Oscarový prostáčik, Forrest Gump, oslavuje

Bol naivný, trocha zaostalý, a predsa sa stal pojmom. Forrest Gump sa zrodil presne pred 25 rokmi, získal šesť Oscarov a nehynúcu lásku divákov.

07.07.2019 09:00
Robin Wright Tom Hanks Foto:
Herečka Robin Wright a Tom Hanks vo filme Forrest Gump (1994)
debata

Dá sa vo filme spojiť melanchólia s humorom? Očividne áno a pasujú dokonca výborne! Príbeh prostáčika Forresta Gumpa v podaní Toma Hanksa je namiešaný ako pohľad jednoduchého, trocha zaostalého obyčajného amerického chlapca, ktorý prechádza dejinnými udalosťami 50. a 60. rokov. Prežije vojnu vo Vietname, hnutie detí kvetov, stretáva významných ľudí ako Elvis Presley, ktorého „naučí tancovať“, Johna Lennona inšpiruje k legendárnej piesni Imagine, debatuje s prezidentmi a stane sa národným hrdinom. Pritom dospieva v muža, zažije lásku aj priateľstvo na celý život a svojím nefalšovaným záujmom zmení životy ľudí, ktorých má rád.

Forrest Gump je jednoducho pojem a hláška z úvodu filmu: život je ako bonboniéra, nikdy nevieš, čo si vyberieš, už zľudovela. Forrest Gump kráča životom s týmto maminým krédom a pripojí k nemu ešte dobrú radu od svojej lásky od detských čias Jenny: keď sa niečo zomelie, nehraj sa na hrdinu a bež! Zaberá to, keď ho v detstve pre hendikep šikanujú spolužiaci a zaberá to aj vo Vietname. Lenže Forrest už nebeží sám, ale na rukách nesie svojho zomierajúceho kamaráta. Tragické scény sa vo filme striedajú s vtipnými gagmi, humor si kliesni cestu aj cez vojnové polia a nič mu nie je sväté. Je to však láskavý humor, plný citu, a nie chladný cynizmus. Práve preto je Forrest Gump taký populárny. Vo svojej prostote vidí to, čo iní nie: vie, kde je dobro, kde zlo. Svojich blízkych chráni, je schopný obetovať všetko a svoje city dáva bez podmienok. Je naučený poslúchať, ale keď sa mu niečo z duše protiví, dokáže sa tomu postaviť. Napokon si k nemu nájde cestu láska jeho života Jenny, poznačená zlým detstvom, či poručík Dan, zmrzačený vojnou na tele aj na duši. Pre oboch je Forrest Gump nádej a pokoj. Lepší život prinesie aj rodine kamaráta Bubba, ktorý padol vo vojne, keď jej venuje závratnú sumu peňazí. Stane sa hrdinom proti svojej vôli vďaka športovým úspechom. Ako vojnový hrdina si preberie vyznamenanie od prezidenta a zároveň ho oslavujú na protivojnovej demonštrácii. A potom po rokoch začne behať a ľudia, ktorým sa zmysel ich života stratil, ho naháňajú spolu s ním. Forrest Gump nemusí, lebo vie, že život je ako bonboniéra.

Tom Hanks si Forresta Gumpa zahral pred 25 rokmi. Foto: SITA/AP, Jordan Strauss
Tom Hanks Tom Hanks si Forresta Gumpa zahral pred 25 rokmi.

Scéna, keď prezident Johnson vyznamenáva Forresta Gumpa, je dobový záznam, vďaka počítaču sa len vojnovému hrdinovi „vymenila hlava“, bojové scény sa natáčali na golfovom ihrisku a tiež sa dorábali počítačovo. Takýto bluf diváci tvorcom iste odpustia. Príbeh Forresta Gumpa patrí medzi najobľúbenejšie filmy a je postavený na skutočných ľuďoch a udalostiach. Hoci pri behaní Toma Hanksa na dlhšie trate zastúpil jeho brat Jim, inšpiráciou bol Louis Michael Figueroa, ktorý vo veku 16 rokov pre Americkú rakovinovú spoločnosť prešiel z New Jersey do San Francisca. A skutočná Jenny podľa autora zomrela na hepatitídu typu C v dôsledku užívania drog v mladosti.

Film nakrútil Robert Zemeckis podľa predlohy Winstona Grooma v roku 1994, premiéru mal 6. júla 1994, presne pred 25. rokmi. Zožal úspech v podobe Oscarov za najlepší film, réžiu, scenár, hlavnú postavu a ešte tri ďalšie a zarobil vyše 350 miliónov dolárov. No keď autor predlohy rok po uvedení filmu napísal pokračovanie Gump & Co, druhý film už nanakrútili. Možno preto, že taký bonbónik bol v škatuli iba jeden.

3 x Forrest Gump

  • lavička v meste Savannah, na ktorej Forrest sedí počas rozprávania príbehu, sa dostala do múzea, predávala sa v aukcii
  • po uvedení filmu vznikla sieť reštaurácií Bubba Gump Shrimp Company v USA, Číne, Japonsku, Mexiku či v Spojenom kráľovstve
  • adeptmi na rolu Forresta Gumpa boli John Travolta aj Bill Murray

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Tom Hanks #Forrest Gump