Tip na talianske filmy: Raffaello, Leonardo a Caravaggio na filmovom plátne

Keďže diváci filmovej prehliadky festivalu Dolce Vitaj prejavili v júni nečakaný záujem o kolekciu dokumentárnych filmov o veľkých talianskych umelcoch, Taliansky kultúrny inštitút a Kino Lumiere sa spojili, aby mohli ponúknuť Ozveny CINEVITAJ.

19.08.2019 09:00
Caravaggio Foto:
Film Caravaggio - Duša a krv.
debata

V auguste patria všetky štyri pondelkové večery filmom, ktoré originálnym spôsobom približujú životy a tvorbu renesančných a barokových umelcov Botticelliho, Raffaella, Leonarda a Caravaggia. Inštitút dal prehliadke podtitul Veľkí talianski majstri na plátne a pripomenul ňou 500. výročie smrti Leonarda da Vinciho.

Ozveny Cinevitaj otvoril 5. augusta dokument Botticelli: Peklo, o ktorom sme v magazíne už písali. Je však šanca stihnúť ďalšie vynikajúce filmy. Tretí augustový pondelok – 19. 8. sa o 18.30 premieta dokument Leonardo da Vinci – Génius v Miláne. Objavuje každodenný život umelca počas jeho pobytu v metropole Lombardie, kde pobýval na pozvanie vojvodu milánskeho Ludovica il Moro. Film sa sústreďuje na atmosféru mesta v časoch renesancie, osobnosti a umelcov, s ktorými sa stretával a boli mu blízki, a nezanedbáva ani mnohé legendy, ktoré ho obklopujú. Je unikátnou komentovanou prehliadkou mnohých slávnych diel, ako sú Dáma s hranostajom, Madona v skalách, Portrét hudobníka, Svätý Ján Krstiteľ a nechýba Posledná večera. Na filme spolupracovali najväčší znalci Leonardovho diela, ako sú Claudio Giorgione, Maria Teresa Fiorio, Richard Schofield.

Posledný pondelok v mesiaci, 26. augusta 2019, si diváci budú môcť pozrieť film Caravaggio – Duša a krv, venovaný jednému z najkontrover­znejších a najoceňovanejších talianskych umelcov. Michelangelo Merisi, zvaný Caravaggio v sebe sústredil svetlo a tiene, talent aj zhýralosť a tie dokázal majstrovsky previesť na plátno. Dokument sprevádza diváka po miestach, kde umelec žil a kde dnes možno obdivovať niektoré z jeho najkrajších obrazov: Miláno, Florencia, Rím, Neapol a Malta, rozpráva o rôznych úsekoch krátkeho a intenzívneho života Caravaggia. Ukazuje človeka osamelého, uzavretého, drsného a neokrôchaného, ale zároveň svetáka patriaceho do vyššej spoločnosti, priateľa a spolupracovníka bohatých a vznešených osobností svojej doby. Z dvoch protikladov, zo svetla a z temna, si Caravaggio nakoniec vyberie svetlo. „Myslím, že v temnotách nie je nič, všetko je vo svetle. Dávam prednosť svetlu,“ takto sa končí dokument o umelcovi, známemu aj pre svoje majstrovstvo v zobrazovaní tieňov, šera a svetla.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Ozveny CINEVITAJ