Začal sa filmový festival v Toronte, navštívia ho aj Meryl Streep a Tom Hanks

V Toronte sa začal 44. ročník jedného z najväčších a najznámejších filmových festivalov na svete.

06.09.2019 09:08
debata
Herečka Meryl Streep na premiére filmu The... Foto: SITA/AP, Joel C Ryan
Herečka Meryl Streep na premiére filmu The Laundromat v Benátkach. Herečka Meryl Streep na premiére filmu The Laundromat v Benátkach. Rovnaký film predstaví aj v Toronte.

Vo štvrtok večer ho slávnostne otvoril dokument Once Were Brothers: Robbie Robertson and The Band kanadského režiséra Daniela Rohera, na ktorom sa produkčne podieľali Martin Scorsese, Brian Grazer a Ron Howard.

Hlavným festivalovým ťahákom je tento rok triler Joker s Joaquinom Phoenixom v hlavnej úlohe. Snímka režiséra Todda Phillipsa, ktorý ju poňal ako temnú psychodrámu o narušenom a osamelom jedincovi, si na filmovom festivale v Benátkach vyslúžila osemminútové ovácie publika a podobná reakcia sa očakáva aj v Toronte.

Medzi ďalšie filmové novinky, ktoré si diváci a diváčky budú môcť počas nasledujúcich 11 dní pozrieť, patria snímky A Beautiful Day in the Neighborhood s Tomom Hanksom, životopisný film Judy o americkej herečke a speváčke Judy Garland, ktorú si zahrala Renée Zellweger, Le Mans '66 s Christianom Baleom a Mattom Damonom, čierna komédia z produkcie Netflixu The Laundromat s Meryl Streep a Bolesť a sláva s Penélope Cruz a Antoniom Banderasom.

Festival každoročne navštívi množstvo rešpektovaných osobností filmu a filmovej tvorby. Osobnú účasť okrem iných tento rok potvrdili aj Russell Crowe, Nicolas Cage, Nicole Kidman, Eddie Redmayne, Anthony Hopkins, Natalie Portman, Scarlett Johansson, Jennifer Lopez, Kristen Stewart či Jamie Foxx.

Medzinárodný filmový festival v Toronte (TIFF) sa koná od 5. do 15. septembra a tento rok predstaví spolu 333 filmov z viac ako 84 krajín sveta. Vlani si hlavnú divácku cenu pre najlepší film vyslúžila road movie Zelená kniha (2018). Snímka režiséra Petra Farrellyho s Mahershalom Alim a Viggom Mortensenom v hlavných úlohách najviac zabodovala u publika a odniesla si ocenenie Grolsch People's Choice. Neskôr si tiež na konto pripísala tri Oscary, vrátane trofeje pre najlepší film.

debata chyba
Viac na túto tému: #festival #Toronto #film #Meryl Streep #Tom Hanks #hviezdy