Dokument Skutok sa stal má priniesť aj nové odhalenia

Nový slovenský dokumentárny film Skutok sa stal režisérky Barbory Berezňákovej podáva správu o stave Slovenska cez životný príbeh a vzťah troch kamarátov - Oskara Fegyveresa, Róberta Remiáša a Petra Tótha. Pohľad mladej autorky na našu nedávnu históriu, ale aj prítomnosť, sa chce stať naliehavým impulzom pre spoločenskú (seba)reflexiu. TASR o tom informovala PR manažérka Eva Pavlovičová.

01.09.2019 16:00
Skutok sa stal Foto:
Film Skutok sa stal bude prvýkrát premietaný pre verejnosť na festivale Cinematik 11. septembra v Piešťanoch.
debata (1)

Film sa zaoberá politickými zločinmi spáchanými v novovzniknutej Slovenskej republike v 90. rokoch minulého storočia, ktoré neboli nikdy potrestané únos prezidentovho syna, vražda Róberta Remiáša a kauza Technopol. Príbeh je rozprávaný prostredníctvom troch zúčastnených postáv – obete vraždy, svedka únosu prezidentovho syna a vtedy mladého investigatívneho novinára. Divák môže sledovať, ako sa traja priatelia (Oskar Fegyveres – svedok, Róbert Remiáš – obeť a Peter Tóth – novinár) zapletú do vysokej politickej hry a ako sa ich osobnosti a ľudské osudy ďalej vyvíjajú.

„Môj film nie je len o vražde alebo únose samotnom. Dôležitý je odkaz, ktoré tieto kauzy so sebou nesú. To, že sa skutok nestal, napriek tomu, že je tu niekoľko mŕtvych, ovplyvňovalo a ovplyvňuje celú spoločnosť a osudy ľudí až doteraz,“ hovorí režisérka Barbora Berezňáková. „Film Skutok sa stal je pre mňa v prvom rade reflexia krajiny, v ktorej žijem/e. Som presvedčená, že precedens nepotrestaného zločinu, ignorovaného toľko rokov, z nás robí apatické obete systému,“ poznamenala s tým, že film sa snaží nielen objasňovať zločiny z našej minulosti: „Ale aj poukázať na to, do akej miery sú tieto udalosti prepojené s prítomnosťou, a to aj s ľuďmi, u ktorých sa ukázalo, že sú údajne zodpovední za vraždu investigatívneho novinára Jana Kuciaka a jeho snúbenice Martiny Kušnírovej z jari roku 2018.“

Dokumentárny odkaz má priniesť slovenským divákom aj nové a dôležité súvislosti a odhalenia. „Jeho cieľom je nastoliť v celej spoločnosti diskusiu o tom, že skutok sa stal a celé je to trochu inak,“ avizujú tvorcovia.

Producentom filmu je Leon Productions, koproducentmi RTVS, Frame Films a Známa firma.

Film bude prvýkrát premietaný pre verejnosť na festivale Cinematik 11. septembra v kine Fontána v Piešťanoch. Do kinodistribúcie vstúpi 12. septembra.

1 debata chyba
Viac na túto tému: #dokument #Róbert Remiáš #Barbora Berezňáková #Skutok sa stal