Zomrela talentovaná dokumentaristka Mária Rumanová

Vo veku 30 rokov pred pár dňami zomrela talentovaná dokumentaristka Mária Rumanová. Podľa jej pedagóga Jaroslava Vojteka informáciu potvrdila vedúca ateliéru dokumentárnej tvorby VŠMU Ingrid Mayerová a jej blízky kamarát, režisér Marek Šulík.

02.09.2019 15:31 , aktualizované: 17:40
debata

„Bola v mojom ročníku, kde máte päť študentov, takže vzťah s nimi je veľmi blízky a intenzívny. Sledujete ich, ako rastú, dozrievajú, a potom príde takáto neuveriteľná správa,“ povedal Jaro Vojtek, pedagóg a dokumentarista.

Podľa jeho slov Mária Rumanová bola výnimočná v tom, že prinášala nové témy a provokovala nimi, vedela spojiť autentickú realitu s hranou konštrukciou. „Bola nielen veľmi talentovaná dokumentaristka, ale aj ľudsky hodnotný človek. Vnímal som ju ako mladú, nastupujúcu generáciu dokumentaristov, ktorá má pred sebou budúcnosť. Ale zároveň bola veľmi citlivá a možno to jej ublížilo,“ dodal Vojtek.

Ešte nedávno sa stretli a rozprávali. „Tešil som sa, ako vo svojich postojoch vyrástla, zmohutnela. Mala rozrobené pekné projekty. Mala tiež pokračovať v škole ako pedagóg. Neviem, čo sa stalo,“ uzavrel. Mladá dokumentaristka si sama siahla na život.

Mária Rumanová sa predstavila filmom Hotel Úsvit, ktorý vznikol z jej bakalárskej práce. Podieľala sa napríklad na sérii dokumentov o slovenských spisovateľoch a ich knižných tituloch nominovaných do desiatky Anasoft litera 2018. Pre RTVS pripravovala pravidelnú kultúrnu reláciu Umenie.

Výnimočný talent Márie Rumanovej

RTVS so zármutkom prijala správu o úmrtí režisérky a dokumentaristky Márie Rumanovej. Jej prácu si diváci budú môcť pripomenúť vo vysielaní Dvojky v utorok 3. septembra o 23:50, RTVS odvysiela jej dokument Hotel Úsvit.

„Mladá režisérka a dokumentaristka patrila medzi najväčšie talenty súčasnej generácie slovenských dokumentaristov. Mária Rumanová spolupracovala niekoľko rokov s RTVS aj na relácii Umenie, v rámci ktorej vytvorila desiatky dielov o divadelných predstaveniach, činohre, tanečnom divadle alebo opere. Nešlo iba o publicistické reportáže, ale o osobité audiovizuálne eseje s vyzretým autorským rukopisom a zmyslom pre detail i krásu,“ uvádza RTVS.

V utorok 3. septembra RTVS odvysiela Rumanovej celovečerný debut – dokumentárny film Hotel Úsvit, ktorý sleduje osudy piatich protagonistov a ich vzájomne sa prepletajúce osudy. Dokument je situovaný do Čiernej nad Tisou, do pohraničného mesta čeliaceho nemilosrdnej realite úpadku.

„Hotel Úsvit, ktorý bol uvedený na prestížnom festivale v Amsterdame, napriek zdanlivej sociálnej beznádeji prináša silné lyrické a ľudské svedectvo o krehkej hranici medzi šťastím a bolesťou i životom a smrťou, a svedčí o výnimočnom talente Márie Rumanovej,“ uvádza RTVS.

debata chyba
Viac na túto tému: #film #úmrtie #dokument #Mária Rumanová #Jaroslav Vojtek