Aplauz aj odchody zo sály! Marhoulov film v Benátkach niektorí diváci nezvládli

Novinárska projekcia snímky Pomaľované vtáča českého režiséra Václava Marhoula v pondelok na medzinárodnom filmovom festivale v Benátkach vyvolala potlesk aj odmietavé reakcie.

03.09.2019 10:43
Pomaľované vtáča Foto:
Zľava: Václav Marhoul (réžia), Michaela Doležalová (Mlynárka) a Petr Kotlár (Joska) pri nakrúcaní filmu Pomaľované vtáča.
debata

Niekoľko desiatok divákov, prevažne žien, nevydržalo zobrazované násilie na ľuďoch i zvieratách alebo brutálne erotické scény a opustilo sálu už počas prvej hodiny premietania. „Toto nedám,“ gestikulovala pri odchode po jednej z mnohých drsných scén jedna z diváčok. Väčšina prítomných však pri záverečných titulkoch tlieskala.

O Marhoulov film, ktorý vznikol v česko-slovensko-ukrajinskej koprodukcii, natočený podľa rovnomenného románu Jerzyho Kosińského bol veľký záujem. Pred sálou Sala Darsena tesne priliehajúcej k hlavnej Sala Grande bol už hodinu pred premietaním veľký rad. Tvorili ho novinári, ktorí sa pred projekciou zaviazali, že pred utorkovým oficiálnym uvedením nebudú film hodnotiť, aj akreditovaní festivaloví pracovníci a hostia. Sála s kapacitou 1500 sedadiel sa zaplnila takmer do posledného miesta.

Pomaľované vtáča patrí k divácky náročným filmom. Má dve hodiny a 49 minút, z toho sa v ňom hovorí deväť minút a neobsahuje žiadnu filmovú hudbu. „Jednoznačne som sa pokúšal vyhnúť pátosu a obohraným klišé, vydierajúcej melodráme aj hudbe, ktorá má za cieľ vyvolávať umelé emócie. Absolútne ticho dokáže byť rovnako ostré a citovo nabité ako akákoľvek hudba,“ povedal vo vyhlásení pred začiatkom festivalu Marhoul.

Výnimkou je pieseň Eukalyptový háj od izraelskej skladateľky a speváčky Naomi Šemerovej, ktorú k záverečným titulkom naspievala v hebrejčine herečka Jitka Čvančarová. Snímka bola natočený na 35-milimetrový film. „Panoramatický film je veľmi emotívny formát. Žiadny iný formát totiž nedokáže zachytiť s takou presnosťou a silou krásu i krutosť toho, čo sa odohráva na plátne,“ podotkol Marhoul.

Príbeh plný krvi a krutosti sa odohráva v bližšie neurčenej východoeurópskej krajine počas druhej svetovej vojny. Vedľa češtiny, ruštiny a nemčiny sa v ňom hovorí zmesou východoeurópskych jazykov. V koprodukčnej snímke sa vedľa švédskeho herca Stellana Skarsgarda predstavujúceho nemeckého vojaka Hansa objavia ďalšie medzinárodné hviezdy ako Harvey Keitel v úlohe farára alebo Julian Sands, ktorý vo svojej filmografii stvárnil ďalšiu zápornú postavu, tentoraz pedofilného výrobcu alkoholu Garbosa. Hlavnú úlohu chlapca prechádzajúceho životnými traumami stvárnil Petr Kotlár.

„Pomaľované vtáča nie je vojnový film, ani to nie je film o holokauste. Myslím, že sa jedná o úplne nadčasový a naskrz univerzálny príbeh – príbeh o súboji medzi temnotou a svetlom, dobrom a zlom, skutočnou vierou a organizovaným náboženstvom a medzi mnohými ďalšími protikladmi,“ uviedol v oficiálnych materiáloch k filmu Marhoul.

Snímka s rozpočtom približne 175 miliónov českých korún sa natáčala v celkom 16 lokáciách na Ukrajine, Slovensku, v Poľsku a v Česku. Slováci sú jej koproducentmi a podieľali sa na filme finančne aj tvorivo. Vo filme si napríklad zahrala slovenská herečka Júlia Valentová, o spoluprodukciu sa postarala aj Zuzana Mistríková a Ľubica Orechovská.

Posledná, v poradí 3531. klapka padla 5. júla 2018. Pomaľované vtáča sa 9. septembra predstaví aj na medzinárodnom filmovom festivale v Toronte.

debata chyba
Viac na túto tému: #Benátky #odchod #diváci #zhrozenie #potlesk #Pomaľované vtáča