Zlatého leva si uchmatol Joker, Česko má cenu za reštaurovanú Extázu

Cenu pre najlepší film prestížneho filmového festivalu v Benátkach získal americký film Joker od režiséra Todda Phillipsa. Rozhodla o tom odborná porota, ktorá ocenila napríklad aj talianskeho herca Lucu Marinelliho či režiséra Romana Polanskeho. Snímka Pomaľované vtáča od režiséra Václava Marhoula žiadnu z cien nezískala, ale Česko neobišlo naprázdno.

07.09.2019 20:47
Režisér Todd Phillips (vľavo) s cenou Zlatý lev... Foto: ,
Režisér Todd Phillips (vľavo) s cenou Zlatý lev pre najlepší film. Odniesol si ju za film Joker, v ktorom hlavnú rolu stvárnil Joaquin Phoenix.
debata

V sobotu večer rozdali ceny už 76. ročníka slávneho filmového festivalu v meste na vode, ktorý patrí medzi historicky najstaršie aj najprestížnejšie podujatia svojho druhu. Hlavnú cenu, Zlatého leva, si napokon domov niesol režisér Todd Phillips, ktorého na sobotňajšom ceremoniáli sprevádzal aj predstaviteľ hlavnej úlohy jeho filmu Joker. Kritici o jeho výkone hovoria chvály a predpovedajú mu zisk Oscara.

Napriek tomu si však cenu pre najlepšieho herca, Volpiho pohár, domov niesol iný herec. Konkrétne Talian Luca Marinelli za výkon vo filme Martin Eden. Patril tiež k favoritom. Podobne ako víťazka hereckej ženskej kategórie. Volpiho pohár si prevzala Ariana Ascaride za výkon vo filme Gloria Mundi. Najlepším režisérom sa stal Roy Andersson za tvorbu filmu About Endlessness.

Herečka Emmanuelle Seigner prevzala cenu Grand...
Herečka a scenáristka Ariane Ascaride s cenou...
+10Režisér Todd Phillips (vľavo) s cenou Zlatý lev...

Ceny od odbornej poroty, dokonca tzv, Veľkej ceny poroty, sa dočkal aj poľský rodák a slávny režisér Roman Polanski za svoj najnovší film An Officer and A Spy. Polanski si však pre cenu osobne neprišiel, prevzala ju jeho partnerka Emmanuelle Seigner.

Hoci médiami aj kritikmi výrazne rozoberaný film režiséra Václava Marhoula Pomaľované vtáča, ktorý vznikol v česko-slovensko-ukrajinskej koprodukcii, niektorí radili na favorita na zisk niektorej z hlavných cien – nestalo sa tak. Česko si však odnáša domov špeciálnu cenu.

Týka sa filmu Extáze od režiséra Gustava Machatého. Snímky so zvodnou Hedy Lammarovou, ktorá v tom čase (1932) vznikla v koprodukcii Československa a Rakúska, získala cenu pre najlepší reštaurovaný film. O jeho vynovenú verziu, ktorú premietali v Benátkach v predvečer štartu festivalu, sa postaral Národný filmový archív v spolupráci s Medzinárodným filmovým festivalom Karlovy Vary a spoločnosti L’Immagine Ritrovata v Bologni.

„Keď bola Extáza uvedená v Benátkach, spôsobila rovnaký poprask ako Pomaľované vtáča. Absolútne ju zavrhovali, zdôrazňovali explicitné sexuálne scény a ja neviem čo ešte. A dnes dostane hlavnú cenu vo Venice Classics. Je krásne, ako sa tie oblúky klenú,“ uviedol režisér Marhoul.

Prítomnosť filmu Pomaľované vtáča v hlavnej súťaži znamenala účasť pre českú a slovenskú kinematografiu a zároveň výnimočný úspech.

Víťazi 76. ročníka filmového festivalu v Benátkach:

Hlavná cena Golden Lion (Zlatý lev) – Joker, réžia: Todd Phillips
Veľká cena poroty: An Officer And A Spy, réžia: Roman Polanski
Cena Strieborný lev pre najlepšieho režiséra: Roy Andersson, film: About Endlessness
Cena Volpiho pohár pre najlepšiu herečku: Ariane Ascaride, film: Gloria Mundi
Cena Volpiho pohár pre najlepšieho herca: Luca Marinelli, film: Martin Eden
Cena pre najlepší scenár: Yonfan, film: No. 7 Cherry Lane
Špeciálna cena poroty: film La Mafia Non E Più Quello Di Una Volta, réžia: Franco Moresco
Cena Marcella Mastroianniho pre najlepší herecký objav: Toby Wallace, film: Babyteeth

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #ceny #Benátky #Joaquin Phoenix #galavečer #Joker