Film o eutanázii Dobrá smrť získal cenu za najlepší dokumentárny film

Film Dobrá smrť režiséra Tomáša Krupu získal na Montgomery International Film Festival v štáte Maryland na východe USA cenu za najlepší dokumentárny film. Na festivale, ktorý sa konal v druhej polovici augusta, mal premiéru ako jediný zástupca zo strednej a východnej Európy.

03.09.2019 14:45
Tvorcovia dokumentu Dobrá smrť s hrdinkou... Foto:
Tvorcovia dokumentu Dobrá smrť s hrdinkou príbehu Janette Butlinovou.
debata

V marci tohto roka sa do kín dostal dokumentárny film režiséra Tomáša Krupu o eutanázii, o ľuďoch, ktorí by sa pre ňu rozhodli, ale nemôžu, a o morálnych dilemách, sprevádzajúcich dobrovoľný asistovaný odchod zo sveta.

„Ešte pred dvoma rokmi som sa o seba dokázala postarať. Dnes už sama nevstanem z postele a sotva sa zdvihnem z kresla. Preto touto cestou žiadam o asistenciu pri dobrovoľnom ukončení života.“ To sú slová 72-ročnej Janette Butlinovej z Veľkej Británie, ktorá trpela nevyliečiteľnou svalovou dystrofiou a prostredníctvom lekárky Eriky Preisigovej zo švajčiarskej kliniky sa skontaktovala so slovenským režisérom, ktorý mal záujem zdokumentovať vnútorný proces človeka, ktorý sa pre asistovaný odchod zo sveta rozhodne.

Na festivalovej projekcii filmu Dobrá smrť sa osobne zúčastnil Janettin syn Simon, ktorý okrem iných vo filme vystupuje popri svojej matke a dopĺňa uhly pohľadu na etickú otázku, ktorá zasahuje nielen samotného postihnutého človeka, ale aj jeho najbližšie okolie. „Chcem jej povedať, ostaň, pomôžem ti! Ostaň, nemôžeš len tak odísť…“ vysvetľuje v autentickej snímke jej syn.

„Tvojou povinnosťou je zomrieť, keď sa tak rozhodne Boh, ani o minútu skôr,“ alebo „Ako sa vyrovnávaš s hriechom, že si siahaš na život?“ To všetko nie sú len otázky blízkych ľudí, ale hlavne odraz morálnej dilemy, ktorá sa v našej spoločnosti spája s naším vzťahom k smrti a s tým, do akej miery sme pánmi svojho vlastného života.

Vo svojom rozhodnutí šesťčlenná medzinárodná porota uviedla, že film ocenila aj pre „odvážny výber a umelecké spracovanie takej bolestnej témy a zároveň zobrazenie krásy, prijatia a nádeje“, ale aj pre odvahu, s akou tvorcovia spracovali tabuizovanú tému. Cena však podľa Tomáša Krupu patrí najmä „veľkej duši, akou Janette Butlinová bola“.

Osemdesiatrimi­nútový koprodukčný dokument (Slovensko, Česko, Rakúsko, Francúzsko) už získal Cenu poroty na českom festivale o ľudských právach Jeden svět. V októbri tohto roka vstupuje do oficiálnej kinodistribúcie a Televízia ARTE, koprodukčný partner filmu, uvedie Dobrú smrť v Nemecku, Francúzsku, Belgicku a vo Švajčiarsku.

Na jeseň tohto roka sa predstaví aj na festivale Inconvinient Films vo Vilniuse v Litve, na 14. ročníku medzinárodného festivalu dokumentárnych filmov DocsMX v Ciudad de México, a na domácej pôde na festivale Cinematik a Jeden svet.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #cena #eutanázia #Dobrá smrť