V spore o Spider-Mana zaváži aj tlak zo strany fanúšikov

Vyzerá to tak, že po veľkolepom finále Avengers: Endgame sa marvelovskí superhrdinovia budú musieť rozlúčiť s ďalším členom svojho tímu, pavúčím mužom Spider-Manom (Tom Holland).

31.08.2019 09:00
Spider-Man: Ďaleko od domova Foto: ,
Film Spider-Man: Ďaleko od domova zarobil na tržbách rekordných 1,1 miliardy amerických dolárov.
debata

Na rozdiel od Iron Mana (Robert Downey Jr.) či Kapitána Ameriku (Chris Evans), ktorí komiksovú sériu opustili dobrovoľne, však tentoraz nerozhodovala únava či chuť posunúť sa ďalej, ale oveľa prozaickejší dôvod – peniaze. Spoločnosť Sony, ktorá vlastní práva na postavu Spider-Mana, pred pár dňami vyhlásila, že nepristúpi na novú dohodu gigantu Disney. Ten namiesto piatich percent z celkového zisku požadoval rovných päťdesiat, pričom by rovnakým podielom pokryl aj náklady na výrobu ďalších filmov. Sony však takúto ponuku odmietlo.

„Čo sa týka Spider-Mana, cítim vďačnosť a radosť,“ vyjadril sa v sobotu na podujatí D23 venovanom fanúšikom Disney šéf Marvelu Kevin Feige. „V rámci marvelovského univerza sme mali s touto postavou nakrútiť dokopy päť filmov: dva samostatné a tri ,tímovkyʻ s Avengermi. Bolo to ako sen, o ktorom som si nikdy nemyslel, že sa naozaj splní. No nikdy nemal trvať večne. Vedeli sme, že máme len obmedzený čas na to, aby sme povedali príbeh, ktorý sme povedať chceli. A za to budem vždy vďačný,“ dodal diplomatickým tónom šéf komiksového štúdia, ktorého zaväzuje zmluva s Disney.

Podobné zmierlivé vyjadrenia prišli aj od samotného herca Toma Hollanda. Ten sa o postave Spider-Mana rozhovoril na akcii Keystone Comic Con, no zároveň dementoval správy o uzavretom príbehu. „Nekončím so Spider-Manom. Určite toho bude ešte viac. Sadli sme si s naším kreatívnym tímom a vymýšľali sme tretí diel. Bude naozaj špeciálny a bude sa veľmi odlišovať od ostatných,“ prezradil dvadsaťtriročný Brit. „Som vďačný za to, že mi Marvel zmenil život a dopomohol k tomu, aby sa moje sny stali skutočnosťou. A Sony zase za to, že mi dovolili v tom sne žiť aj naďalej.“

Ako so Spider-Manom išiel čas

Sony pripravuje filmy o Spider-Manovi od roku 2002, keď odkúpilo práva od spoločnosti Marvel. Pod prvú sériu filmov s hercom Tobeym Maguireom sa podpísal režisér Sam Raimi, ďalšiu trojicu filmov Amazing Spider-Man s Andrewom Garfieldom zase nakrútil Marc Webb. Po úspechoch filmov ako Iron Man (2008) či prvej „tímovky“ Avengers: Pomstitelia (2012) z dielne Marvelu sa však situácia radikálne obrátila a začiatkom roka 2015 obletela svet správa, že „dobrý sused Spider-Man“ sa opäť vracia do Marvelu, aby bojoval po boku Avengerov.

Dohoda bola pomerne jednoznačná. Štúdio Marvel, ktoré patrí pod Disney, si zobralo na starosť produkciu filmov, všetky náklady na výrobu snímok zase hradila spoločnosť Sony. Tá sa rovnako starala aj o distribúciu snímok. Problém však nastal pri delení zisku z tržieb, ktoré sa pri poslednej časti Spider-Man: Ďaleko od domova vyšplhali na rekordných 1,1 miliardy amerických dolárov. Kým Marvel dostával iba päť percent zisku plus výnos z predaja propagačného tovaru, Sony si na účet pripísalo zvyšných 95 percent. Spoločnosť Disney sa rozhodla využiť pozíciu silnejšieho hráča na trhu a podmienky upraviť. Pri spoločnom vyjednávaní, ktoré trvalo mesiace, však nebola ani jedna zo strán ochotná ustúpiť. Najnovšie sa Sony a Disney vraj prekárajú aj o Jona Wattsa, režiséra filmov Spider-Man: Homecoming a Spider-Man: Ďaleko od domova.

Hrozí definitívna rozlúčka?

Výsledkom sporu medzi Sony a Disney sú sociálne siete plné rozhorčených reakcií fanúšikov. Niektorí nadšenci však nestrácajú nádej a veria, že sa obe spoločnosti nakoniec dohodnú. „Disney vo svojom univerze Spider-Mana potrebuje a Sony to bez ľudí z Marvelu nezvládne. Tlak fanúšikov je obrovský, a preto ho ani jedna strana nemôže ignorovať. Z ekonomického hľadiska môžu obe strany vyťažiť spolu oveľa viac. Ak by sa však aktuálna situácia stala trvalou, bola by to pre Spider-Mana katastrofa. Sony má síce vzletné vyhlásenia a je posmelené úspechom, aký Spider-Man má, ale na budovanie vlastného prepojeného sveta Sony jednoducho nemá. Všetci si pamätáme, ako už raz, a to relatívne nedávno, Spider-Mana pochovali. A okolo Venoma (ďalší komiksový príbeh z dielne Sony, pozn. red.) bol tiež pekný cirkus,“ tvrdí šéfredaktor portálu Multiverzum.sk Vladimír Hebert. Ako dodáva, bez spolupráce s Marvelom je vysoko pravdepodobné, že Sony Spider-Mana, tak ako ho fanúšikovia poznajú, zabije.

Spider-Man vo filme

Spider-Man Tobey Maguire. Foto: Columbia Pictures
Tobey Maguire Spider-Man Spider-Man Tobey Maguire.

režisér Sam Raimi, herec Tobey Maguire

  • Spider-Man (2002)
  • Spider-Man 2 (2004)
  • Spider-Man 3 (2007)
Spider-Man Andrew Garfield. Foto: Columbia Pictures
Andrew Garfield Spider-Man Spider-Man Andrew Garfield.

režisér Marc Webb, herec Andrew Garfield

  • The Amazing Spider-Man (2012)
  • The Amazing Spider-Man 2 (2014)
Spider-Man Tom Holland. Foto: Sony Pictures
Tom Holland Spider-Man Spider-Man Tom Holland.

Marvel Cinematic Universe (MCU), herec Tom Holland

  • Iron Man 2 (2010) (Iron Man zachráni mladého Petera Parkera)
  • Captain America: Občianska vojna (2016)
  • Spider-Man: Homecoming (2017)
  • Avengers: Infinity War (2018)
  • Avengers: Endgame (2019)
  • Spider-Man: Ďaleko od domova (2019)
Foto: Sony Pictures Animation
Spider-Man

Animovaný film

  • Spider-Man: Paralelné svety (2018)

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Sony #Avengers #Disney #Marvel #Tom Holland #Spiderman