Peter Bebjak: Slovania ponúknu mágiu, lásku, sex aj násilie

Len pred pár dňami tvorcovia predstavili prvý teaser najdrahšieho slovenského seriálu Slovania, plný krvi, rinčania mečov či trikov. Ako zatiaľ prebieha nakrúcanie, koľko častí je už hotových a čo môžu diváci očakávať? To všetko prezradil pre Pravdu jeden z režisérov očakávaného seriálu Peter Bebjak.

03.08.2019 12:00
Peter Bebjak Foto: ,
Slovenský režisér Peter Bebjak.
debata

V čom bolo nakrúcanie Slovanov iné než predošlé a do akej miery bolo náročné? Šlo o váš dosiaľ najťažší projekt?

Slovania su náročným projektom. Ťažko povedať, či je najnáročnejším. Každý projekt je osobitý a vyžaduje si vždy iný prístup. Slovania sa nakrúcajú na Ukrajine, štáb je ukrajinsko-slovensko-český a tomu je prispôsobené aj herecké obsadenie. Je to príbeh odohrávajúci sa v 7. storočí. Toto sú všetko špecifiká, ktoré určujú náročnosť nakrúcania.

V akom štádiu je momentálne nakrúcanie a ako ste zatiaľ spokojný? Máte to najťažšie už za sebou či ešte len pred sebou?

Momentálne je roztočených 8 častí z 12. V septembri letím na Ukrajinu do Žitomirskej oblasti, kde budem pokračovať v nakrúcaní 9. a 10. časti. V každej časti je niečo náročné, či už je to nakrúcanie s jeleňom, akčné bojové scény, kaskadérske výkony, trikové obrazy, no teším sa na všetky z nich.

Okrem vás sa ujal réžie aj váš bývalý študent Michal Blaško. Prečo práve on?

Lebo je dobrý režisér a vie, čo obnáša práca na televíznom seriáli. Nie je to naša prvá spolupráca. Michal režíroval druhú sériu Za sklom, v Čechách seriály Špecialisti a Profesor T. Zároveň v súčasnosti pripravuje svoj celovečerný debut a točí pre nás aj tretiu sériu Za sklom. Je dostatočne skúsený.

Vo viacerých reakciách na teaser či fotky z nakrúcania sa vraví, že môže ísť o slovenskú Hru o tróny. Ako to vnímate? Inšpirovali ste sa aj týmto seriálom, prípadne seriálom Vikingovia?

Porovnávať produkciu Hry o tróny, prípadne Vikingov a nášho seriálu je úplne mylné. Nemáme toľko času, prostriedkov ani financií, aby sme sa priblížili ich možnostiam. Ale snažíme sa vychádzať z rozprávkovo ladeného príbehu, ktorý je krutý, plný prekvapení a dejových zvratov, a tiež nakrútiť ho v našich podmienkach najlepšie, ako vieme.

Ako by ste navnadili potenciálneho diváka? Čo môže očakávať a na čo sa tešiť?

Slovania sú ďalším krokom k tomu, aby sa slovenská televízna tvorba posúvala – momentálne stále hľadá svoju tvár a cestu k divákovi, ale aj cestu na európsky mediálny trh. Je to historický príbeh plný mágie, starých božstiev, lásky, sexu, krutosti, pomsty, násilia, vtipu a strachu. Dúfam, že bude baviť divákov.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Televízia #seriály #Slovania #Peter Bebjak