Cinematik prinesie tituly z festivalov i snímky nabité optimizmom

Tohtoročný Medzinárodný filmový festival Cinematik ponúkne festivalové hity v novej programovej sekcii a tiež prinesie snímky nabité optimizmom.

26.08.2019 07:00
Jean-Pierre a Luc Dardennovci Foto: ,
Diváci a diváčky si tiež budú môcť pozrieť drámu Mladý Ahmed (2019), ktorá vyniesla v Cannes bratom Jean-Pierrovi a Lucovi Dardennovcom (na snímke) cenu za najlepšiu réžiu.
debata

Novú sekciu Cesty slávy tvorí desiatka oceňovaných filmov, ktorých cesty slávy sa začali na festivaloch. Filmy v sekcii Nádej, ktoré budú žánrovo i tematicky pestré, zase spája schopnosť objavovať svetlo aj na najtemneších miestach a diváci a diváčky z nich tak budú môcť načerpať optimizmus a pozitívnu energiu.

Výber filmov v sekcii Cesty slávy otvára francúzska historická dráma Portrét ženy v plameňoch (2019) o vzťahu mladej maliarky a budúcej nevesty, ktorú má maľovať. Filmárka Céline Sciamma zaň získala na festivale v Cannes cenu za najlepší scenár aj ocenenie Queer Palm. V programe nechýba ani víťaz Zlatej palmy v Cannes – juhokórejská čierna komédia Parazit (2019) režiséra Pon Džun-hoa o chudobnej rodine, ktorá chce parazitovať na živote úspešného biznismena. Diváci a diváčky si tiež budú môcť pozrieť drámu Mladý Ahmed (2019) o dospievajúcom moslimovi, ktorý sa ocitá na križovatke svetských radostí a náboženských ideálov. Snímka vyniesla v Cannes bratom Jean-Pierrovi a Lucovi Dardennovcom cenu za najlepšiu réžiu.

Chýbať nebudú ani krimikomédia La Gomera (2019) rumunského režiséra Cornelia Porumboiua, v ktorej sa skorumpovaný policajt usiluje na rovnomennom kanárskom ostrove oslobodiť z väzenia mafiánskeho obchodníka, islandská dráma Biely, biely deň (2019) Hlynura Pálmasona o policajtovi, ktorý po smrti manželky začne pátrať po jej tajomstvách, či krimidráma Prvý zradca (2019) o Tommasovi Buscettovi, prvom členovi Cosa Nostry, ktorý porušil posvätnú Omertu a poslal do väzenia stovky svojich zločineckých kumpánov.

Cesty slávy tiež ponúknu nemeckú trilerovú drámu U zlatej rukavičky (2019) Fatiha Akina o zvrátenom násilníkovi, ktorý si svoj hnev a frustráciu vybíja na prostoduchých návštevníčkach svojej obľúbenej krčmy, psychologický triler Chata (2019) rakúskej režisérskej dvojice Severin Fiala a Veronika Franz, v ktorom mladú ženu začne dobiehať jej minulosť členky samovražednej sekty, drámu Americká žena (2019) Jaka Scotta o žene vychovávajúcej svojho vnuka po tom, čo bez stopy zmizne jej dcéra, a nový počin Woodyho Allena Daždivý deň v New Yorku (2019)

Pod hlavičkou sekcie Nádej sa predstaví otvárací film Cinematiku Kam si zmizla, Bernadette (2019) Richarda Linklatera o žene, ktorá po rokoch stagnácie opäť nájde vlastnú kreativitu, odvahu a ambície, či životopisná dráma Mr. Jones (2019) Agnieszky Holland o waleskom novinárovi, ktorý ako prvý informoval Západ o hladomore v stalinskom Rusku. Návštevníci a návštevníčky festivalu si tiež môžu pozrieť americkú komédiu Late Night (2019), ktorá prinesie príbeh moderátorky bojujúcej s fenoménom rodovej korektnosti, nemecko-azerbajdžanskú dramédiu Podprsenka (2018), ktorá je štylizovanou parafrázou na Popolušku, roadmovie Lillian (2019) Andreasa Horvatha o mladej ruskej emigrantke putujúcej domov naprieč Amerikou, ruskú existenciálnu drámu Kyselina (2018), ktorá vykresľuje pátranie dvadsiatnikov z rozvrátených rodín po zmysle vlastných životov, ekvádorský triler Zlá noc (2019), o obchode s unesenými ženami a nórsky dokument The Men's Room (2018) o členoch speváckeho zboru, ktorý čelí najväčšiemu vystúpeniu svojej kariéry a zároveň smrti svojho dirigenta.

V rámci sekcie Nádej uvedú organizátori festivalu aj komédiu Milujem svoju mamu (2018), v ktorej sa matka a syn nedopatrením dostanú z Londýna až do Maroka. Ich cesta domov sa tak stane príležitosťou napraviť vzájomné krivdy. Snímka vznikla pod režisérskou taktovkou katalánskeho filmára Alberta Sciammu, ktorý bude jedným z hostí Cinematiku.

Už 14. ročník Medzinárodného filmového festivalu Cinematik sa uskutoční v dňoch 10. až 15. septembra v Piešťanoch. Divákom a diváčkam ponúkne takmer 100 celovečerných a krátkometrážnych filmov.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #filmový festival #Cinematik #film #Piešťany #kino #festivaly #kinematografia