Do boja o Oscara ide dráma Nech je svetlo

Bolo ich jedenásť. Hraných filmov a celovečerných dokumentov. Ostal len jeden.

12.09.2019 16:08
Milan Ondrík Nech je svetlo Foto:
Milan Ondrík na snímke z filmu Nech je svetlo.
debata (1)

Dráma Nech je svetlo režiséra a scenáristu Marka Škopa bude ako kandidát slovenskej kinematografie zastupovať Slovensko v „boji“ o nomináciu v kategórii najlepší zahraničný film. Rozhodli o tom členovia Slovenskej filmovej a televíznej akadémie. V našich kinách bude mať premiéru 26. septembra.

V zápase o kandidatúru mal silných konkurentov. Napríklad emotívnu drámu Ostrým nožom režiséra Teodora Kuhna, príbeh o dieťa bojujúceho drogovo závislého pankáča Punk je hned! debutujúceho Juraja Šlauka, dobrodružné sci-fi Mohyla, romantickú komédiu z východného Slovenska Loli Paradička Richarda a Víťa Staviarskych či dokument Skutok sa stal, v ktorom režisérka Barbora Berezňáková prináša sugestívny návrat do našej nedávnej minulosti cez najväčšiu spoločenskú kauzu deväťdesiatych ro­kov.

„Názov filmu Nech je svetlo má svoj biblický kontext a snažili sme sa tento kontext priniesť aj do vizuálu filmu. Výrazne sme pracovali s kontrastom, so svetlom a tieňom, pretože každé svetlo má aj svoj tieň. Jednoducho pretaviť do vizuálu príbeh otca, ktorému sa syn vzďaľuje, je istým spôsobom v tme, odkiaľ sa ho snaží zachrániť. Ale nedarí sa mu to, nedokáže sa syna ani dotknúť,“ povedal scenárista a režisér Marko Škop pre Pravdu. V celosvetovej premiére uviedol jeho druhý hraný film medzinárodný festival v Karlových Varoch. Ekumenická porota tam ocenila snímku Zvláštnym uznaním.

Milan Ondrík získal v Karlových Varoch cenu za... Foto: FILM SERVIS FESTIVAL KARLOVY VARY
Milan Ondrík získal v Karlových Varoch cenu za najlepší mužský herecký výkon vďaka filmu Marka Škopa Nech je svetlo. Milan Ondrík získal v Karlových Varoch cenu za najlepší mužský herecký výkon vďaka filmu Marka Škopa Nech je svetlo.

Hlavný hrdina filmu je čerstvý štyridsiatnik, ktorý ako gastarbeiter zarába v Nemecku, aby uživil ženu a tri deti, ktorí žijú v dedine plnej chudoby a nezamestnaných. Keď príde na Vianoce domov, zisťuje, že jeho najstarší syn je členom polovojenskej mládežníckej skupiny. Ocitá sa pred dilemou. Čo urobiť, keďže synátor je zapletený do šikanovania a usmrtenia spolužiaka? Spolu s manželkou pri tom začínajú zisťovať nielen skutočnú pravdu o synovi, ale aj o sebe samých a komunite, v ktorej žijú. „Veľa som rešeršoval medzi slovenskými gastarbeitermi a ekonomickými migrantmi najmä v Nemecku. Film je v mnohom inšpirovaný skutočnými príbehmi viacerých rodín,“ pokračoval Marko Škop, ktorý má na konte oceňované dokumenty Iné svety či Osadné aj psychologickú drámu Eva Nová ovenčenú piatimi cenami Slnko v sieti, vrátane sošky v kategórii najlepší hraný film.

„Nech je svetlo je potrebný film a dúfam, že prinesie do našej spoločnosti viac svetla ako tieňa. A ak aj ten tieň už má byť, tak nech je len akousi oázou pre našu spoločnosť a nie nebezpečenstvom,“ povedal pre Pravdu Milan Ondrík. Za stvárnenie ústrednej postavy hlavy rodiny si z Karlových Varov odniesol Cenu za najlepší mužský herecký výkon.

Víťazné filmy a mená nových majiteľov prestížnych sošiek vyhlási americká Akadémia filmových umení a vied na udeľovaní cien 92. ročníka v hollywoodskom Dolby Theatre v Los Angeles. Nominácie v jednotlivých kategóriách oznámia o mesiac skôr.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Milan Ondrík #Nech je svetlo