Na Festival Azyl 2019 sa prihlásilo až 250 filmov z rôznych krajín

Dokopy 250 filmov zo 40 krajín sveta sa prihlásilo do súťaže v rámci Festivalu Azyl2019 - medzinárodného online festivalu jeden a päťminútových filmov a videoklipov. Mladí začínajúci filmári aj skúsenejší profesionáli mali na svoju tvorbu viac ako dva mesiace. Víťazi boli slávnostne uvedení počas 27. ročníka Medzinárodného filmového festivalu Art Film Fest.

25.06.2019 09:00
Jonáš Karásek Foto: ,
Jedným z porotcov festivalu bol aj slovenský režisér Jonáš Karásek.
debata

„Pri formátoch z rôznych krajín sa najčastejšie opakovali témy ako ekológia, udržateľnosť v stravovaní, sexuálne zneužívanie či kríza v komunikácii, ktorú prinášajú digitálne technológie. Príjemne nás prekvapilo, že k nám prihlasujú filmy aj čoraz mladší tvorcovia. Najmladšia režisérka mala iba 13 rokov. Ak bude tento trend pokračovať, do budúcna zvažujeme aj vytvorenie sekcie pre tvorcov do 18 rokov. Tvorcovia z predošlých ročníkov sa k Festivalu AZYL radi vracajú. Nielen, že sa nám prihlasujú opakovane, ale dokonca víťaz minuloročného minútového filmu v tomto ročníku vyhral päťminútovú kategóriu,“ povedal organizátor festivalu Viliam Štrelinger.

V kategórii jednominútový film sa stal víťazom slovinský autor Matic Grgic s filmom The Last Cigarette on Earth: A Steampunk Adventure. Daniel McKee z Anglicka sa s filmom If you never answered x umiestnil na prvom mieste v kategórii päťminútových filmov a prvé miesto v kategórii videoklip získalo poľské tvorivé duo Dorota Piskor a Tomek Ślesicki s videoklipom ku skladbe Cover Me Kroki.

O víťazoch rozhodovala odborná porota z krajín Vyšehradskej štvorky. „Bolo veľmi inšpiratívne mať možnosť pozrieť si tieto krátke filmy. Kvalita mnohých je na vysokej úrovni – či už ideovo alebo formálne. V porote som bol aj minulý rok, nemôžem povedať, že by sa úroveň filmov nejako výrazne zmenila, aj vtedy tam boli zaujímavé veci, keď ma oslovili skôr hrané, netradične natočené kúsky. V rámci tohto ročníka ma oslovili viac animácie,“ zhodnotil jeden z porotcov Jonáš Karásek.

Medzinárodný Festival AZYL sa zameriava na krátkometrážne filmy, medzi nimi sa neobjavujú len hrané, ale aj experimentálna alebo animovaná tvorba. Hlavným cieľom organizátorov je ambícia vytvoriť platformu, ktorá zabezpečí propagáciu tvorcov pred širokou i odbornou verejnosťou. Najlepšie filmy z festivalu sa okrem Slovenska dostanú aj na festivaly do Maďarska, Poľska či Českej republiky. V rámci putovnej prehliadky si ich bude možné pozrieť i na niektorých slovenských hudobných festivaloch.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #videoklip #film #krátkometrážny film #Festival Azyl