Festival v Toronte prilákal v prvých dňoch hviezdy svetového formátu

Začiatok septembra už tradične patrí Medzinárodnému filmovému festivalu v Toronte (TIFF), ktorý má za sebou prvé tri dni.

09.09.2019 05:04
Herec Tom Hanks takto nadchol fanúšikov v... Foto: ,
Herec Tom Hanks takto nadchol fanúšikov v Toronte.
debata

Jedenásťdňová festivalová prehliadka, na ktorej o laureátoch cien nerozhoduje odborná porota, ale publikum, ponúka ako obvykle množstvo filmových premiér. Úvodné dni festivalu patrili okrem iných aj filmom Just Mercy, Na nože, A Beautiful Day in the Neighborhood či Zlatokopky.

Svetová premiéra filmu Zlatokopky s Jennifer Lopez a Constance Wu v hlavných úlohách prilákala do kina predovšetkým ženské publikum. Snímka zachytáva skutočný príbeh skupiny striptérok z New Yorku, ktoré začali okrádať zbohatlíkov z Wall Street po tom, ako pre finančnú krízu prestali chodiť do klubu. Snahou režisérky Lorene Scafaria bolo do filmu obsadiť čo najrozmanitejšie osobnosti, herečky, tanečnice, ktoré by sa navzájom odlišovali a zároveň dopĺňali. Film Zlatokopky nie je podľa nej o striptíze a zlodejkách, ale najmä o matkách a kamarátkach, ktoré sa rozhodnú uchopiť moc do svojich rúk, aby mohli zabezpečiť seba i svoje rodiny. Slovenskí diváci a diváčky si budú môcť Zlatokopky pozrieť v kinách od 10. októbra.

zväčšiť Zľava: Herci Chris Cooper, Tom Hanks, režisérka... Foto: SITA/AP, Frank Gunn
Chris Cooper, Tom Hanks, režisérka Marielle Heller a herci Matthew Rhys, Susan Kelechi Watson a Enrico Colantoni Zľava: Herci Chris Cooper, Tom Hanks, režisérka Marielle Heller a herci Matthew Rhys, Susan Kelechi Watson a Enrico Colantoni na premiére filmu A Beautiful Day in the Neighborhood.

Do Toronta prišiel svoj nový filmový počin A Beautiful Day in the Neighborhood predstaviť aj Tom Hanks. Stvárnil v ňom Freda Rogersa, skutočnú televíznu hviezdu a moderátora detskej relácie, popri ktorej vyrástlo niekoľko generácií divákov. Príbeh sa točí okolo mladého novinára, ktorému stretnutie s Rogersom zmenilo život. Podľa slov Toma Hanksa by sa mali „Rogersom ľudia inšpirovať aj v dnešnej dobe a snažiť sa byť jeden k druhému chápavejší a láskavejší“.

zväčšiť Herec Michael B. Jordan prišiel do Toronta s... Foto: SITA/AP, Frank Gunn
Herec Michael B. Jordan prišiel do Toronta s filmom Just Mercy. Herec Michael B. Jordan prišiel do Toronta s filmom Just Mercy.

Americký herec Michael B. Jordan, ktorého kariéra je vďaka úlohám vo filmoch Creed (2015), Creed II (2018) a Čierny panter (2018) poriadne našliapnutá, si najnovšie zahral po boku Jamieho Foxxa a Brie Larson v dráme Just Mercy. Stvárnil v nej mladého advokáta, ktorý sa dostal k prípadu muža v cele smrti a rozhodol sa presvedčiť súdy o jeho nevine. Film mal v Toronte svetovú premiéru.

zväčšiť Zľava: Herci Sam Neill, Susan Sarandon a Rainn... Foto: SITA/AP, Evan Agostini
Zľava: Herci Sam Neill, Susan Sarandon a Rainn Wilson predstavili v Toronte film Blackbird. Zľava: Herci Sam Neill, Susan Sarandon a Rainn Wilson predstavili v Toronte film Blackbird.

Svetovú premiéru mala na festivale aj snímka Na nože Riana Johnsona, ktorý režíroval aj ôsmu epizódu Hviezdnych vojen s podtitulom Poslední Jediovia (2017). Inšpiráciou pre film, ktorý sleduje rozuzlenie vraždy bohatého spisovateľa (Christopher Plummer) počas rodinnej oslavy, bola majsterka detektívok s nečakaným rozuzlením Agatha Christie. Film sa okrem napínavého deja a zápletky snaží prilákať divákov aj hviezdnym obsadením. Detektíva, ktorý vraždu vyšetruje, stvárnil Daniel Craig. Okrem neho a Plummera si v snímke zahrali aj Chris Evans, Ana De Armas, Jamie Lee Curtis, Toni Collette alebo Katherine Langford.

debata chyba
Viac na túto tému: #festival #Toronto #Jennifer Lopez #Tom Hanks #hviezdy #Michael B. Jordan