Televízne tipy Pravdy: Gangsterka Escobar aj šokujúci dokument o Jacksonovi

Nenechajte si ujsť to najlepšie z televíznych programov od 1. do 7. augusta. Televízne tipy pre vás vybrala Jana Kollárová, redaktorka Magazínu Pravdy.

01.08.2019 09:00
Penelope Cruz a Javier Bardem Foto:
Penelope Cruz a Javier Bardem vo filme Escobar.
debata

Štvrtok 1. 8.

Escobar, HBO, 23:15

Escobar, brutálny zločinec, bezohľadný vrah, narkobarón a vládca kokaínového impéria, vo svojom čase jeden z najbohatších ľudí planéty. A tiež jeden z najnebezpeč­nejších. Rozporuplnú postavu, ktorá bola zároveň otcom, ochrancom chudobných a tiež manželom, stvárnil Javier Bardem. Príbeh pod taktovkou režiséra Fernanda Leóna de Aranoa však zaostril najmä na novinárku Virginiu Vallejo v podaní skvelej Penélope Cruz. Pabla spoznala ako galantného muža, ktorý staval domy pre chudobných. Keď spoznala druhú tvár Escobara, neľútostného kriminálnika, bolo už neskoro. Pablovo kokaínové kráľovstvo sa medzitým utešene rozrastalo, drogy, ktoré sa predávali na tony, chránila vlastná armáda. Pablovi to však nestačilo. Chcel viac, chcel mať rešpekt. Keď neuspel v politike, rozhodol sa, že ho získa zabíjaním. Jeho meno sa stalo postrachom a Escobar dôležitým cieľom americkej tajnej služby.

Nedeľa 4. 8.

Výmena, ČT2, 22:35

Louis Winthorpe III. si žije ako v bavlnke. Ráno mu služobníctvo nosí raňajky do postele, stará sa o jeho výzor, darí sa mu v biznise. Louis má jednoducho skvelý, bezstarostný život. Jeho opakom je Billy Ray Valentine, podvodník, ktorý sa tvári ako invalid. Keď pri zrážke omylom skončí Louisov kufrík v Billyho rukách, Billyho zatknú. Mortimer a Randolph Duke, ktorí zamestnávajú Louisa, milujú stávky. Hádajú sa o to, či prostredie, v ktorom človek žije, má vplyv na jeho správanie. Stávka spočíva v tom, že ak bude Louis medzi nebezpečnými zločincami, zmení sa z džentlmena na nevychovaného a vulgárneho zločinca. A ak bude Billy žiť medzi veľkými biznismenmi, v prostredí medzi samými bohatými snobmi, stane sa jedným z nich. Zaplatia za Billyho kauciu a ponúknu mu prácu vo svojej firme, ohromný plat a luxusné bývanie. Spočiatku tomu Billy odmieta uveriť, nakoniec ho však presvedčia. A, naopak, Louisa obvinia zo zločinu, ktorý nespáchal. Skončí vo väzení za krádež vo firme. Na policajnej stanici mu pri osobnej prehliadke nájdu drogy, za čo sa jeho trest ešte zvýši. Ako dopadne stávka dvoch znudených starých pánov v americkej komédii?

Pondelok 5. 8.

Leaving Neverland, HBO, 23:50

Jedna z najslávnejších hudobných ikon na svete – Michael Jackson – bola zároveň popovou hviezdou, filantropom a zbožňovaným idolom. Keď ho v roku 1993 obvinili zo sexuálneho obťažovania malých detí, mnohí nedokázali uveriť tomu, že by sa kráľ popu mohol dopustiť takého ohavného činu. V paralelných príbehoch, ktoré sa podobajú ako vajce vajcu, sa Jackson údajne zblížil s dvoma chlapcami a pozval ich do svojho úžasného a výnimočného sveta. Obidve rodiny malých detí, uchvátené priateľstvom svojich synov so spevákom a zaslepené jeho rozprávkovým životom, nechceli vidieť manipuláciu a zneužívanie, ktoré deti podstúpili. Dokument Leaving Neverland ponúka rozhovory, ktoré zvierajú žalúdok.

Na konci sveta, Filmbox, 5.15

Americká dráma rozpráva príbeh z ekvádorského pralesa roku 1943. Skupinka misionárov z organizácie SIL International sa vydáva za domorodým kmeňom v dažďovom pralese povodia Amazonky. Ich putovanie sa však končí tragédiou. Misionári, ktorí prišli zachrániť Indiánov a vyslobodiť ich duše, sú zabití. Po 22 rokoch prichádzajú do osady ich príbuzní a niekoľko mesiacov žijú spoločne s domorodcami. Emotívny príbeh podľa skutočnej udalosti o strete dvoch kultúr, nádherná príroda, k tomu úchvatné letecké zábery a skvelá hudba. Dokáže sa človek spriateliť s tými, ktorí zabili jeho rodinných príslušníkov?

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Michael Jackson #televízne tipy Pravdy #Escobar #Leaving Neverland