Film Kto je ďalší? otvára tému sexuálneho vydierania

Film Kto je ďalší? režiséra Mira Drobného priblíži okrem iných aj príbeh o falošnom instagramovom profile modelingovej agentúry Elite, ktorý pod názvom Elite Model Europe lákal od dievčat nahé fotografie a videá.

16.07.2019 14:00
Kto je ďalší? Foto:
Americká herečka Anita Sonnberger stvárnila v jednom z príbehov filmu Kto je ďalší? sexuálne obťažované dievčatko.
debata

„Agentúra Elite sa od tohto profilu dištancovala a spoločne sme sa ho snažili zablokovať. Zatiaľ sa nám to nepodarilo,“ uviedol Drobný, podľa ktorého mnohí používatelia sociálnych sietí ani netušia, ako také sexuálne vydieranie na internete funguje. To sa pritom odohráva podľa presného postupu.

Útočník skrytý za falošný profil si vytipuje obeť, môže ísť aj o dievčatá alebo chlapcov, ktorí nie sú na internete veľmi aktívni a majú na svojich profiloch len pár fotografií. Oslovením a vyjadrením pozornosti agresor svoje budúce obete povzbudí a začne si postupne budovať dôveru, získava osobné údaje o rodine a snaží sa obeť izolovať od okolia. Potom pod rôznymi falošnými dôvodmi vyláka nahú fotografiu.

„Vylákať nahú fotku od dievčat je jednoduché. Založí sa falošný profil agentúry alebo fotografa a obeť sa zručne manipuluje vidinou budúcej slávy. Iný spôsob je, že sa cez falošný dievčenský profil začne komunikovať s obeťou a nadviaže sa priateľský vzťah. Vzniknutá dôvera sa zneužije vzájomným posielaním polonahých alebo nahých fotiek či videí. Tento scenár funguje rovnako na chlapcov ako aj na dievčatá. Keď agresor získa kompromitujúci materiál, má obeť v hrsti,“ povedala Tatiana Ivanič Rybanská z Linky detskej istoty, pod ktorej krídlami vznikli za ostatných dvanásť rokov projekty ako Ovce.sk, Zodpovedne.sk, Kyberšikanovanie.sk či Pomoc.sk určené na pomoc obetiam šikany.

Vo filme, ktorý sa do slovenských kín dostane 22. augusta, sa objavia napríklad Peter Brajerčík, Brian Caspe, rapperka Aless Capparelli, modelka Angela Nikolau, rooftopperi Vadim Makhorov a Vitaliy Raskalov či Anita Sonnberger, ktorá v jednom z príbehov stvárnila sexuálne obťažované dievčatko. „Pred pár rokmi som v L.A. absolvovala herecký kurz a vôbec som si nedokázala predstaviť, že raz budem súčasťou takéhoto úžasného filmu. Toto je oveľa viac než len film. Je to projekt podľa skutočných udalostí ako napríklad sexuálne vydieranie, o ktorých treba oveľa viac odborne hovoriť,“ poznamenala herečka.

Hudobne sa na filme podieľali spomínaná Aless Capparelli, Liam Adams, Demi Lovato či Celeste Buckingham, ktorá k filmu už v júni predstavila pieseň #Voiceless. Skladba má byť jej osobnou výpoveďou. „Mám osobné skúsenosti, ktoré sú podobné tým z filmu, čo sa týka príbehu sexuálneho zneužitia. Verím, že hudba je univerzálnym jazykom a že cez ňu vieme riešiť aj témy, ktoré sú niekedy až príliš náročné na bežnú debatu. Dúfam, že ľudia sa po zhliadnutí tohto filmu zamyslia nad svojimi blízkymi, ktorí si možno niečím podobným prešli alebo prechádzajú, a nebudú ich za to súdiť, ale práve naopak, im budú oporou,“ vyjadrila sa speváčka.

debata chyba
Viac na túto tému: #Elite Model Look #sexuálne obťažovanie #Kto je ďalší?