Pomaľované vtáča sa dostalo do výberu hollywoodskych kritikov

Americký magazín The Hollywood Reporter zaradil česko-slovensko-ukrajinský film režiséra Václava Marhoula Pomaľované vtáča do výberu dvadsiatich najlepších snímok z filmových festivalov tohtoročnej jesene.

16.09.2019 11:32
Herec Petr Kotlár na zábere z filmu Pomaľované... Foto:
Herec Petr Kotlár na zábere z filmu Pomaľované vtáča.
debata

Snímka, ktorú časopis označil za „ponurý a násilný odraz krutosti ľudskej povahy“, sa tak ocitol vedľa filmov ako sú psychologický thriller Joker s Joaquínom Phoenixom, historická dráma The King, kde zažiaril nádejný mladý herec Timothée Chalamet či komediálna dráma Marriage Story sa Scarlett Johanssonovou a Adamom Driverom.

Román Jerzyho Kosińského o nemenovanom chlapcovi, ktorý putuje po východnej Európe na konci druhej svetovej vojny, bol podľa The Hollywood Reporter fantasticky upravený pre veľké plátno. „V srdcervúcom čiernobielom filme ožili hrôzy holokaustu videné temnými očami mimoriadneho nováčika Petra Kotlára,“ uviedol denník.

Film Pomaľované vtáča zažiaril na festivaloch v Benátkach a Toronte a 11. septembra mal svoju pražskú premiéru, vo štvrtok 19. septembra vstúpi do slovenských kín. Okrem ústredného detského hrdinu v podaní Petra Kotlára a hollywoodskych hviezd ako Julian Sands či Stellan Skarsgard sa vo filme objavujú aj slovenskí herci Martin Nahálka či Júlia Valentová. Časť snímky sa nakrúcala práve na Slovensku a s výraznou finančnou podporou zo strany slovenského koproducenta.

Snímka je svojím spracovaním, ale predovšetkým tým, že sa drží literárnej predlohy, vnímaná rozporuplne. Niektorým divákom prekáža zobrazované násilie a krutosť, iní potom vrátane mnohých zahraničných kritikov film vyzdvihujú práve pre vernosť predlohe a silnú výpoveď.

Kosiński tvrdil, že v Pomaľovanom vtáčati čerpal zo svojich vlastných vojnových skúseností. Hoci býva radený medzi postholokaustové beletristické diela, v príbehu nehrajú významnú úlohu ani nacisti ani systematická perzekúcie židovského národa. Román sa najviac zaoberá brutalitou, poverami a perverziou dedinčanov a meštiakov a schopností človeka páchať najneuveriteľnejšie krutosti.

debata chyba
Viac na túto tému: #film #výber #The Hollywood Reporter #Pomaľované vtáča