Zomrel holandský herec Rutger Hauer, známy z filmu Blade Runner

Vo veku 75 rokov zomrel holandský herec Rutger Hauer, ktorý sa preslávil v americkom kultovom sci-fi thrilleru Blade Runner z roku 1982. Informovali o tom dnes časopis Variety a agentúra ANP. Hauer je známy aj z filmov Jastrabia žena či Stopár.

24.07.2019 20:57
Rutger Hauer Foto: ,
Rutger Hauer
debata (3)

Hauer podľa ANP zomrel už minulý piatok po krátkej chorobe vo svojom bydlisku v meste Beetsterzwaag na severe Holandska. Správu o skone herca potvrdil aj jeho agent Steve Kenis, podľa ktorého sa dnes konal pohreb.

Zrejme najslávnejšou úlohou Holanďana, ktorý sa presadil v i Hollywoode, bola rola vodcu vzbúrených vražedných androidov (replikant) Roya Battyho v ponurej sci-fi dráme Blade Runner režiséra Ridleyho Scotta.

Hauer si zahral v mnohých ďalších snímkach najrôznejších žánrov, ako napríklad Legenda o svätom pijanovi, Klopanie na nebeskú bránu, Milujte svojho zabijaka, Sin City či Batman začína. Za úlohu vo filme Útek zo Sobiboru získal v roku 1988 Zlatý glóbus v kategórii najlepší herec vo vedľajšej úlohe.

Plodná bola jeho spolupráca so slávnym holandským režisérom Paulom Verhoevenom. Vzišli z nej filmy ako Turecký med (1973), ktorý bol nominovaný na Oscara za najlepší zahraničný film a Oranžský vojak (1977), ktorý sa stal najdrahším holandským filmom.

Hauer patril k najznámejším holandským hercom. Vďaka svojej pohľadnej tvári, blond vlasom a vysokej a štíhlej postave dostal prezývku holandský Paul Newman. V roku 1994 sa zdržiaval v Prahe pri príležitosti natáčania televíznej fikcie Otčina a o päť rokov neskôr bol oficiálnym hosťom Medzinárodného filmového festivalu v Karlových Varoch.

3 debata chyba
Viac na túto tému: #Rutger Hauer