Zelené desatoro za kamerou. Filmári chcú ísť príkladom

Tvorcovia road movie Stand up počas nakrúcania ako prví na Slovensku dodržiavali pravidlá udržateľnosti a usilovali sa všetky procesy a činnosti súvisiace s filmovaním upraviť tak, aby pri tom čo možno najviac šetrili prírodu. V prípravnej fáze nakrúcania, ktoré sa uskutočnilo v máji a júni tohto roka, si zadefinovali desať jednoduchých pravidiel, tzv. zelené desatoro, ktorého sa počas tvorby filmu striktne držali.

19.06.2019 07:00
debata
Na dopravu ľudí počas nakrúcania poslúžili... Foto: Lýdia Drahošová
Stand Up Na dopravu ľudí počas nakrúcania poslúžili vlaky, MHD, bicykle, ale aj vlastné nohy.

Na začiatku nakrúcania dostal každý svoju fľašu, do ktorej si mal počas celej výroby čapovať vodu. Každý si nosil vlastný prenosný pohár na kávu. Na pľaci nechýbali prenosné koše na plast, papier a zmiešaný odpad. Občerstvenie na nakrúcanie nosili vo väčších, znovu použiteľných nádobách a na obedy chodil štáb a herci do reštaurácií, kde jedli z porcelánu a s kovovým príborom. V nevyhnutných prípadoch bol k dispozícii jednorazový riad z kompostovateľných materiálov. Na nakrúcaní šetrili aj papier, netlačili žiadne scenáre, plány nakrúcania ani denné dispozície, kostýmy a rekvizity využili z predošlých nakrúcaní alebo z druhej ruky, menšie postavy si zabezpečili kostýmy sami. Osvetľovači na pľaci dosvecovali len cez lokálne elektrické pripojenie, nepoužívali veľké vysokoenergetické lampy ani agregátor na naftu. Fajčiť smeli herci a štáb len na vyhradenom mieste a na dopravu ľudí poslúžili vlaky, MHD, bicykle, ale aj vlastné nohy. V prípade, že bolo treba prepraviť viac ľudí naraz, robili sa zvozy jedným autom.

„Málokto si uvedomuje, koľko také priemerné nakrúcanie dokáže vyprodukovať odpadu a koľko zdrojov sa na ňom minie, často aj zbytočne. Filmové nakrúcanie je veľmi náročné po všetkých stránkach – energiou, časom aj financiami – a málokto považuje za dôležité myslieť pritom ešte aj na šetrnosť. Ja však verím tomu, že netreba veľa a postupnými krokmi dokážeme škodlivé následky zredukovať, len treba túto diskusiu otvoriť a správne komunikovať,“ poznamenala producentka filmu Katarína Krnáčová. Spolu s ďalšími tvorcami snímky sa pritom podľa jej slov inšpirovali projektom Green Screen, v rámci ktorého rozbehla Slovenská filmová agentúra nedávno rôzne prednášky a aktivity. Mnoho európskych krajín podľa Krnáčovej túto tému už rieši a producentka oceňuje, že sa ekologické myslenie začína v ostatnom čase dostávať prostredníctvom aktivít rôznych organizácií do popredia aj na Slovensku.

Snímka režiséra Juraja Bohuša rozpovedá príbeh Miša, ktorý má životný sen stať sa úspešným stand up komikom. Rozhodne sa preto opustiť stabilné zamestnanie, no plány mu naruší neohlásená návšteva netere z USA, s ktorou sú nútení vybrať sa na prvé turné po slovenských mestách. Počas road tripu pritom obaja postupne zisťujú, že im cesta za snom prináša i výzvy, na ktoré neboli celkom pripravení.

Ústredné postavy v novej road movie stvárnia Ondrej Kovaľ a Zuzana Norisová, vo vedľajších úlohách sa vo filme predstavia Szidi Tobias, Ady Hajdu či Elena Podzámska a objavia sa v ňom aj populárni stand-up komici Michael Szatmary, Tomáš Hudák, Matej Adámy, Simona Salátová, Jakub Gulík či Ján Gordulič. Za kameru sa postavil Juraj Chlpík.

Premiéra filmu, ktorého realizáciu v rámci výzvy minimal podporil Audiovizuálny fond, sa uskutoční budúci rok.

debata chyba
Viac na túto tému: #ochrana prírody #udržateľnosť #road movie #stand up