Art Film Fest s novým Jarmuschom, Ozonom aj Barabášom

Keď sa Medzinárodný filmový festival Art Film Fest v roku 2016 po dvadsiatich troch rokoch presťahoval z Trenčianskych Teplíc do Košíc, mnohým domácim to zlomilo srdce.

14.06.2019 08:51
Bill Murray, Chloë Sevigny Foto:
Bill Murray, Chloë Sevigny a Adam Driver vo filme Jima Jarmuscha Mŕtvi neumierajú.
debata

Je však pozoruhodné, že sa festival dokázal rýchlo aklimatizovať a na kvalite jeho programu sa to nijako výrazne neodrazilo. Od piatka 14. do soboty 22. júna budú môcť jeho návštevníci opäť vidieť výber filmov z prominentných svetových festivalov či si užiť čaro mesta a bohatý sprievodný program plný diskusií, koncertov alebo filmových kvízov. Art Film Fest počas svojho 27. ročníka ponúkne dokopy 152 filmov, pričom až 110 bude celovečerných. Snímky budú rozdelené do štrnástich programových sekcií.

Podľa programového riaditeľa festivalu Petra Nágela je výber otváracieho filmu dôležitý a vždy ide o trocha ošemetnú záležitosť, no tentoraz sa mu podarilo trafiť klinec po hlavičke. „Otváracím filmom diváka buď naladíte, alebo odradíte. Vždy je vďačné, keď sa podarí nájsť nejakú dobrú a inteligentnú komédiu s presahom. Tento rok otvoríme festival anglicko-kanadsko-americkým filmom Stan a Ollie v réžii Jona S. Bairda. Ako už názov a mená naznačujú, pôjde o hraný film o Stanovi Laurelovi a Oliverovi Hardym. Príbeh zachytáva záverečnú životnú etapu týchto dvoch geniálnych komikov,“ priblížil programový riaditeľ festivalu Peter Nágel.

Ceny pre Luknára aj Lábusa

Súčasťou Art Film Festu, ktorá berie najväčšiu pozornosť širokej verejnosti, je udeľovanie cien Hercova misia či Zlatá kamera za prínos kinematografii. V úvode festivalu si prvú spomenutú cenu preberie slovenský herec Roman Luknár, v závere významný český herec Jiří Lábus. Zlatá kamera poputuje do rúk maďarského režiséra Kornéla Mundruczóa. Ocenený bude aj legendárny Štefan Kvietik, ktorý tento rok oslavuje jubileum 85 rokov. Dostane Cenu prezidenta festivalu, ktorým je jeho herecký kolega Milan Lasica.

Diváci sa počas festivalu podľa Nágela môžu tešiť na viaceré snímky z festivalov v Cannes, Benátkach, Berlína, Sundance, Rotterdamu či Toronta. Dve snímky z Cannes, rakúsky triler podľa skutočných udalostí Lillian v réžii Andreasa Horvatha a lotyšská dráma Jurisa Kursietisa Oleg, budú v hlavnej súťaži hraných filmov spolu s ďalšími desiatimi snímkami bojovať o cenu Modrý anjel. O víťazoch rozhodne päťčlenná porota, tvoria ju slovenská herečka Éva Bandor, český režisér, scenárista a spisovateľ Ivan Fíla, grécky filmový kritik Panagiotis Kotzathanasis, filmová kritička a festivalová dramaturgička Dina Pokrajac či iránsky filmový režisér, scenárista a producent Mohammad-Ali Talebi.

Víťazný Parazit či novinka z pera Saviana

Z Cannes sa organizátorom podarilo pritiahnuť na festival aj iné snímky. „Cielene sme šli po tých najznámejších tituloch, ktoré získali pozornosť. Aj tento rok máme na festivale víťaza Zlatej palmy z Cannes, ktorým je juhokórejský film Parazit. Síce vyhral prekvapujúco, ale určite zaslúžene. Nakrútil ho Joon-ho Bong,“ priblížil Nágel. „Uvedieme tiež snímku, ktorá získala v Cannes cenu za najlepšiu réžiu, belgicko-francúzsky film bratov Dardennovcov Mladý Ahmed. Ďalší veľký film, ktorý festival na francúzskej riviére otváral, je čierna komédia Jima Jarmuscha Mŕtvi nezomierajú,“ dodal. Jarmuschova snímka príde do slovenských kín už 4. júla.

Silný zážitok sľubuje aj talianska dráma Pirane s detskou tvárou z pera Roberta Saviana, spisovateľa žijúceho už roky pod zmenenou identitou kvôli nebezpečnej neapolskej mafii. V najnovšom diele zachytáva život detí a tínedžerov z nižších sociálnych vrstiev, ktorí sú mafiou najímaní na špinavú prácu. Film, ktorý získal Strieborného medveďa za scenár na festivale v Berlíne, režíroval Claudio Giovannesi. Diváci sa môžu tešiť tiež na novinku Françoisa Ozona Z milosti Božej, ktorá rozpráva o šokujúcom príbehu z lyonskej diecézy, kde zdokumentovali viac ako 70 prípadov sexuálneho zneužívania detí tamojším pátrom. Medzi vrcholy festivalu môžu zároveň patriť snímky ako Wildlife (2018) debutujúceho známeho herca Paula Dana či satirická komédia 8. trieda v réžii Bo Burnhama.

Príde aj Elán

V sekcii Slovenská sezóna reflektujúcej domácu tvorbu bude tento rok možno zhliadnuť až šestnásť snímok, pričom deväť z nich bude mať na festivale premiéru. Medzi nimi aj očakávaný debut Jána Sabola Casino.sk, kde sa predstavia Roman Luknár, Pavel Kříž, Zuzana Kanócz, Marek Majeský a ďalší. Silné zastúpenie budú mať aj dokumentárne snímky, medzi ktorými sa objaví aj nový film Petra Kerekesa BATAstories. Hádam najväčším prekvapením však bude nový film Pavla Barabáša, keďže tentoraz nepôjde o žiaden meditatívny film z horského prostredia. Barabáš totiž nakrútil celovečerný dokument s názvom Svetozár Stračina o známom slovenskom skladateľovi.

Pre všetkých nostalgikov a milovníkov nestarnúceho Elánu bude po tridsiatich rokoch prvýkrát uvedený v reštaurovanej zdigitalizovanej verzii film Rabaka Dušana Rapoša a prídu ho uviesť Jožo Ráž, Ján Baláž aj Boris Filan. Po filme je pripravená aj beseda s autogramiádou. Najväčšie slovenské filmové podujatie s najdlhšou tradíciou hudobne oživia herec Marián Mitaš alias DJ Mizzi, speváčka Dorota Nvotová s kapelou či prešovská stálica Chiki liki tu-a, ktorá vždy zabaví svojimi chytľavými, ľahko zapamätateľnými humornými textami. Chýbať nebudú ani rôzne prednášky a panelové diskusie.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #art film fest #Pavol Barabáš #Jim Jarmusch