Siahne si detský hrdina českého filmu na cenu v Benátkach? Má vraj na to

Predstaviteľ hlavnej úlohy vo filme Pomaľovené vtáča Petr Kotlár môže na medzinárodnom filmovom festivale v Benátkach ašpirovať na hlavnú cenu za herecký výkon.

06.09.2019 00:00
Herec Petr Kotlár na filmovom festivale v... Foto: ,
Herec Petr Kotlár na filmovom festivale v Benátkach.
debata

Uviedol to herec Radim Fiala, ktorý vo filme stvárnil kozáckého vodcu Cossacka. V čase nakrúcania jedenásťročný neherec Kotlár stvárnil neľahkú úlohu chlapca prechádzajúceho hrôzami druhej svetovej vojny, ktorý sa na každom kroku stretáva s ľudskou krutosťou a bezohľadnosťou.

„Môže smelo ašpirovať na hlavnú cenu za herecký výkon. Malý chlapec, ktorý nemá s herectvom nič spoločné, a takto to tam vyšvihne,“ povedal Fiala o Kotlárovi, ktorý je z Českého Krumlova.

Herci zľava Udo Kier, Aleksei Kravčenko,...
Herec Petr Kotlár skáče pred fotografmi.
+6Delegácia filmu Pomaľované vtáča na slávnostnej...

„Petr (Kotlár) bol absolútne fantastický,“ súhlasil švédsky herec Stellan Skarsgaard. „Mám rád amatérov a na takú úlohu by mal byť herec amatérom. Potom to vyznieva opravdivo. Pozerať sa takmer tri hodiny na jednu postavu môže byť problém, ale Peter je fantastická filmová tvár,“ dodal. Za „geniálneho“ označil Kotlára tiež kameraman Vladimír Smutný.

Dnes už dvanásťročný Kotlár do Benátok dorazil v sprievode svojej babičky. Zúčastnil sa na tlačovej konferencii, vzhľadom na svoj vek však nebol vpustený na film, v ktorom má hlavnú úlohu. „Uvidím ho budúci týždeň v Prahe. Tam mi to dovolia, pretože na rozdiel od Benátok tam stačí súhlas režiséra a rodičov, pretože vedia, že z toho nebudem mať žiadne následky. Vydržal som horšie veci a také drsné filmy mám rád,“ povedal.

Za najťažšie nakrútené scény Kotlár považuje pobyt v močovke alebo keď visel na lane a po nohách mu skákal pes. „Ťažké bolo byť priviazaný, psy boli dobrí, ani sa im nechcelo skákať, až z toho bola hádka na pľaci,“ spomínal.

O svojej ďalšej hereckej kariére zatiaľ príliš nepremýšľa. „Chcem ešte hrať, ale už nie také dlhé filmy. Myslel som, že sa bude natáčať dva až tri mesiace, ale nakoniec to trvalo rok a pol,“ povedal.

Cesta po červenom koberci v Benátkach a oficiálna premiéra boli pre všetkých účastníkov veľkým zážitkom. Okrem českých zástupcov nechýbali v Benátkach ani Slováci, ktorí na filme spolupracovali – medzi nimi herečka Júlia Valentová či koproducentky Zuzana Mistríková a Ľubica Orechovská. Snímka vznikala v česko-slovensko-ukrajinskej koprodukcii.

„To je niečo neopísateľné, keď sa pozeráte do sály pre 1500 ľudí, ktorí na konci vyše osem minút tlieskali, ešte po skončení titulkov. Ten zážitok je naozaj neuveriteľný. Je to fajn byť pri tom,“ konštatoval Fiala.

Jitka Čvančarová, predstaviteľka Ludmily, ako jediná z hercov film videla už pred cestou do Benátok. Režisér jej ho pustil kvôli tomu, že v ňom naspievala záverečnú hebrejskú pieseň Eukalyptový háj. „Potrebovala som to vidieť, aby som sa emočne trafila do levelu, kde ten film je,“ vysvetlila.

Záverečnú reakciu divákov v Benátkach považuje za obrovskú poctu českému filmu. „Ja najlepšie viem, ako tá pieseň trvá dlho a ten potlesk začal ešte pred ňou a pokračoval aj potom za výkrikov ‚bravó‘. Divákov to zasiahlo tam, kde má,“ oznámila.

Aj Čvančarová zaregistrovala, že z novinárskej premiéry niekoľko desiatok ľudí odišlo, pretože na nich niektoré scény boli príliš naturalistické. „Dokážem tomu porozumieť, len ma mrzí, že to nevydržali až do konca, pretože ten film na konci ponúka zmierenie a katarziu. Keď to diváci vzdajú, neprežijú si ten oblúk,“ dodala.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Benátky #cena #rola #Jitka Čvančarová #výkon #Pomaľované vtáča #Petr Kotlár