Film nakrútil s nulovým rozpočtom. Herečky vyplatil špekáčikmi

Jeho rozpočet bol nula eur. Napriek tomu natočil študent masmediálnej komunikácie Univerzity sv. Cyrila a Metoda v Trnave ambiciózne 14-minútové sci-fi s názvom Alternate, ktoré má hlavu aj pätu, odkaz a množstvo špeciálnych efektov. Kuriózne je aj to, ako autor filmu – Adrián Adamec z Partizánskeho – zaplatil herečkám. Sestry dvojičky pozval na „opekačku“.

02.08.2019 12:00
Alternate Foto:
Film Alternate rozpráva príbeh dvoch sestier, ktoré musia bojovať o prežitie.
debata

Jeho rozpočet bol nula eur. Napriek tomu natočil študent masmediálnej komunikácie Univerzity sv. Cyrila a Metoda v Trnave ambiciózne 14-minútové sci-fi s názvom Alternate, ktoré má hlavu aj pätu, odkaz a množstvo špeciálnych efektov. Kuriózne je aj to, ako autor filmu – Adrián Adamec z Partizánskeho – zaplatil herečkám. Sestry dvojičky pozval na „opekačku“.

Film je príbehom dvoch sestier, ktoré sa musia vyrovnávať so stratou a strachom z neznámeho. Hneď na začiatku zavládne chaos. Staršia zo sestier Elly vidí zomierať svojho otca, a tak, ako sa v tom momente navždy zmenil jej svet, mení sa aj Elly. Zmysel života teraz predstavuje jej mladšia sestra, ktorú sa snaží chrániť pred všadeprítomným nebezpečenstvom. „Čo som chcel filmom povedať? Aby sa ľudia nenechali pohltiť strachom, aby dali najbližším najavo svoju lásku a aby s nimi zdieľali pekné momenty, kým je to možné. Smrť je súčasťou života. Mala by nás naučiť viac milovať a vytvoriť si pekné chvíľky, nie vyvolávať strach z toho, čo príde, strach, ktorý nás zaslepí a znemožní nám užívať si krásy života,“ povedal pre Pravdu Adrián Adamec.

Na filme Alternate s ním spolupracovalo približne dvadsať ľudí. Nakrúcali ho šesť dní, herečky Elišku a Martinu Jurčíkové zohnal náhodou. „Zaujali ma najmä pre svoju prirodzenosť. Pôsobili skromne a jednoducho. Vybral som ich hlavne preto, že nie sú povrchné, a nezáleží im na výzore. Chcel som obyčajné dievčatá, nie niekoho, na koho sa dobre pozerá,“ skonštatoval mladý filmár. Čo sa týka rozpočtu, bol nulový. Ako priznáva Adamec, pracovali len s tým, čo mali. Zavrhli dokonca aj nákup plechov potrebných pre nakrúcanie s tým, že nejaké určite nájdu.

„Nemali sme žiadny rozpočet. Samozrejme, minuli sme peniaze na benzín, keď sme niekam cestovali, ale obedy sme nemali, lebo sme stále nakrúcali. Iba kameraman, keď už nevládal, zjedol bagetu, ale ja som v tom zápale na jedlo ani nepomyslel. Herečky som nezaplatil ničím, iba špekáčikmi. Na konci sme mali ,opekačkuʻ. Všetci sme však mali zaplatené úžasnými zážitkami a novými priateľstvami,“ približuje Adamec. Ten si veľmi chváli Partizánčanov, ktorí mladým tvorcom ochotne pomohli. „Pustili nás zadarmo na miesta, kde sme chceli nakrúcať. Našli sme si staré budovy, zistili sme, kto je majiteľ a on nám bez problémov povolil filmovanie. Tiež sme si vyhľadali autovrakovisko, kam nás takisto pustili zadarmo. Dokonca nám ešte chceli pomôcť poprenášať autá. Veľmi si to vážime,“ dodal.

Snímka oplýva mnohými špeciálnymi efektmi, ktoré si Adamec robil na počítači sám. Ide napríklad o zničené budovy či zmutované netvory. Deväťdesiat percent 3D modelov si režisér vymodeloval sám. „Už dlhšie sa snažím nájsť spôsob, ako byť kreatívny, aj keď sám nemám kameru. Dnes je jednoduché naučiť sa robiť efekty z rôznych videí. Samozrejme, treba sa učiť roky. Točiť najprv krátke filmy, ktoré sú síce hrozné, no človek sa pri nich zlepšuje. Toto bola jedna z oblastí, ktorej som sa mohol venovať, aj keď som nemal veľkú techniku. Stačilo mi, že som mal doma počítač a obetoval som tomu veľa času. Tvorbe vizuálnych efektov som sa venoval už od strednej školy,“ hovorí Adamec. Ako priznal, film nakrúcal na fotoaparáte – zrkadlovke. „Nebola to žiadna špičková kamera, ale fotoaparát, ktorý sa bežne používa aj na nakrúcanie videí. Dnes už dokážete urobiť naozaj kvalitné videá aj s telefónom a často ani nerozoznáte, že film nie je točený kamerou.“

Film Alternate sa dá pozrieť aj na YouTube, kde má už viac ako 300-tisíc videní. Adriána Adamca zaň na univerzite ocenili aj druhým miestom v rámci Študentského festivalu FREJM. Šťastie však skúša ďalej. Snímku prihlásil aj na niekoľko filmových festivalov na Slovensku a v zahraničí. Nakrúcaniu filmov sa chce Adamec venovať aj v budúcnosti. „Chcem sa zlepšovať. Aj tento film som nakrúcal s vedomím, že urobím veľmi veľa chýb, no zároveň sa veľmi veľa naučím. Či niekedy v živote nájdem spôsob, ako to zužitkovať, to neviem. Viem iba to, že ma to veľmi baví, preto sa tomu venujem,“ dodal.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #film #slovenský film #Univerzita sv. Cyrila a Metoda v Trnave