky budú mať tiež možnosť prostredníctvom filmu spoznať tradičnú polynézsku kultúru.

Prebudený – Štefánikove vlny 21. storočia je prvou slovensko-tahitskou filmovou koprodukciou. Snímka je venovaná významnému slovenskému cestovateľovi Františkovi Kelemu, ktorý sa venoval Štefánikovmu pôsobeniu vo svete a bol garantom spomínaného filmového projektu.

4 debata chyba
Viac na túto tému: #M. R. Štefánik #Štefánikove vlny 21. storočia