Marko Škop: Zaujíma ma téma bežného človeka, človeka milión

Nový film režiséra Marka Škopa Nech je svetlo v hlavnej úlohe s Milanom Ondríkom príde do slovenských kín v septembri. Svetovú premiéru bude mať v hlavnej súťaži Medzinárodného filmového festivalu Karlove Vary.

14.06.2019 12:00
Marko Škop Foto: ,
Režisér Marko Škop.
debata

Nech je svetlo je príbehom slovenského gastarbeitera v Nemecku, ktorého syn je členom polovojenskej mládežníckej skupiny. Keď sa chlapec zapletie do šikanovania a usmrtenia spolužiaka, otec začne zisťovať pravdu o tom, čo sa stalo, pravdu o stave veci, pravdu o sebe samom.

„Zaujíma ma téma bežného človeka, človeka milión, ktorý sa svojou nevedomou čiastočkou podieľa na masovej xenofóbnej duši, keď je s následkami nenávisti konfrontovaný natvrdo cez udalosti v najbližšej rodine,“ hovorí o novinke Škop (Iné svety, Osadné, Eva Nová). Popri Ondríkovi sa v nej predstavia herci František Beleš (študent bratislavského konzervatória), Zuzana Konečná, Ľubomír Paulovič, Daniel Fischer, Csongor Kassai či Anikó Vargová.

Video

Medzinárodným distribútorom snímky je spoločnosť Loco Films, domácim ASFK. Film vznikol v slovensko-českej koprodukcii spoločností Artileria a Negativ. Na výrobe sa podieľali Rozhlas a televízia Slovenska a Česká televízia. Realizáciu podporili Audiovizuálny fond, český Státní fond kinematografie a fond Eurimages.

debata chyba
Viac na túto tému: #Marko Škop #Nech je svetlo