Hradu bude kraľovať film

„Ide nám predovšetkým o človečinu,“ zdôrazňuje Peter Vlkovič. „Na svetových festivaloch oceňujú režisérov, hercov i herečky, scenáristov či kameramanov, ale obyčajného človeka neocenia nikde,“ pokračuje organizátor Filmovej noci na Hrade, ktorej 8. ročníku bude patriť víkend na hrade Šariš, v rozprávaní pre Pravdu.

17.07.2019 09:06
Hrad Šariš Foto:
Hrad Šariš zaplavia po ôsmy raz návštevníci Filmovej noci.
debata

Aj preto rozhodne odborná porota o tom, kto z hrdinov tucta súťažných dokumentov získa cenu pre najlepšieho protagonistu. Divácke hlasy zas určia, ktorý z ôsmich titulov sekcie Wurst de la wurst dostane cenu pre najhorší krátky film. „Názov je slovná hračka. Spája nemecké slovo, ktoré znamená klobásu. Francúzske ,de la', teda ,z' zas odkazuje na prehliadku Creme de la creme, ponúkajúca to najlepšie z najlepšieho. My sme to otočili,“ vysvetľuje.

V predvečer prvého dňa Filmovej noci na Hrade, už vo štvrtok po zotmení, premietnu v autokine na lúke pod hradným vrchom romantickú komédiu o láske, nádeji a trpkosti života Loli paradička. Festival, ktorý sa začína v piatok popoludní, má v programe viac ako dve stovky nových krátkych filmov, na ktoré sústreďuje pozornosť. „Keď sme v roku 2011 začínali, len málo festivalov bolo zameraných na krátky film. Hovorilo sa, že ten môže urobiť hocikto. Divákov však práve krátke, veľakrát vtipné, groteskné i dokumentárne filmy veľmi bavia. A v normálnom kine ich neuvidíte,“ zdôvodňuje Peter Vlkovič.

Po tom, čo v roku 1687 gotický a renesančný hrad – sídlo kráľov počas ich pobytu v Šariši – vyhorel, už ho neobnovili. Zachovali sa však bašty a opevnenie. Veľké stany, ktoré vyrástli medzi jeho múrmi, sa zmenia na centrá rôznych zón – od detskej cez medzigeneračnú až po oddychovú. Prírodný amfiteáter na nádvorí bude pulzovať muzikou, tohtoročnou novinkou je polnočná hudba. Filmom poslúži ako útočisko drevený prístrešok, stará pracháreň pozýva na prednášky a besedy. „V piatok večer sa na jednom pódiu stretnú štyria režiséri, bratia Martin, Andrej, Juraj a Marek Šulíkovci, ktorí často spolupracujú na rôznych projektoch,“ hovorí hlavný organizátor. Bonusom budú ich študentské filmy, priestor dostanú aj „celovečeráky“ Záhrada Martina Šulíka a dokument Marka Šulíka Ťažká duša.

Kto má radšej tajomstvá, tomu patrí Spirit kino. Čo a ako sa návštevníci dozvedia prostredníctvom esemesiek. „Na Filmovú noc na Hrade príde aj národné divadlo,“ prezrádza Peter Vlkovič. Nebude to SND z Bratislavy, ale Prešovské národné divadlo s monodrámou Moral insanity, tohtoročným víťazom festivalu Nová dráma/New drama. Filmy sa budú premietať až do nedeľného rána, konca sa dočká ten, kto vydrží do piatej hodiny rannej. Vybrať si z bohatej programovej ponuky dokáže každý.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #hrad #Šariš