Kastingy šou Zem spieva sa zmenia na festivaly folklóru

Folklór je to najkrajšie a najpestrejšie, čo doma máme, a RTVS znova ukáže slovenské tradície v plnej kráse.

14.09.2019 16:00
Zem spieva Foto:
Archívny záber z kastingu do šou Zem spieva.
debata

Septembrové kastingy do tretej série obľúbenej šou Zem spieva sa otvoria aj návštevníkom a stanú sa z nich malé folklórne festivaly. Fanúšikovia ľudového spevu, tanca a hudby si prídu na svoje v nedeľu 15. septembra v skanzene v Martine a 22. septembra v Starej Ľubovni.

Návštevníci kastingov si budú môcť pozrieť vystúpenia folklórnych súborov aj jednotlivcov z celého Slovenska, nahliadnu do zákulisia príprav šou a stretnú sa s moderátorskou trojicou S Hudbou Vesmírnou. „Zem spieva sa stretla s obrovským nadšením folkloristov a prihlásení účastníci konkurzu dávajú tušiť, že tretia séria bude opäť zaujímavá, plná temperamentu a vysokej umeleckej kvality,“ pozýva programový riaditeľ Slovenskej televízie Marek Ťapák.

O moderovanie šou Zem spieva sa doteraz starali... Foto: RTVS
S Hudbou Vesmírnou O moderovanie šou Zem spieva sa doteraz starali členovia kapely S Hudbou Vesmírnou.

„Vítaný je každý, kto má pocit, že má v slovenskom folklóre čo povedať. Jedinou podmienkou je, aby to nebol profesionálny súbor,“ dodáva Martina Cyprichová, kreatívna producentka programu.

Súťaž je teda určená pre všetkých, ktorí prezentujú folklór Slovenska na inej ako profesionálnej úrovni. Môžu súťažiť v troch kategóriách: tanec, spev a inštrumentálna kategória, v každej ako sólisti, v pároch alebo s celou skupinou. Ako doteraz, súťaž je otvorená aj účastníkom zo zahraničia, ktorí pestujú slovenský folklór v cudzine, tí sa do nej môžu zapojiť najprv prostredníctvom krátkej videonahrávky.

„Účasť v súťaži doteraz nikomu neublížila, skôr naopak, mnohých naštartovala a otvorila im dvere k ďalšej aktivite. Typickým príkladom je Štefan Štec, ktorého prezývame "rusínsky Karel Gott“. Vďaka zviditeľneniu v Zem spieva vydal svoje CD a pozývajú ho na mnohé festivaly doma i v zahraničí, takže sa môže ešte viac venovať folklóru, ktorý ho baví, a rozdávať radosť iným," dodáva Martina Cyprichová.

V úvodných kolách tretej série Zem spieva bude súťažiacich hodnotiť päťčlenná porota, ktorú tvorí pedagogička a interpretka rusínskych piesní Anna Derevjaníková, režisér, choreograf, umelecký vedúci FS Vranovčan a DFS Cifroško Peter Kocák, choreograf, tanečník a pedagóg VŠMU Stanislav Marišler, choreografka a vedúca folklórneho súboru Váh Miroslava Palanová a multiinštrumen­talista a rozhlasový redaktor Milan Rendoš. Na základe kastingov a videoprihlášok porota vyberie spolu 63 účinkujúcich, ktorí sa predstavia televíznym divákom RTVS od januára budúceho roka.

„Už prvá a druhá séria ukázali, že folklór ľudí zaujíma aj inšpiruje. A my sa tešíme, že sa ľudia vracajú ku koreňom, k tradíciám,“ hovorí Martina Cyprichová. Na konkurze očakáva okolo dvetisíc účastníkov a len málo mien sa opakuje, väčšinou sú to noví súťažiaci. Najsilnejšia je tradične kategória spevu, no tentoraz sa hojnejšie zapojí aj západné Slovensko, ktoré doteraz veľké zastúpenie v súťaži nemalo.

Kastingy do tretieho pokračovania folklórnej šou RTVS Zem spieva sa uskutočnia 15. septembra v Múzeu slovenskej dediny v Martine a 22. septembra 2019 v Ľubovni­anskom skanzene v Starej Ľubovni. Prihláška na kasting je k dispozícii na webovej stránke RTVS/zemspieva.

„Tentoraz sa už z kastingov stane malá oslava slovenského folklóru, plná hudby, spevu, tanca a dobrej nálady. Všetka tá radosť sa potom prenesie aj na televízne obrazovky a veríme, že Zem spieva divákom RTVS spríjemní zimné večery,“ pozýva Martina Cyprichová.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Zem spieva #S hudbou vesmírnou