Jemný obor Rutger Hauer viedol divákov k ľudskosti

Postaral sa o jednu z najzásadnejších replík v dejinách kinematografie. Keď veliteľ vzbúrených replikantov Roy Batty hovorí v snímke Blade Runner pred blížiacou sa smrťou o momentoch, ktoré sa „stratia v čase ako slzy v daždi“, netuší, že práve vytvára scénu rovnako kultovú ako samotný film. Bol to práve herec Rutger Hauer, nie hlavná hviezda sci-fi trilera Ridleyho Scotta Harrison Ford, kto si pre seba ukradol záver filmu. Holanďan, ktorý sa preslávil aj vďaka ďalším snímkam ako Jastrabia žena či Sin City – mesto hriechu, zomrel vo veku 75 rokov.

25.07.2019 18:05
Rutger Hauer Foto: ,
Holandský herec Rutger Hauer zomrel vo veku 75 rokov.
debata

„Celkom výnimočná skúsenosť, žiť v strachu, nie je tak? Presne také je byť otrokom,“ hovorí v slávnej scéne Rutger Hauer svojmu prenasledovateľovi Fordovi, ktorý sa ocitá v ohrození života. Aj napriek nadľudskej sile a momentálnej prevahe sa mu v tvári nečrtá suverénne gesto triumfu, ale skôr zraniteľnosť androida túžiaceho po „ľudskosti“. V najlepšom zmysle slova bol Hauer ako herec vždy jemným obrom. Ambivalentnosť jeho zjavu – robustnej bohatierskej postavy a citlivej tváre s belasými očami – mu vždy dodávala zvláštny charizmatický ráz. Aj vďaka tejto vzácnej kombinácii nikdy nebol len obyčajným zloduchom, alebo iba hrdinom. Bol tak trochu oboje.

Aj keď si mnohí diváci spájajú slávneho holandského blondína práve s klasikou Ridleyho Scotta z roku 1982, za svoje „objavenie“ vďačí celkom inému mužovi. Po pomerne búrlivom období – ako 15-ročný ušiel z domu, aby sa pridal k námorníctvu – sa Hauer vrátil domov a začal v Amsterdame študovať herectvo. Práve tam sa koncom 60. rokov zoznámil so slávnym režisérom Paulom Verhoevenom, ktorý v mladíkovi videl veľký talent. Postupne ho obsadil do troch svojich filmov – Turecký med (1973), Oranžský vojak (1977) a Krutosť a láska (1985). Jeho americkú kariéru medzitým odštartovala snímka Noční dravci (1981), kde si zahral po boku Sylvestra Stallona.

Aj vďaka presvedčivým hereckým výkonom sa ho nakoniec rozhodol Ridley Scott obsadiť do Blade Runnera bez kastingu. Výsledná radosť bola obojstranná. Hauer si veľmi cenil slobodu, akú Scott pri narúcaní poskytoval hercom. Dokonca si dovolil zasiahnuť aj do svojho slávneho monológu, ktorý skrátil a zároveň obohatil o dôvetok o „slzách v daždi“. Snímka mala obrovský úspech a otvorila hercovi dvere k ďalším veľkým projektom. Okrem iných to bol film Jastrabia žena (1985) s Michelle Pfeifferovou, triler Stopár (1986) či Legenda o svätom pijanovi (1986). Od nákladných produkcií sa Hauer v 90. rokoch čoraz viac utiekal k nezávislým projektom. Vrátil sa k nim po prelome milénia, keď sa objavil v snímkach ako Sin City – mesto hriechu (2005) či Batman začína (2005).

Rutger Hauer nebol len herec, ale aj zapálený aktivista. Zaoberal sa ochranou životného prostredia a založil tiež nadáciu The Rutger Hauer Starfish Foundation, ktorá pomáhala ľuďom nakazeným vírusom HIV. Ako však minulý rok prezradil pre magazín The Hollywood Reporter, jeden sen mal stále pred sebou. „Veľmi by som chcel nakrúcať filmy. To som vlastne chcel robiť už od začiatku, byť režisérom, nie hercom,“ prezradil.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Blade Runner #Ridley Scott #Rutger Hauer