Televízne tipy Pravdy: Rebel v žite Salinger, obetavá Glenn Close aj ľudstvo bez detí

Nenechajte si ujsť to najlepšie z televíznych programov od 30. mája do 5. júna. Televízne tipy pre vás vybrala Katarína Sedláková, redaktorka Magazínu Pravdy.

31.05.2019 16:00
Žena Glenn Close Foto:
Glenn Closeová a Jonathan Pryce vo filme Žena.
debata

Sobota 1. 6.

Rebel v žite, Cinemax, 16.15
Zaujíma vás, aký bol J. D. Salinger a ako vznikla slávna kniha Kto chytá v žite? Pozrite si americkú biografickú drámu z roku 2017. Salingerovho redaktora, ktorý mu pomáhal, tu hrá Kevin Spacey.

Nedeľa 2. 6.

Ploty, JOJ Cinema, 9.05
Ďalšia americká dráma, tentoraz o tom, že niekto stavia ploty preto, aby ľudia nemohli dovnútra, a niekto preto, aby nemohli von. Viola Davisová získala cenu BAFTA aj Zlatý glóbus pre najlepšiu herečku vo vedľajšej úlohe, režisér a herec Denzel Washington nominácie na viacero cien nakoniec nepremenil. A o čom film vlastne je? Odohráva sa v 50. rokoch v Pittsburghu. Bývalý nádejný bejzbalový hráč Troy (Denzel Washington) sa snaží zaopatriť rodinu vo svete, ktorý mu kladie jednu prekážku za druhou.

Žena, Cinemax, 20.00
Vynikajúci film o tom, že za každým úspešným mužom stojí skvelá žena – a práve teraz máte česť jednu spoznať. Joan Castlemanová je oddaná, mimoriadne inteligentná a stále veľmi pôvabná dokonalá manželka. Hrá ju Glenn Closeová, ktorú za túto úlohu už po siedmykrát nominovali na Oscara. Toho nezískala, no Zlatý glóbus jej neunikol. Filmová Joan 40 rokov strávila v tieni svojho charizmatického manžela Joea (Jonathan Pryce) a jeho hviezdnej spisovateľskej kariére obetovala svoj vlastný literárny talent, sny aj ambície. Celý ten čas s humorom a gráciou prehliadala jeho nevery a výhovorky na „umenie“. Teraz sa Joe v Štokholme chystá prevziať Nobelovu cenu a Joan je na pokraji zrútenia. Má sa postaviť zoči-voči najväčšej obeti svojho života a prehltnúť ďalšie poníženie…

Pondelok 3. 6.

Rivali, Jednotka, 20.30
Zasiahla vás smrť Nikiho Laudu? Pozrite si akčnú športovú drámu USA inšpirovanú skutočným príbehom nezmieriteľných rivalov formuly 1.

Tigrie mlieko, Cinemax, 21.45
Najlepšie kamarátky Nini a Jameelah majú 14 rokov. Spoločne sa vydajú do Berlína hľadať lásku, sex a lepšiu budúcnosť. S ulepenými perami a ťažkými viečkami z pitia Tigrieho mlieka – kombinácie mlieka, brandy a marakuje, veselo koketujú a využívajú svoj nevinný pôvab. Čakajú skutočnú lásku s Nikom a Lukasom. Ale dospievanie prináša aj bolesť – dievčatá sa stanú svedkyňami vraždy, zažijú sklamanie a hrozí, že Jameelah deportujú späť do Iraku. Nemecký film z roku 2017 je vraj nežný a zábavný, tragický aj šokujúci, jednoducho strhujúci príbeh o konci detstva. Pretože aj to sa raz skončí, či už človek chce, alebo nie.

Potomkovia ľudí, ČT2, 23.25
Znepokojivé sci-fi Alfonsa Cuaróna o Zemi v roku 2027, kde sa už 19 rokov nenarodilo jediné dieťa, pretože ľudstvo sa stalo neplodným. Cuarón (režisér tohtoročnej oscarovej Romy alebo sci-fi Gravitácia) sa vraj inšpiroval rovnomennou sci-fi novelou kráľovnej detektívok P. D. Jamesovej. Vo filme hrajú Clive Owen, Julianne Mooreová aj Michael Caine.

Streda 5. 6.

Bel Canto, Cinemax, 21.50
A ďalší film s Julianne Mooreovou, tentoraz v úlohe slávnej sopranistky cestuje do juhoamerickej krajiny ovládanej vojenskou diktatúrou. Má tam vystúpiť na večierku zámožného japonského priemyselníka. Zajme ju však partizánska skupina ako rukojemníčku. Počas vyjednávania sa medzi nimi vytvorí nečakané puto. Film vraj vznikol podľa výborného románu Ann Patchettovej Bel Canto.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Alfonso Cuarón #Glenn Close #televízne tipy #J. D. Salinger