Tip na film: Zlo pod slnkom

Vo vzťahu Dani a Christiana (Florence Pughová a Jack Reynor) to škrípe. Christian sebecky uprednostňuje vysokoškolské ambície a kamarátov pred emocionálnymi potrebami priateľky a chystá sa ju opustiť.

18.08.2019 09:00
Slnovrat Foto:
Z8ber z filmu Slnovrat.
debata (1)

Po tragickej udalosti v Daninej rodine (smrť rodičov a sestry) sa opäť zblížia a Dani sa pridáva k Christianovi a jeho kamarátom, ktorí mieria do odľahlej švédskej dediny na festival letného slnovratu. Okrem Christiana a Dani cestuje Josh – doktorand, ktorý sa zaujíma o antropológiu a folklór, Mark – škodoradostný a šovinistický blázon, nepoznajúci hranice a Pelle – švédsky výmenný študent, ktorý výlet do odľahlého Hälsinglandu – domova svojich predkov zorganizoval. V srdci príbehu leží dedina predkov Hårga s radom vidieckych budov vrátane nocľahárne, kuchyne a chrámu, zasadených uprostred rozľahlého poľa pod idylickým horským hrebeňom. Keď sa outsideri aklimatizujú v novom prostredí, zapájajú sa do stolovania, ceremónií a tancov s približne šesťdesiatimi členmi kmeňa. Objavujú zdanlivo benevolentný a dokonca radostný kult hedonistov, odetých v ľanových uniformách s runami. Keď dedinčania pozvú hostí na slávnosť – očistný rituál, ktorý sa opakuje raz za 90 rokov – raj na zemi sa začne meniť na čoraz hrozivejšie peklo plné záhadných a nebezpečných starodávnych obradov.

Vo svojom druhom celovečernom filme Slnovrat (po Prekliatom dedičstve) vytvoril režisér a scenárista Ari Aster jedinečný apokalyptický svet vrátane vlastného jazyka, histórie, mytológie a tradícií. V Maďarsku, kde sa film nakrúcal, vybudoval spolu so scénickým výtvarníkom Henrikom Svenssenom zo Štokholmu odľahlú švédsku dedinu. V roku 2013, keď bol Slnovrat v zárodkoch, sa Svenssen vo Švédsku zotavoval z ľahkej mŕtvice. Popritom študoval švédsky folklór a pohanské tradície a svoje objavy posielal Asterovi do Los Angeles. Bol to začiatok dlhoročného kreatívneho procesu, v ktorom Svenssen s Asterom zostavili stostranovú bibliu príbehu so všetkými detailmi. Aster si v Kalifornii robil vlastný prieskum švédskych, severských, anglických a nemeckých folklórnych tradícií, čerpajúc zo Zlatej ratolesti od Jamesa Georgea Frazera, antropologickej štúdie o pohanstve poddávajúcom sa kresťanstvu. Aster pricestoval do Švédska, aby spolu so Svenssenom navštívil múzeá folklóru, prezrel si zachované hälsingegård (farmy) na ďalekom severe, robil rozhovory s odborníkmi a dôkladne študoval švédske kmeňové zvyky. „Snažili sme sa pochopiť, ako žili ľudia vo vidieckych a v náboženských škandinávskych osadách pred 500 rokmi až do súčasnosti. Študovali sme, ako sa ľudia starali o prírodu, vrátane rastlín a zvierat, ako aj štrukturálne prvky a umenie, ktoré ich obklopovalo vrátane nástenných malieb,“ povedal Svenssen. Ako sa stále viac ponárali do ohavnejších zvykov vrátane mučiacich metód Vikingov, výskum sa stával temnejší.

V Slnovrate nie sú skutočnými zloduchmi samotní dedinčania, ktorí len vykonávajú rovnaké rituály po stáročia, skôr ich predstavy, hodnoty a zvyky, ktoré si nájdu nový domov u Dani, keď sa príbeh blíži k vzrušujúcemu vrcholu. Práve fakt, že emocionálne vyprahnutá Dani pocíti svoju moc a zmenu vplyvom zastaraných tradícii, dodáva filmu výnimočnú silu a hrôzu – často nevnímame ničivé predstavy v našom svete, až kým sa neusadia v nás samých. Vtedy však môže byť už neskoro.

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Slnovrat