Afriku zdolali na pionieri. O svoje zážitky sa podelia v kine

V etiópskom väzení sa stretli so somálskym utečencom, ktorého jediným cieľom bolo dostať sa do Nemecka. V Malawi sa porozprávali s osemdesiatročným Henrym, ktorý študoval na univerzite vo Veľkej Británii. Napriek tomu, že mal možnosť ostať v Európe, vrátil sa do rodného Malawi, aby pomáhal doma. Otvoril si tam školu a učil deti, aby získali šancu na lepšiu budúcnosť a nemuseli rozširovať rady migrantov. Aj stretnutia s týmito ľuďmi sprostredkúva nový celovečerný dokument Afrika na Pionieri, ktorý vo štvrtok 5. septembra dorazí do našich kín.

01.09.2019 12:00
Afrika na Pionieri Foto:
Cestovateľ Marek Slobodník na najjužnejšom cípe afrického kontinentu.
debata

Projekt dobrodružnej cestovateľskej výpravy dirigoval banskobystrický motorkársky nadšenec Marek Slobodník. Kto videl filmy o cestách žltých trabantov naprieč Južnou Amerikou, Austráliou, Indonéziou a Áziou, dôverne pozná večne usmiateho chlapíka, ktorého len máločo dokázalo rozhodiť. Aj jeho fóry, ktorými členov expedícií zabával.

Tentoraz vymenil Jawu 250, ktorá má jedenásť koní, za obyčajného pioniera. Neveľká motorka s výkonom tri konské sily, o ktorej sa hovorí, že sa najviac a najčastejšie kazí, musela uniesť okrem batožiny vrátane náhradných motorov a techniky aj nie veľmi útleho jazdca. Bolo ich päť. Šéfa projektu Mareka Slobodníka sprevádzal kameraman a pilot drona Martin Kochaník, fotograf Marek Duranský, a dvojica technikov Milan a Ondrej Huránovci.

V Etiópii hádžu po motorkároch kamene

„Prešli sme desať štátov – ak počítame aj Izrael, ktorý ale geograficky do Afriky nespadá. Išli sme cez Sinaj do Egypta, Sudánu, Etiópie a Kene. Tam sme prekročili rovník a blížili sa pod strechu Afriky – Kilimandžáro. A ďalej do Malawi, Mozambiku, Svazijska a Juhoafrickej republiky,“ hovorí Marek Slobodník, ktorý sa pod dokument podpísal ako režisér.

Najviac si vraj obľúbil Malawi, hoci tam dostal maláriu, a Mozambik. Už nikdy by však nechcel prejsť na motorke Etiópiu. Bolo to podľa neho utrpenie. A navyše motorkári a cyklisti sú údajne obľúbeným terčom pre miestnych obyvateľov, ktorí po nich s obľubou hádžu kamene. Pridal aj ďalší postreh. Keďže politická a bezpečnostná situácia sa v Afrike turbulentne mení, dnes by už do niektorých krajín, ktoré navštívili, ani vstúpiť nemohli. Z bezpečnostných dôvodov.

Svoje „tátoše“ pripravovali na cestu pol roka. Okrem toho museli vybaviť všetky potrebné víza a absolvovať povinné očkovania. Z Banskej Bystrice až po najjužnejšie miesto afrického kontinentu, ktorým je Strelkový mys, prešli 15 151 kilometrov. Na sedadlách motoriek, ktoré boli kedysi obľúbeným „približovadlom“ mladých, strávili päť mesiacov. Ich dopravné prostriedky spotrebovali dvetisícpäťsto litrov benzínu a osemdesiat litrov oleja. Domov si priniesli 360 hodín videomateriálu, z ktorého nakopon vznikla viac ako stodesaťminútová motorkárska road movie. Prvá slovenská.

Tam päť mesiacov, nazad jediný deň

Nekonečný pocit cestovateľskej slobody im znepríjemňovali 45-stupňové horúčavy v Sudáne, nekonečné púšte, na ktorých im došiel benzín, nutnosť vytlačiť motocykle do vysokých etiópskych hôr, ale aj nádherné pláže Mozambiku. V Etiópii ukradli fotografovi mobil, v Juhoafrickej republike sa im stratil jeden z dvoch dronov. Na druhý deň sa však, našťastie, našiel. A malária, na ktorú v Afrike zomiera ročne pol milióna ľudí, skolila okrem Mareka Slobodníka aj fotografa Mareka Duranského.

Cestovatelia si navyše s úsmevom ťažkali, že ich malé dvojstopové vozidlá si vyžiadali „milión opráv“. Cesta nazad bola krátka. Lietadlom z Kapského Mesta na Slovensko trvala 14. júna 2017 len dvadsaťštyri hodín. Ich piatim pionierom to trvalo podstatne dlhšie – domov ich poslali v lodných kontajneroch.

Predpremiéru mala Afrika na Pionieri v prvý letný deň. Samozrejme, v Banskej Bystrici, odkiaľ sa dobrodruhovia vydali na svoju púť. Po absolvovaní slovenských kinopremiér zasa vyrazí celovečerný dokument do sveta. Ako otvárací film ho uvedie 11. októbra Medzinárodný Road Movie Festival v Plzni.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Afrika #dokument #road movie #Marek Slobodník #Afrika na pionieri