Slovania prebádajú nepoznané územie

Pôjde o radikálny zlom v slovenskej televíznej tvorbe? Už prvý teaser k najdrahšiemu slovenskému seriálu s rozpočtom takmer 4 milióny eur ukázal, že pôjde o niečo, čo nikdy predtým slovenskí diváci na domácich staniciach ešte nevideli.

03.08.2019 09:00
slovania, seriál slovania, tomáš maštalír,... Foto:
Tomáš Maštalír a Dušan Cinkota na prvých záberoch zo seriálu Slovania.
debata (3)

Gro slovenskej súčasnej produkcie tvorili dosiaľ rodinné a komediálne seriály typu Oteckovia, Panelák, Hoď svišťom či Horná Dolná, no konečne sa niekto odvážil ísť aj trocha ďalej a prebádať ešte nepoznané územia. Peter Bebjak s jeho bývalým študentom Michalom Blaškom už raz výrazne posunuli tamojšiu televíznu tvorbu vpred seriálom Za sklom. Podarí sa im to znova historicko-fantazijno-dramatickým seriálom Slovania?

Ten vzniká v ukrajinskej koprodukcii a práve na Ukrajine sa nakrúca drvivá väčšina záberov. Príbeh je zasadený do 7. storočia a sleduje osudy obyvateľov Karpatskej kotliny v čase pred spojením slovanských kmeňov. Susediace hradiská Veľký stôl a Furnau, v ktorých sa paralelne odohráva dej, sa navzájom potrebujú obchodne, ale mocenské záujmy a tlak príchodu plieniacich Avarov ich počas príbehu postavia do konfliktu. Hlavná ženská hrdinka, dospievajúce dievča Draha (Polina Nosykhina), sa od svojich rovesníčok líši uvedomelosťou a cieľavedomosťou. Pri hľadaní seba samej ju sprevádza záhadný cudzinec, ktorého zachránila a dala mu meno Vlad (Juraj Loj). Ten sa pomaly začleňuje do spoločnosti hradiska Veľký stôl. Aj keď ho zo začiatku obyvatelia hradiska neznášali, vďaka svojmu hrdinstvu hlavne v prípade bojov s kočovnými kmeňmi Avarov, si na neho začínajú zvykať. Súčasne s príbehom Vlada a Drahy môžeme sledovať aj príbeh Radúza (Tomáš Maštalír) či Čarada (Dušan Cinkota). V seriáli sa predstavia aj Jana Kvantíková, Zuzana Fialová, Richard Autner, Oleksandr Mavrits, Andy Hryc, Sasha Rudinskiy, Anna Adamovych, Jana Labajová či Marek Vašut.

Jana Kvantiková a Zuzana Fialová na prvých...
Jana Kvantiková na prvých fotkách zo seriálu...
+6Tomáš Maštalír na prvých záberoch zo seriálu...

„V seriáli hrám šamana. Nedá sa podľa mňa úplne povedať, že ide o vyslovene negatívnu postavu, aj keď dobrák to určite nie je. Jeho charakterové črty nie sú najlepšie, je to však aj dôsledok jeho neľahkého života a toho, že má určité komplexy,“ predstavil svoju postavu Dušan Cinkota. „Z celého nakrúcania som nadšený a mám z neho len krásne spomienky. Ide o skutočne nesmierne kvalitnú a profesionálnu produkciu. Nemohol som si nič lepšie želať, ako byť súčasťou takéhoto projektu. Verím, že divákov seriál zaujme scenárom, filmárskym prístupom či kastingom, ktorý je dokonalý. Na pľaci je mnoho krásnych hercov a herečiek,“ nešetril chválou na adresu tvorcov a kolegov Cinkota.

„Väčšina projektov vznikajúcich na Slovensku je lokálne orientovaná a hranice chápania situácií sú výrazne obmedzované na domáceho diváka. Tým sa nesnažím vyhraňovať proti tvorbe pre lokálnu cieľovú skupinu konzumentov, no je načase, aby sa hranice tejto diváckej skupiny posúvali a rozširovali. So Slovanmi sa pokúšame vytvoriť projekt, ktorý sa neorientuje svojou schopnosťou komunikácie s divákom na jeden región, ale rozpráva univerzálne pochopiteľný príbeh s plnohodnotnými postavami v atraktívnom prostredí výpravným spôsobom. Ešte nikdy nebolo do produkcie žiadneho slovenského televízneho projektu investovaných toľko financií ako do Slovanov a vďaka tomu, že to je aj na výsledku cítiť, veľmi dúfam, že to bude jasný signál pre ďalšie produkcie, aby v tomto trende pokračovali a podporovali kvalitu na úkor kvantity,“ prezradil zase mladý režisér, absolvent VŠMU Michal Blaško, ktorý režíroval rovnako ako Bebjak, štyri časti, pričom jedna časť by mala mať zhruba štyridsať minút. Dvojicu dopĺňa ukrajinský režisér Serhii Sanin.

„Peter Bebjak je však režisérom, ktorý celý projekt riadi – či už po formálnej, štylizačnej alebo koncepčnej stránke. On bol zároveň tým, kto schvaľoval kľúčové lokácie a obsadzoval drvivú väčšinu postáv. Mňa do projektu prizvala producentka Wanda Adamík Hrycová, ktorej som za dôveru veľmi vďačný a vážim si ju,“ dodal Blaško.

© Autorské práva vyhradené

3 debata chyba
Viac na túto tému: #seriál #Televízia #Slovania #Peter Bebjak #Michal Blaško