CinEdu predstaví populárne tínedžerské aj detské filmy

V bratislavskom Kine Mladosť sa v piatok 31. mája začína prvý ročník filmového festivalu pre deti, mládež i celé rodiny CinEdu.

31.05.2019 13:00
Pásmo filmov pre najmenších Parížske tajomstvá... Foto:
Pásmo filmov pre najmenších Parížske tajomstvá a iné animované príbehy uvedú v bratislavskom kine Mladosť v sobotu 1. júna a nedeľu 2. júna o 10. h.
debata

„Ako jediný na Slovensku sa špecializuje na divákov od troch do 18 rokov, ktorým predstaví kvalitné filmy zo súčasnosti s cieľom zabaviť mladé publikum a súčasne ho zapojiť do diskusií,“ informovala riaditeľka podujatia Ľudmila Cviková.

Program festivalu je postavený prevažne na zahraničnej tvorbe. Návštevníci uvidia populárne tínedžerské filmy z Holandska aj najnovšie detské a mládežnícke snímky z Nemecka, Dánska, Estónska či Austrálie, ktoré sa podarilo získať vďaka spolupráci s MFF Zlín, najstarším detským festivalom na svete.

CinEdu premietne aj snímky ocenené na MFF Berlín, či držiteľov ocenení Európskej filmovej akadémie. Program je rozdelený do niekoľkých vekových kategórií – od troch, šiestich, od ôsmich, desiatich a od 12 rokov. Niektoré filmy sa premietnu v pôvodnom znení so živým ‚dabingom‘ jedného z mladých slovenských hercov priamo v kinosále.

Pre najmenších divákov má festival prichystané dva bloky animovaných filmov bez dialógov. Dopoludňajšie predstavenia sú rezervované pre školy a po vybraných projekciách sú naplánované diskusie, v ktorých budú môcť žiaci vyjadriť svoj názov na videný film. Popoludňajší a večerný program je určený pre širokú verejnosť.

Festival sa koná aj počas Medzinárodného dňa detí, kedy bude vstup detských divákov do 16. h zadarmo. „Počas víkendu budú zároveň súčasťou nášho festivalu dva workshopy v priestoroch hotela Park Inn a na Hviezdoslavovom námestí – Urobme si vlastnú animáciu/pixiláciu pre kategóriu sedem až 12 rokov a Natoč si svoj film! pre 12 až 18-ročných. Oba workshopy sú pre deti bezplatné,“ poznamenala Cviková.

CinEdu potrvá do 4. júna. Ambasádorkou prvého slovenského filmového festivalu pre deti a mládež je herečka Zuzana Kronerová.

debata chyba
Viac na túto tému: #Zuzana Kronerová #CinEdu #Ľudmila Cviková