Zdeněk Srstka bol robustným silákom s citlivou dušou

Začínal ako boxer, bol tiež vzpieračom a zápasníkom. Keď sa preto neskôr ocitol pred filmovou kamerou, režiséri ho celkom prirodzene obsadzovali do úloh silákov či bitkárov. Aj napriek zjavu „drsňáka“ bol však Zdeněk Srstka najmä citlivou dušou, ktorú prezrádzal večný láskavý výraz v tvári. Český kaskadér, športovec, herec a moderátor zomrel v pondelok vo veku 83 rokov.

29.07.2019 18:02
Zdeněk Srstka Foto:
Herec, kaskadér a športovec Zdeněk Srstka zomrel vo veku 83 rokov.
debata (3)

Zdeněk Srstka nikdy netúžil ísť v šľapajach svojho otca a starého otca, ktorí boli mäsiarmi. Ako minulý rok prezradil v rozhovore pre portál iDNES.cz, v detstve mu táto profesia spôsobovala skôr traumu. „Keď ma otecko bral na jatky a ja som videl, ako tam zabíjajú kozliatka, plakal som a robil som hanbu. Chlapi nosili štvrtiny zabitých zvierat na pleciach, na to sa nedalo pozerať. Popravde, ja som bol v detstve trochu outsider a fackovací panák. Silnejší chlapci ma mlátili. Dostal som facku a hneď som sa rozplakal. Jedného dňa som sa však rozhodol, že s tým niečo urobím. Zaumienil som si, že budem najsilnejší na svete,“ spomínal si rodák z českej obce Kladno.

Svoje predsavzatie začal plniť. Vyučil sa za elektromechanika, no už odmlada aktívne športoval. Na strednej škole prešiel od boxu k vzpieraniu a zápaseniu. Na olympiáde v Ríme v roku 1960 si dokonca za vzpieranie vybojoval 9. miesto v trojboji. Práve cez športové aktivity sa dostal aj k filmu. Stál pri zrode profesionálnej kaskadérskej skupiny štúdia Barrandov, ktorá združovala skúsených športovcov.

Medzi jeho prvé významnejšie úlohy patrila rola pištoľníka v snímke Limonádový Joe aneb Koňská opera (1964). Zahral si aj v niekoľkých vojnových filmoch, kde prešiel mnohými drsnými scénami. Srstka bol nielen kaskadérom, ale aj dablérom a hercom malých úloh. Vôbec mu to neprekážalo. Dlhšie texty mu vraj spôsobovali problémy. Jeho najznámejšou filmovou úlohou sa nakoniec stal študent Mužík v komédii Marečku, podejte mi pero! (1976) režiséra Oldřicha Lipského. A to aj napriek tomu, že v slávnej komédii prednesie len jednu vetu. „Hliník se odstěhoval do Humpolce!“ znie replika, ktorá medzi divákmi už zľudovela.

Televízni diváci ho môžu poznať aj z populárnej estrádnej šou z 80. rokov Možno príde aj kúzelník. Pravidelne ho však stretávali aj študenti. Od roku 1968 bol totiž správcom internátu jednej z pražských univerzít. Filmu sa Srstka nikdy nevenoval na plný úväzok, aj napriek tomu sa však pravidelne objavoval v mnohých českých snímkach. Výraznejšie sa na televízne obrazovky vrátil ako hlavná tvár relácie Českej televízie Chcete mě?, kde hľadal nový domov opusteným psom.

Sen o tom byť silákom sa nakoniec odrazil na zdraví. Srstka mal na sklonku života veľké problémy s chrbticou. Ako však priznal pre iDNES.cz, za svojím životom sa ohliada s dobrým pocitom. „Ja nad životom nijako nemudrujem, ani nad vekom nie. Nič mi nechýba, všetko je, ako má byť,“ priznal.

© Autorské práva vyhradené

3 debata chyba
Viac na túto tému: #úmrtie #kaskadér #Limonádový Joe #Zdeněk Srstka