Slovenská stopa v novom Spider-Manovi? Slnko Marcely Laiferovej!

Skupina amerických študentov, v ktorej je aj 16-ročný Peter Parker alias Spider-Man, je vo filme Spider-Man: Ďaleko od domova na autobusovom výlete po Európe. Keď neplánovanou cestou do Prahy namiesto do Paríža prechádzajú Alpami, zaznie vo filme na chvíľu pieseň Marcely Laiferovej Slnko. Predpokladá sa, že film bude patriť ku komerčne najúspešnejším trhákom a Marcelu Laiferovú tak budú na chvíľu počuť milióny a milióny divákov po celom svete.

03.07.2019 18:10
Marcela Laiferová v pozadí s Mesiacom na... Foto: ,
Marcela Laiferová v pozadí s Mesiacom na koncerte Lýra 50 - Mám rozprávkový dom v roku 2016.
debata (1)

„Nevedela som to,“ reagovala cez telefón speváčka. Bola iba stručná, pretože denník Pravda ju zastihol na dovolenke. Ku komiksom nemá podľa vlastných slov zvláštny vzťah a na otázku, ktorú zo svojich piesní by ona sama odporučila filmárom, odpovedala, že má napríklad mnoho skladieb s príbehom.

Distribučná spoločnosť Itafilm, ktorá film od štvrtka priniesla do slovenských kín, o použití piesne vedela dlhšie, informáciu si však musela nechať pre seba. „Dozvedeli sme sa to asi pred mesiacom, mesiacom a pol, keď nám prišla kópia filmu a pozreli sme si ju. Hneď vzápätí sme volali do londýnskeho Sony. Tam nám však povedali, že máme čakať, lebo hudba je zatiaľ dočasná a celá scéna možno pôjde preč. Ten film sa totiž celkom slušným tempom prestrihával. Takže sme čakali,“ povedal Pravde Marián Tesák, pr manažér Itafilmu.

„Možno nejaký týždeň-dva dozadu nám povedali, že pesnička tam zostane, ale nedá sa použiť na marketingové účely, iba vo filme. Chceli sme ju použiť napríklad do videa, ktoré sa robilo v dabingu, ale to sa nedalo. Veľmi sme chceli, aj sme na Sony tlačili, ale keďže nekúpili práva aj ku kampani, tak sa s tým nedalo nič robiť,“ povedal Tesák. Ako sa americkí filmári k piesni dostali, nevie. „Navyše scéna, v ktorej pesnička hrá, sa odohráva v rakúskych Alpách, takže možno tam trochu zapracovalo aj určité ignorantstvo Američanov. Ale možno ju do filmu dali len dočasne a môj tip je, že mali hudobného dramaturga, ktorý im vyberal pesničky z bývalého ostbloku. Táto sa im zapáčila, tak ju tam nakoniec aj nechali,“ uvažuje Tesák.

Pesničku Slnko nahrala Laiferová v roku 1973. O rok skôr pieseň holandských hudobníkov Petra Koelewijna a Petra Schoonhovena naspievala francúzska speváčka Sheila pod názvom Le mari de mama. V približne rovnakom období vznikla aj verzia holandskej progrockovej skupiny Drama pod názvom Mary's Mamma. Slovenský text napísal Peter Brhlovič.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #slnko #Spider-Man #Marcela Laiferová #Spider-Man: Ďaleko od domova