Televízne tipy Pravdy: Prázdniny v Provensalsku aj Robinsonka

Nenechajte si ujsť to najlepšie z televíznych programov od 5. do 10. júla. Televízne tipy pre vás vybrala Helena Dvořáková, redaktorka Magazínu Pravdy.

05.07.2019 12:00
Prázdniny v Provensalsku Foto:
Záber z komédie Prázdniny v Provensalsku.
debata

Piatok 5. 7.

Dobrodružstvo pri obžinkoch, Dvojka, 13.50
Máme síce novú inscenáciu hry Dobrodružstvo pri obžinkoch v SND, ale tá z roku 1968 nikdy nevybledne. Naši milí herci Emília Vášáryová, Božidara Turzonovová, Michal Dočolomanský a Ivan Mistrík to tam pekne roztočili! Film ich zvečnil.

Zmenil tvár Šanghaja. Dvojka, 23.20
Slovenský architekt postavil slávny Park hotel v Šanghaji! Film o ňom nakrútil Ladislav Kaboš. Svetová premiéra bola v Šanghaji, a to v predvečer Slovenského národného dňa na EXPO Šanghaj 2010. Udiala sa vo Veľkom divadle, ktoré tiež navrhol a postavil tento architekt. Hudeca si stále ešte len osvojujeme, film sa teda oplatí pozrieť.

Sobota 6. 7.

Sága rodu Forsytovcov (1), Dvojka, 20.10
Skvelá príležitosť opäť uvidieť herca Damiana Lewisa v úlohe Soamesa Forsyta, v ktorej učaril mnohým divákom. Aj mne. Neočaril však svoju lásku k Irene v seriáli, nevedel jej dať najavo nehu. Jej chlad ho ničil. Krásny príbeh z viktoriánskej doby je už dnešnému životu veľmi vzdialený, ale za literárnu predlohu dostal John Galsworthy v roku 1932 Nobelovu cenu. Je to fascinujúci svet.

Smrt krásných srnců, ČT1. 21.10
Česká dráma z roku 1986 vznikla podľa knihy Otu Pavla. Režisér Karel Kachyňa presne vystihol poetiku i zmysel rodinného príbehu. Svet videný očami detí je najkrajší, hoci aj v tieni tragédií. Ota Pavel do smútku pridal humor (malého volajú napríklad Prdelka) a vytvoril krásny mäkký obraz zo spomienok. Dotvorili ho herci ako Karel Heřmánek, Marta Vančurová či Rudolf Hrušínský. Chytá za srdce.

Prázdniny v Provensalsku, JOJ, 23.05
Film o opojení a vytriezvení v krásnom Provensalsku. Kto z našincov by myslel na komplikácie, keď uvidí more? To si radšej dá šampanské a rande. Tak to robia aj traja mladíci, ktorých hrajú Vojta Kotek, Jakub Prachař a Kryštof Hádek. No eufória nemôže trvať večne. Prídu problémy, príbeh sa riadne zauzlí. Pre tých, čo idú k moru, varovanie, pre tých, čo sú doma, „oddychovka“. Film nakrútil Vladimír Michálek v roku 2016.

Nedeľa 7. 7.

Robinsonka, ČT1, 15.55
Dojímavý film podľa knižky Marie Majerovej režíroval Karel Kachyňa. Hrajú vynikajúci herci, ktorí v čase vzniku filmu – rok 1974 – boli ešte mladí: Petr Kostka, Jaroslava Obermaierová, Vladimír Dlouhý a ďalší. Niekomu sa môže zdať, že zostarol aj námet: dievčatá sú vraj už dnes praktickejšie. V situácii dospievajúcej Bláže, ktorá prišla o mamu a má zrazu na starosti domácnosť, by si údajne poradili ľahšie. Pocitová stránka sa však nemení. Aj dnes sa môže niekto cítiť sám ako Robinson.

Muž, ktorý zabil Dona Quijota, HBO, 20.00
Don Quijote bol čudák, ktorý inšpiroval aj ďalších čudákov: rôzni blázni sa prevteľovali do tejto postavy a konali ako on. Aj v tomto filme cynický režisér reklám Toby (Adam Driver) stretáva pomäteného obuvníka (Jonathan Pryce), ktorý sa cíti „rytierom smutnej postavy“ a koná ako on. Režisér sa zamotá do jeho fantázií a tie začnú ovplyvňovať realitu v dedinke, kde Toby nakrúca. Skutočný režisér filmu na túto tému, Terry Gilliam, jeden z Monty Pythonov, mal z týchto zmätkov vraj plno súdnych sporov.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #televízne tipy #Prázdniny v Provensalsku #Robinsonka