Oscarová akadémia do svojich radov pozvala aj Helenu Třeštíkovú

Traja Česi tento rok dostali pozvanie, aby sa stali členmi americkej Akadémie filmového umenia a vied, ktorá každoročne udeľuje prestížne ocenenie Oscar.

02.07.2019 12:00
Helena Trestikova, ceska dokumentaristka,... Foto: ,
Režisérka a scenáristka Třeštíková.
debata

Sú nimi dokumentaristka Helena Třeštíková a herci a kaskadéri Ladislav Lahoda a Pavel Cajzl. Na svojich o tom informovala sama akadémia, ktorá okrem troch Čechov pozvala do svojich radov ďalších 839 umelcov z celého sveta. Polovica z nich sú ženy.

Ak pozvanie akadémie prijmú, stanú sa novými členmi ajž americká speváčka Lady Gaga, americký herec Sterling K. Brown, švédsky herec Alexander Skarsgard, legenda francúzskeho filmu a divadla Jean-Louis Trintignant, britskí herci Claire Foyová a Tom Holland či speváčka Adele. Ak prijme väčšina z 843 pozvaných umelcov, presiahne počet členov akadémie 9000.

Päťdesiat percent umelcov, ktoré akadémia vyzvala, aby sa stali jej členmi, sú tento rok ženy. V desiatich zo 17 umeleckých skupín, ako sú herectvo, réžia či scenáristika, ženy dokonca dostali viac pozvánok než muži. Necelú tretinu pozvaných (29 percent) potom tvoria ľudia z etnických menšín. Celkom pochádzajú možní budúci členovia akadémie z 59 krajín. Na zozname pozvaných je 21 držiteľov ceny Oscar.

Ak všetci umelci pozvanie prijmú, zvýši sa podiel žien v akadémii na 32 percent oproti 25 percentám v roku 2015. Podiel filmárov neeurópskeho pôvodu by sa zvýšil z ôsmich na 16 percent. Členovia Akadémie filmového umenia a vied sa môžu podieľať na výbere držiteľov prestížnych cien Oscar. Tie sa budú v budúcom roku udeľovať o niečo skôr ako v minulých rokoch, už 9. februára.

debata chyba
Viac na túto tému: #Oscar #Helena Třeštíková