Tvorcovia filmu Amnestie zverejnili videoklip k piesni Pasážová revolta

Tvorcovia filmu Amnestie zverejnili videoklip k piesni Pasážová revolta, ktorú pre snímku nahrali Richard Müller, David Koller a Viki Olejárová so Symfonickým orchestrom Slovenského rozhlasu s dirigentom Petrom Valentovičom. O aranžmány coververzie piesne Karla Kryla sa postaral Nikolaj Nikitin.

21.08.2019 16:00
Richard Müller Foto: ,
Na skladbe sa podieľal aj spevák Richard Müller.
debata

„Celý koncept vymyslel Maroš Hečko, jeden z producentov a autorov scenára filmu. Prišiel za nami s tým, že by rád urobil práve túto pesničku v sprievode symfonického orchestra a že do nej chce zakomponovať tóny Smetanovej Vltavy. Keď vyslovil toto spojenie, vôbec som neváhal. Bolo mi jasné, že pri tomto naozaj chcem byť,“ povedal Richard Müller. „Je to mimoriadne aktuálna pieseň, rovnako ako skladba, ktorú sme dokončili s Ondřejom Soukupom a mala by byť tiež na soundtracku k filmu Amnestie. Ide o Shakespearov sonet, 400 rokov starý text, veľmi aktuálny. Majster Shakespeare napísal tiež niečo, čo bude platiť, bohužiaľ, ešte pre mnoho generácií,“ uviedol.

Producent chcel Pasážovú revoltu použiť vo filme už dlhšie. „Túto skladbu som pred desiatimi rokmi naspieval s Free Faces. Vedel som, že ju raz použijem vo filme. Text Pasážovej revolty je nesmierne aktuálny aj dnes. A prečo Koller, Müller a Viki? Film Amnestie je československý, jeho príbeh sa odohráva v ČSSR, hovorí sa v ňom oboma jazykmi, máme československé obsadenie, točili sme v obidvoch krajinách – preto som oslovil Davida Kollera na českej a Richarda Müllera na slovenskej strane. Obaja majú k 80. rokom silnú väzbu cez svoju hudbu. David ma poprosil, či by som nevedel nájsť miesto aj pre dámu a odporučil priamo Viki Olejárovú. Tak vstúpila do nakrúcania s orchestrom žena a som za to vďačný,“ prezradil Hečko. „Napriek tomu, že skladba vznikla v roku 1968, k filmu sa hodí aj v kontexte s revolúciou v roku 1989, aj v kontexte so skepsou, ktorá dnes vládne,“ dodal filmár, ktorý verí, že by sa nová verzia Krylovi páčila.

Viki Olejárová so spoluprácou bez váhania súhlasila. „Ja som tiež súhlasila okamžite, pretože Kryl, Müller a Koller sú legendy a moje srdcovky. Nikolaj Nikitin sa postaral o veľmi citlivé aranžmány. Nikdy som nepočula Krylovu pieseň v takom veľkolepom prevedení. Skoro celé nahrávanie som mala husiu kožu. Som veľmi rada, že sa na tvorbu Karla Kryla nezabúda, ale zároveň musím dodať, že by sme mali robiť všetko preto, aby jeho piesne už nikdy neboli aktuálne,“ vyjadrila sa Viki Olejárová.

Videoklip nakrúcali v Slovenskom rozhlase s režisérom filmu Jonášom Karáskom. Vo videu použili aj zábery zo snímky Amnestie, ktorej dej sa okrem príbehu troch rodín zasiahnutých komunistickou perzekúciou venuje aj vzbure väzňov v Leopoldove. Premiéra filmu je naplánovaná na 14. novembra, uvedú ho pri príležitosti 30. výročia Nežnej revolúcie. Zahrali si v ňom Aňa Geislerová, Marek Vašut, Natália Germani, Roman Luknár, Marek Majeský, Ján Jackuliak, Jana Oľhová a ďalší.

„Bez toho, aby som videl finálnu verziu filmu, si myslím, že každý by si ho mal pozrieť. Tieto udalosti, ktoré sú niekde medzi dobou komunizmu a kapitalizmu, niekde medzi slobodou a neslobodou, sú veľmi dôležité. Možno, že to, čo náš film ukazuje, nebolo v tej dobe úplne najšťastnejšie riešenie, ale možno, že aj áno. Ale na to by si mal utvoriť vlastný názor každý sám,“ vyhlásil Richard Müller.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #hudba #film #Richard Müller #David Koller #Karel Kryl #amnestie #pasážová revolta