V Markovi Škopovi vidia Karlove Vary svetový potenciál

Hlavná súťaž festivalu v Karlových Varoch je tento rok bez českého režiséra. Jediným čiastočne českým zástupcom v nej je slovensko-česká koprodukčná snímka Marka Škopa Nech je svetlo.

28.06.2019 17:30
Vary Foto:
Trojicu nepočujúcich súrodencov sníva vo filme Hluché dni o záchode a skutočnej obývačke.
debata

Prečo českí filmári tento rok nesúťažia vo Varoch? Pýtali sa viaceré české médiá, medzi nimi aj Mladá fronta Dnes. „Mali sme niekoľko ponúk, ale ani jediná neprešla našimi prísnymi kritériami. Očakávame jednak pútavý príbeh, jednak formu, ktorá s ním spolupracuje. Práve Škopova snímka je príkladom schopnosti, ako kombináciou oboch položiek zaujať nielen tunajšie, ale aj zahraničné publikum. Chceme, aby filmy, ktorým na festivale pomáhame k zviditeľneniu, urobili svetovú kariéru,“ povedal MF Dnes programový riaditeľ festivalu Karel Och.

Festival, ktorý sa začal v piatok, uvedie Škopovu novinku vo svetovej premiére už v nedeľu. „Názov filmu Nech je svetlo, má svoj biblický kontext a snažili sme sa tento motív preniesť aj do vizuálu filmu. Výrazne sme pracovali s kontrastom, so svetlom a s tieňom, pretože každé svetlo má aj svoj tieň. Snažili sme sa do vizuálu jednoducho pretaviť príbeh otca, ktorému sa syn určitým spôsobom vzďaľuje, je v nejakej tme, odkiaľ sa ho on snaží uchopiť, zachrániť, ale nedarí sa mu to, nedokáže sa syna ani dotknúť,“ povedal Škop v nedávnom rozhovore pre Pravdu.

Hrdinom jeho novinky je čerstvý štyridsiatnik Milan, slovenský gastarbeiter v Nemecku, ktorý zistí, že jeho šestnásťročný syn sa zaplietol s nebezpečnou partiou a čelí obvineniu z usmrtenia spolužiaka. Pri hľadaní pravdy o tom, čo sa stalo, zisťuje otec aj pravdu o sebe samom. „Veľa som rešeršoval medzi slovenskými gastarbeitermi, ekonomickými migrantmi, najmä v Nemecku. Tento film je v mnohom inšpirovaný skutočnými príbehmi viacerých rodín,“ povedal Škop, ktorý má na konte oceňované dokumenty Iné svety (2006) či Osadné a v hranom filme debutoval filmom Eva Nová (2005).

Preniknúť do snov

V ďalšej súťažnej sekcii Na východ od západu uvedie festival v premiére samostatný celovečerný debut Pavla Pekarčíka, ktorý sa podieľal napríklad na snímke Zamatoví teroristi (2013). V poetickom filme Hluché dni predstavuje štyri príbehy nepočujúcich detí z rómskych osád. „Hluchonemé deti nájdete v každej z rómskych osád. Vnorením sa do každodennej reality svojich protagonistov som však pochopil, že každé dieťa prežíva okolitú realitu pomocou snívania. Nezáleží na tom, či počuje, alebo nie, či rozpráva, alebo nie,“ povedal Pekarčík. V snímke predstavuje napríklad trojicu nepočujúcich súrodencov, ktorí snívajú o záchode a skutočnej obývačke. „Dôležité je do týchto snov preniknúť, odkryť ich, pozorovať. Čoraz menej totiž vieme o ľuďoch, ktorí nežijú v našej spoločenskej vrstve, štvrti či na našej úrovni príjmu. Nechápeme ich pohnútky, starosti a motívy. Bolo preto veľmi zaujímavé nahliadnuť do ich života. Dozvedať sa o tom, že majú podobné obavy, sny, radosti ako my. A o tom by tento film mal byť: mal by spájať. Alebo aspoň pomôcť spájaniu,“ uviedol režisér.

V sekcii Prvé podanie bude mať vo Varoch premiéru aj stredometrážny absolventský hraný film Kid režiséra Gregora Valentoviča o nerozlučnej štvorici kamarátov, ktorých rozdelí dospievanie. Premietať sa bude aj digitálne reštaurovaná tragikomédia Petra Solana Prípad Barnabáš Kos (1964) v hlavnej úlohe s Josefom Kemrom.

Cena pre Julianne Mooreovú aj Vladimíra Smutného

Medzi hviezdami 54. ročníka festivalu je americká herečka Julianne Mooreová, ktorá pricestovala už na otvorenie po Krišťáľový glóbus za mimoriadny umelecký prínos svetovej kinematografii. Koniec festivalu zase ozdobí americká herečka Patricia Clarksonová, tohtoročná držiteľka Zlatého glóbusu za seriál HBO Ostré predmety, ktorej odovzdajú rovnaké ocenenie. Herec, scenárista a režisér Casey Affleck predstaví na festivale svoju novinku Svetlo môjho života. Cenu prezidenta MFF KV za prínos českej kinematografii získa kameraman Vladimír Smutný podpísaný pod filmami ako Kolja (1996), Smrt krásných srnců (1986) či Zánik samoty Berhof (1983).

O ďalších cenách rozhodujú príslušné poroty, verdikt zverejnia 6. júla s koncom festivalu.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Marko Škop #Filmový festival v Karlových Varoch #Nech je svetlo