Oslávenec Boris Farkaš: Známi americkí herci prepožičali tvár môjmu hlasu

Slovenský herec Boris Farkaš, popredná osobnosť slovenskej divadelnej a filmovej scény, sa vo štvrtok dožíva 65 rokov.

04.07.2019 14:00
Boris farkaš Foto: ,
Herec Boris Farkaš sa vo štvrtok dožíva 65 rokov.
debata

Hercom sa vraj stal preto, lebo sa bál, že v inom neobstojí. Jeho hlasom rozprávajú seriáloví obľúbenci Dempsey a Monk, a prepožičal ho aj Al Pacinovi.

Ako uviedol, malú oslavu v podobe rodinného obedu so synom Ondrejom, dcérou Kristínou a jej dvojičkami Elou a Matildou už stihol absolvovať v predstihu. A malé vnučky nezapreli gény, ktoré zrejme zdedili nielen po mame herečke a spisovateľke, ale aj po dedovi. „Keď sedím s nimi, to je jeden herecký výkon za druhým, ale nie z mojej strany, ja sa dívam, ony hrajú. Práve sme si dávali také hádanky, aby zahrali, keď im nechutí polievka, alebo keď im chutí dezert. Veľmi sa na tom zabávam,“ pochvaľuje si čas strávený s najbližšími. „Po hmotných daroch netúžim, rád som, keď sme v kruhu rodiny. Mali sme maličkú oslavu, syn žije v Hamburgu, ja a moje deti sme narodení v jednom týždni, vždy sa takto stretneme medzi 1. a 7. júlom. Vtedy som rád, to je pre mňa najviac zo všetkého,“ vyhlásil člen bratislavského Divadla Astorka Korzo '90.

Miroslav Noga a Boris Farkaš. Inscenácia Kamene... Foto: Andrej Balco
Kamene vo vreckách, Miroslav Noga, Boris Farkaš Miroslav Noga a Boris Farkaš. Inscenácia Kamene vo vreckách stojí takmer výlučne na ich hereckom koncerte.

V jeho súbore pôsobí Boris Farkaš od 1. júla 1990, čo znamená, že ďalšia oslava „divadelného“ jubilea ho čaká o rok, keď dovŕši 30 rokov na javisku Astorky. Či v tejto súvislosti chystajú jeho kolegovia na čele s riaditeľom Vladom Černým prekvapenie v podobe určitej postavy v inscenácii či hru od obľúbeného autora, oslávenec nevedel potvrdiť. Uvedomuje si však, že musí začať skúšať. „Dva a pol sezóny som bol mimo divadla, neskúšal som. Rok po roku som bol na komplikovaných operáciách kolien, už konečne musím začať skúšať, ak nechcem odísť do penzie,“ konštatoval herec, ktorý nemá vedomosť o tom, že by mu v divadle prichystali titul k niektorému jubileu. „Pochybujem, že si to niekto uvedomuje v tejto chvíli, ale teším sa, lebo budeme skúšať Gogoľovho Revízora a tam mám peknú postavu,“ priznal rodák z Ratkovej, ktorý za svoje herecké umenie získal množstvo ocenení.

„Konečne si zahrám v niečom naozaj kvalitnom, lebo nášmu divadlu aj ruská klasika veľmi prospieva,“ myslí si Farkaš. Divadelní priaznivci si ho môžu pamätať z inscenácií Višňový sad, Mandragora, Idiot, Zámok, Sen svätojánskej noci, Platonov, Mesiac na dedine, Rómeo a Júlia, alebo Milovníci. Za svoj pôsobivý výkon v hrách Scény z domu Bessemenovovcov – Meštiaci a Vražda sekerou v sv. Peterburgu – Zločin a trest dostal divadelné ocenenie Dosky.

Boris Farkaš prepožičal svoj hlas viacerým filmovým a seriálovým postavám, medzi nimi poručíkovi Dempseymu či svojráznemu detektívovi Adrianovi Monkovi. „Ja hovorím, že mnohí známi americkí herci prepožičali tvár môjmu hlasu,“ smeje sa. Nové úlohy v dabingu ho však zrejme nečakajú: „O mňa už nie je veľký záujem, nejako sa to generačne vymenilo, my herci z našej generácie chodíme do dabingu pomenej. Chodím do štúdia, keď sa vyskytne herec, ktorého som v minulosti daboval a natočí niečo nové, vtedy ma zavolajú.“

Vyskúšal si aj režisérsku stoličku, zopakovať si to podľa vlastných slov zatiaľ nemá ambíciu. „V najbližšej budúcnosti určite nie, vrátim sa do divadla, ale určite nie v réžii. Ono je to veľmi nevďačné, keď herec režíruje kolegov, lebo kolegovia stále vo vás vidia herca, a nie režiséra. Je to veľmi ťažký post – režírovať kolegov. Možno by som aj išiel niečo robiť, ale radšej s hercami z iných divadiel,“ priznal Farkaš, ktorý je tiež úspešným výtvarníkom a karikaturistom. Ilustroval aj knihy svojej dcéry, píše poviedky a básne. Knihy z pera Borisa Farkaša sa však tak skoro nedočkáme: „Zatiaľ nie, ani memoáre sa nechystám písať. Možno, keď toho bude viac, ale zďaleka to nie je také množstvo, aby z toho mohla vzniknúť knižka.“

debata chyba
Viac na túto tému: #výročie #Boris Farkaš