Televízne tipy Pravdy: Kráľovná Viktória aj Pamiatkari s Clooneym

Nenechajte si ujsť to najlepšie z televíznych programov od 15. do 21. augusta. Televízne tipy pre vás vybrala Jana Kollárová, redaktorka Magazínu Pravdy.

15.08.2019 09:49
Pamiatkari Foto:
George Clooney a Hugh Bonneville vo filme Pamiatkari (2014).
debata

Štvrtok: 15. 8.

Kráľovná Viktória, 2 séria, 5. epizóda, Jednotka, 21:25
Veľkolepý životný príbeh raného obdobia vlády kráľovnej Viktórie, ktorá nastúpila na panovnícky trón vo veku osemnásť rokov. Z trónu, na ktorom dovtedy sedávali statní muži, sotva dosiahla na zem. Tvorcovia výpravného seriálu, ktorého rozpočet prekročil desať miliónov libier, sa zamerali na obdobie troch rokov, od Viktóriinej korunovácie po sobáš s princom Albertom až po narodenie jej prvého dieťaťa. Za osemdielnym seriálom stojí televízna producentka a scenáristka Daisy Goodwinová, ktorá vyštudovala históriu so zameraním na viktoriánsku éru na Univerzite v Cambridgei. Inšpirovaná autentickými denníkmi panovníčky najprv zamýšľala napísať len román o jej živote, no narastajúci materiál Goodwinová napokon pretavila do televíznej série. Sleduje v nej obdobie transformácie kráľovnej z impulzívneho osemnásťročného dievčaťa na dospelú a rozvážnu ženu a panovníčku, ktorá vládla Spojenému kráľovstvu Veľkej Británie od roku 1837 až do roku 1901, celých 64 rokov.

Piatok: 16. 8.

Pamiatkari, HBO, 14:00
Pamiatkari nie sú žiadni nudní patróni, ale unikátna americká vojenská jednotka, ktorá v Európe nasadzovala svoje životy, aby z rúk nacistov vytrhla umelecké skvosty nakradnuté počas druhej svetovej vojny. Úlohou špeciálnej jednotky bolo nájsť, zachrániť a vrátiť majiteľom umelecké poklady, ktoré nacisti ukradli v obsadených krajinách – počnúc dielami Michelangela, da Vinciho až po van Eycka a Vermeera. Siedmi americkí vojaci, pôvodne riaditelia galérií, kurátori a historici umenia, bojujú s časom, aby zabránili zničeniu najvzácnejších umeleckých pokladov európskej histórie. Úlohu plnia za nepriateľskou líniou – v zamínovaných skrýšach, zbombardovaných mestách a pod paľbou nemeckej armády, ktorá mala rozkaz zničiť tieto diela ešte pred koncom prehratej vojny. Skutočný príbeh sa odohráva v čase, keď už bolo viac-menej jasné, že hitlerovské Nemecko bude porazené. Ako mohlo týchto zopár mužov dúfať v úspech?

Vreskot, Film+, 23:35
Pokojné mestečko v Kalifornii by prežilo ďalší lenivý a ospalý deň, keby sa študentka Casey Beckerová spoluobčanom nedobrovoľne nepostarala o desivé rozptýlenie. Stala sa totiž prvou obeťou vraždiaceho maniaka, ktorá bola najprv prinútená hrať s ním po telefóne šialenú hru, pre ktorú prišiel o život jej priateľ a neskôr i ona sama. Na rade je teraz ďalšia stredoškoláčka Sidney Prescottová. Jej matku pred rokom zavraždil podobný šialenec. Napriek tomu, že Sidney svedčila proti údajnému vrahovi svojej matky, televízna reportérka Gale Wheatersová je presvedčená, že ide o rovnakého zabijaka. Je teda muž, ktorý čaká v cele smrti na vykonanie rozsudku, nevinný? Podarí sa nakoniec zistiť totožnosť vraha, ktorý vraždí podľa vzoru scén z obľúbených hororov? Skôr než zavraždí Sidney?

Sobota: 17. 8.

MatkaOtecSyn, Cinemax 21:00
V tomto seriáli sa Richard Gere a Helen McCroryová predstavujú v úlohách odlúčených manželov. Otec Max je jedným z najvplyvnejších amerických obchodníkov. Syn Caden, ktorý je na čele otcových novín The National Reporter, má pokračovať v stopách svojho otca, no pod týmto veľkým tlakom začína piť a drogovať. Keď sa sebadeštruktívny spôsob života syna vymkne rodičom spod kontroly, ohrozí to nielen budúcnosť ich potomka, ale aj ich mediálneho impéria.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #televízne tipy #Kráľovná Viktória