Aless: Raperka musí mať odvahu, sebavedomie a silnú psychiku

Hudbou sa živí už od svojich pätnástich rokov, má na konte tri štúdiové albumy a v Amerike momentálne pracuje na ďalšom. Okrem toho sa tiež objavila v najnovšom filme Mira Drobného s názvom Kto je ďalší?. O jeho nakrúcaní, režisérovi, novom albume Druhá šanca či hudbe ako takej porozprávala pre Pravdu raperka a speváčka Aless, vlastným menom Alessia Capparelli (21).

21.08.2019 07:00
Aless Foto:
Raperka a speváčka Aless si vo filme Kto je ďalší? zahrala samu seba.
debata

Šlo o vašu prvú hereckú skúsenosť, aké máte pocity z nakrúcania?

Bola to viac než len skúsenosť, pretože som sa v prvom rade vďaka tejto role mohla očistiť od všetkých nepríjemných zážitkov, ktoré som kedysi prežívala na škole. Bolo to skutočne neopísateľné. Navyše som si uvedomila, že cítim obrovský obdiv voči každému hercovi, pretože čokoľvek som v živote skúsila, nič nebolo také ťažké ako hrať v tomto filme.

Hráte tam vlastne samu seba a dokonca máte, ako ste už aj naznačili, osobnú skúsenosť so šikanovaním. Bolo to práve pre tieto dve veci také náročné?

Bolo to určite aj preto náročné, najmä na psychiku. Znova sa vrátiť do toho obdobia a prežiť ten príbeh, porozprávať ho nielen neznámym deťom, ale aj tým, čo ma kedysi šikanovali, skutočne nebolo úplne jednoduché. Musela som fungovať na sto percent, aby som to počas nakrúcania zvládla.

Viete si predstaviť, že by ste si post herečky ešte niekedy zopakovali alebo raz stačilo?

Určite ma to láka, ale neviem sa od toho odosobniť a zhodnotiť, či som v tom dobrá. Navyše som v tom filme ani poriadne nehrala, lebo som bola sama sebou. Ale rada skúšam nové veci a bola by to zaujímavá výzva. Skúsila by som možno nejakú drámu, niečo zo života. Ale zároveň niečo, kde by som nemusela hrať niekoho diametrálne odlišného odo mňa, pretože by som asi mala strach, že by som sa počas nakrúcania tou danou osobou skutočne stala (smiech). Herci musia mať silnú psychiku, aby sa nestratili v tých všetkých osobnostiach, ktoré hrajú.

Aký je Miro Drobný režisér?

Miro je taký, že keď s ním človek točí, nenávidí ho, no keď vyjde film a uvidí ho, začne ho milovať (smiech). Je to blázon, ale zároveň veľký umelec. Treba ho určite spoznať. Patrí medzi ľudí, na ktorých sa jednoducho nedá zabudnúť, ani keby človek veľmi chcel. Je obrovský profesionál a všetko, čo robí, robí až do úplného vyčerpania. To platí nielen o hercoch a ľuďoch, s ktorými pracuje, ale aj o ňom samotnom, takže nešetrí ani sám seba. Je s ním náročne pracovať, no je skvelý.

Takže už ste videli film Kto je ďalší? Čo naň vravíte?

Ak som ten film nevidela už tisíckrát, tak ani raz. Priznám sa, že vždy pri ňom plačem. Myslím si, že ten film ponúka pravdu a ponúka ju bez servítky. Ide o obraz reality, súčasnej doby, aký tu na Slovensku ešte nebol.

V tomto filme zaznie aj vaša skladba Tisíc dôvodov. Vznikla priamo pre film alebo bola urobená nezávisle od neho a Miro Drobný sa ju tam rozhodol použiť kvôli téme, ktorú rozoberá?

Bol istý čas, keď som veľmi málo tvorila. Nemala som jednoducho chuť nič písať, no Miro mi stále každý deň vravel, že musím spraviť nejakú skladbu do filmu. Avšak ja nikdy nerobím veci nasilu. Mohol by mi to pripomínať aj celý rok, no keď nechcem, nenapíšem nič. Trvalo to teda istú dobu a vzniklo to nakoniec úplne prirodzene, tak ako to má byť.

Tento rok ste vydali svoj tretí štúdiový album s názvom Druhá šanca. Ako ho vnímate v kontexte celej vašej tvorby, je najosobnejší, prípadne najvyzretejší?

Je určite najpozitívnejší, aj keď vzhľadom na veci, ktoré sa mi diali za posledný rok, to asi nikto neočakával. Snažila som sa mať nadhľad pri písaní a snažila som sa podať umenie, nie kalkul.

Jednu skladbu z tohto albumu ste nahrávali aj v Amerike…

Áno, bola to skladba Loyal a nahrávala som ju s americkým raperom Razom Simoneom. S ním momentálne pracujem aj na novom albume. Celý album bude naša spoločná spolupráca, v každej jednej skladbe pôjde o mix angličtiny a slovenčiny. Chceli sme to takto skúsiť, uvidíme, aký bude finálny výsledok. Máme už dokonca nakrútených aj päť klipov a malo by to vyjsť von koncom roka. Avšak Raz je momentálne na turné a mne veľa času zabral film Kto je ďalší?, takže je možné, že sa to ešte natiahne a vyjde to až na budúci rok na jar. Obaja bojujeme s časom.

Vy ste jednou z mála raperiek na Slovensku. Okrem vás sa v tomto žánri pohybujú ešte Tina, Sima, Fejbs či zopár ďalších, menej známych. Aký je to pocit a prečo si myslíte, že ženy sú v tomto žánri stále minoritou?

Pretože na to treba mať silnú psychiku, odvahu a sebavedomie. Raperky nesmú byť ustráchané, musia sa vedieť aj pobiť za svoje ženské práva. Nielen na Slovensku, ale všade vo svete to majú v tomto smere ženy ťažšie a musia si svoju pozíciu tvrdo vybojovať. Ale to neplatí len na rap, ale celkovo v rámci rôznych profesií. Nie každá má takú vytrvalosť. Ja to mám tak, že keď už je toho na mňa priveľa a nechce sa mi rapovať, vrhnem sa na spev, a keď sa to nejako upokojí, pustím sa zase do rapu.

Práve v skladbe Tisíc dôvodov ide o príjemnú zmenu, keďže tam iba spievate. Môžu fanúšikovia čakať aj na spomínanom novom albume s Razom Simoneom viac spevu?

Dá sa povedať, že hej. Tie veci, ktoré sú zatiaľ nahraté, sú akýmsi mixom r'n'b a rapu a je tam viac spevu, než je u mňa obvyklé. Je to melodickejšie, no bude tam rozhodne aj rap, chcem byť stále zástupkyňou našej scény.

Kto podľa vás dnes vládne slovenskej rapovej scéne a prečo?

Myslím si, že Separ. Dokázal si získať mladých svojou bezprostrednosťou, nesnaží sa pretvarovať a byť vypočítavý. Nič nerobí nasilu, na nikoho sa nehrá.

A kto podľa vás vládne svetovej rapovej scéne?

Tu už je ťažké vybrať si. Ale keby som mala vybrať jedno meno, poviem Cardi B.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #hudba #film #spev #druhá šanca #rap #hip hop #Miro Drobný #Kto je ďalší? #Aless Caparelli