Úspechy a neúspechy na 76. festivale v Benátkach

Festival v Benátkach patrí medzi najprestížnejšie filmové festivaly na svete. Tento rok sa konal už 76. ročník, z ktorého si hlavnú cenu, Zlatého leva, odniesol americký režisér Todd Phillips za film Joker.

09.09.2019 08:47
Joaquin Phoenix (vpravo) a režisér Todd Phillips Foto: ,
Herec Joaquin Phoenix (vpravo) a režisér Todd Phillips prichádzajú na záverečný ceremoniál filmového festivalu.
debata

V ponurom príbehu skrachovaného komedianta Artura Flecka, ktorý sa potuluje po uliciach Gotham City a na hranici šialenstva sa prepadáva na dno zločinu, stvárnil hlavnú úlohu americký herec Joaquin Phoenix.

Dlho diskutovaný film slovensko-česko-ukrajinskej produkcie Pomaľované vtáča režiséra Václava Marhoulda si neodniesol žiadne z hlavných ocenení. Režisér však z festivalu sklamaný neodchádzal. „Dostal som dnes v Benátkach otázku, či je lepšie vyhrať festival, alebo tu zanechať nezmazateľný dojem. Odpovedal som, že to druhé,“ povedal pre ČTK Marhoul. „Čisto fakticky vzaté, Pomaľované vtáča sa stalo najväčšmi diskutovaným filmom festivalu a s touto povesťou pôjde do Toronta, kde sa premieta v pondelok, takže som spokojný,“ vysvetlil. Podľa neho film nezvíťazil aj preto, lebo zobrazuje pravdu a ľuďom je lepšie, ak na nepríjemnú pravdu nemyslia. Víťazný film Joker síce takisto spracúva tému násilia, je však formálne poňatý ako podobenstvo či rozprávka.

Herečka Emmanuelle Seigner prevzala cenu Grand...
Herečka a scenáristka Ariane Ascaride s cenou...
+10Režisér Todd Phillips (vľavo) s cenou Zlatý lev...

Istým druhom satisfakcie vari môže byť pre českú (či česko-slovenskú) kinematografiu fakt, že v sekcii Venice Classics si tento rok odniesol cenu film Extáza českého režiséra Gustava Machatého z roku 1932. Keď bol v tom čase uvedený, vyvolal pozornosť inovátorskými umeleckými hodnotami, zároveň však škandál z explicitnej nahoty rakúskej herečky Hedy Lamarr. Cenu si tak z festivalu odniesol až o 87 rokov po svojom uvedení.

Neuspel ani krátky animovaný film dvojice slovenských študentov pražskej FAMU Michaely Mihalyiovej a Davida Štumpfa Sh_t Happens. Štumpf však za úspech považuje aj to, že sa český film dostane do premietanie v niektorej z vedľajších sekcií. Film Sh_t Happens sa prebojoval do dvanástky krátkometrážnej sekcie Orizzonti spomedzi 1 500 adeptov. Je to animovaný príbeh vyčerpaného údržbára a jeho frustrovanej ženy, ktorí sa ocitnú v čudesnom vzťahovom trojuholníku s ovdoveným a v alkohole svoj smútok utápajúcim jeleňom.

Herečka Emmanuelle Seignerová prevzala Hlavnú cenu poroty za svojho manžela, poľsko-francúzskeho svetoznámeho režiséra Romana Polanskeho. Ten v roku 2019 dokončil film Žalujem (J'accuse), adaptáciu románu D. od súčasného britského spisovateľa Roberta Harrisa o Dreyfusovej afére na prelome 19. a 20. storočia.

Strieborný lev pre najlepšieho režiséra putoval švédskemu režisérovi Royovi Anderssonovi za drámu O nekonečne (Om det oändliga ). Najlepšou herečkou ocenenou Volpiho pohárom je Francúzka Ariane Ascaride v dráme Gloria Mundi a najlepším hercom Luca Marinelli v adaptácii románu Jacka Londona Martin Eden, príbehu námorníka, ktorý sa utopí. Herec v ďakovnej reči venoval cenu všetkým tým, ktorí sa dnes usilujú zachraňovať životy na mori.

Herecké objavy si z Benátok odnášajú cenu veľkého talianskeho herca Marcella Mastroianniho. Tento rok sa ním stal 25-ročný Toby Wallace vo filme Babyteeth. Súčasné politické dianie, protesty v Hongkongu, sa premietli aj do ceny za najlepší scenár pre animovaný film tvorcu Yonfana Čerešňová ulica číslo sedem.

debata chyba
Viac na túto tému: #MFF Benátky #Zlatý lev #Joker #Pomaľované vtáča