Letná škola filmu s Lasicom aj Nočným kráľom

Koncerty, divadlo, literatúra, výstavy, workshopy, bohatý program pre deti, vzácna návšteva v podobe Nočného kráľa z krvavej fantasy Hra o tróny, no v prvom rade kopec skvelých filmov.

25.07.2019 09:25
Milan Lasica Foto: ,
Milan Lasica si na festivale prevezme Výročnú cenu Asociácie českých filmových klubov.
debata

Už zajtra otvorí svoje brány všetkým filmovým nadšencom a zvedavcom Letná filmová škola (LFŠ) v Uherskom Hradišti a zavrie ich až v nedeľu 4. augusta. V troch hlavných blokoch – História, Súčasnosť a Česko/Slovensko budú môcť diváci vidieť viacero starých klasík od Françoisa Truffauta, Agnès Vardovej alebo Williama Wylera, dokonca nemých filmov so živou hudbou, ale aj noviniek.

Jednou z nich je najnovší hraný film Marka Škopa Nech je svetlo o otcovi snažiacom sa dohnať doma to, čo zameškal počas pobytu v Nemecku, kde odišiel kvôli zárobku. Na pozadí príbehu však režisér rafinovane otvára témy ako náboženstvo, xenofóbia či šovinizmus. Dráma mala premiéru na festivale v Karlových Varoch a do slovenských kín príde 26. septembra. „Názov filmu má svoj biblický kontext a snažili sme sa teda tento motív preniesť aj do vizuálu filmu. Výrazne sme pracovali s kontrastom, so svetlom a s tieňom, pretože každé svetlo má aj svoj tieň. Snažili sme sa do vizuálu jednoducho pretaviť príbeh otca, ktorému sa syn určitým spôsobom vzďaľuje, je v nejakej tme, odkiaľ sa ho on snaží uchopiť, zachrániť, ale nedarí sa mu to, nedokáže sa syna ani dotknúť. Tento film je v mnohom inšpirovaný skutočnými príbehmi viacerých rodín. Veľa som rešeršoval medzi slovenskými gastarbeitermi, ekonomickými migrantmi, najmä v Nemecku,“ povedal prednedávnom Škop pre Pravdu.

„Keď som dostal finálny scenár k filmu Nech je svetlo do rúk, nemal som na to vtedy príliš náladu a myslel som, že si prečítam len kúsok z neho, avšak nedalo mi to a celý som ho zhltol naraz a bol som z neho nadšený,“ povedal krátko po tom, čo si z Varov odniesol cenu za najlepší mužský herecký výkon, Milan Ondrík. „Mohol by som rozprávať o témach, o kvalite toho filmu, o tom, aký je podstatný pre našu spoločnosť, ale mám chuť povedať, že nenútim diváka, aby si šiel náš film pozrieť, nenútim ho ani, aby prípadne zmenil po jeho pozretí názor na určité veci. Ja iba viem, že film Nech je svetlo je potrebný a dúfam v to, že prinesie do našej spoločnosti viac svetla než tieňa,“ dodal.

Medzi viacerými vzácnymi hosťami festivalu figurujú Christian Berger (dvorný kameraman Michaela Hanekeho), poľský umelec Lech Majewski, ale aj televízny režisér Hynek Bočan a herec Milan Lasica. Poslední dvaja menovaní si prevezmú Výročnú cenu Asociácie českých filmových klubov a uvedú zopár svojich filmov, ktoré budú na festivale uvedené. Diváci sa tak môžu tešiť napríklad na diela S čerty nejsou žerty, Sladké hry minulého leta či Utekajme, už ide. Svoje filmy príde uviesť aj slovenský dokumentarista Marek Kuboš, ten sa vrátil pred rokom na plátna kín s filmom Posledný autoportrét, za ktorý získal cenu Slnko v sieti.

Slovenský kaskadér a herec Vladimír Furdík. Foto: Ivan Majerský
Vladimír Furdík Slovenský kaskadér a herec Vladimír Furdík.

Podujatie v neposlednom rade tiež obohatí hollywoodsky kaskadér, choreograf bojových scén a herec Vladimír Furdík, ktorý stvárnil desivého Nočného kráľa v seriáli Hra o tróny. Jeho masterclass sa uskutoční v piatok 2. augusta. V programe už 45. ročníka LFŠ je okrem iného aj mysteriózny triler Trhlina Petra Bebjaka, debut Teodora Kuhna Ostrým nožom či drsná a mimoriadne autentická dráma Punk je hned! Juraja Šlauku. O koncertnú zábavu sa postará česká kapela Monkey Bussines a trocha nepokoja s údernými textami zase prinesie v zmesi hip-hopu, elektroniky a industriálu zoskupenie WWW.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Milan Lasica #Hra o tróny #Letná filmová škola v Uherskom Hradišti