Na Cinematiku ocenili Favoritku, Skutok sa stal i Dobrú smrť

Víťazmi súťažných sekcií 14. ročníka Medzinárodného filmového festivalu Cinematik Piešťany, ktorý sa skončil v nedeľu, sú historická dramédia Favoritka (2018) a dokumentárne snímky Skutok sa stal (2019) a Dobrá smrť (2018).

17.09.2019 06:40
Olivia Colman Favoritka Foto:
Favoritka Yorgosa Lanthimosa v hlavnej úlohe s Oliviou Colmanovou.
debata

Favoritke režiséra Yorgosa Lanthimosa udelili hlavnú cenu pre najlepší európsky film roka Meeting Point Europe. O víťazstve snímky, ktorá približuje neúprosný boj o vrtkavú priazeň nešťastnej a slabej britskej kráľovnej Anny Stuartovej, rozhodlo v hlasovaní 16 európskych kritikov a kritičiek.

Dokumenty Skutok sa stal a Dobrá smrť získali cenu Cinematik.doc. Ocenenie venované dokumentárnej tvorbe sa rozhodla porota zložení Mária Ferenčuhová, Jan Gogola a Friedrich Moser udeliť obom snímkam, pretože sú vysoko nadpriemerné tak v prístupe k téme i v kvalite spracovania. V prípade snímky Skutok sa stal režisérky Barbory Berezňákovej porota ocenila jeho výstavbu, kreatívne spracovanie heterogénnych filmových materiálov, svieže rozprávanie a inteligentnú montáž, pričom spôsob rozprávania ho napriek lokálnej problematike robí univerzálne zrozumiteľnými. Dobrá smrť Tomáša Krupu zase porotu zaujala svojou estetickou pôsobivosťou, obrazovou krásou i pokojnou intímnosťou a vnímavým, zvláštne umierneným prístupom k téme.

Porota tiež udelila cenu primátora mesta Piešťany. Tú získal dokument Volanie (2019) od Erika Prausa. Porota pri tejto snímke vyzdvihuje najmä vôľu hľadať cestu k spiritualite novým a citlivým spôsobom, v dôsledku čoho Volanie v divákoch oslovuje túžbu po presahu, ktorá je vlastná každému človeku.

Ocenenie Rešpekt na tohtoročnom Cinematiku udelili portugalskému filmárovi Joaovi Pedrovi Rodriguesovi. Režisér a scenárista si cenu z rúk umeleckého riaditeľa festivalu Vladimíra Štrica prevzal osobne. Cenu divákov získala juhokórejská čierna komediálna dráma Parazit režiséra Joon Ho Bonga o štvorčlennej rodine, ktorá sa rozhodne infiltrovať do domácnosti zámožného podnikateľa.

Štrnásty Cinematik sa uskutočnil od 10. do 15. septembra a priniesol viac ako deväťdesiat dlhometrážnych a krátkometrážnych filmov v desiatich sekciách. Jubilejný 15. ročník sa uskutoční v prvej polovici septembra roka 2020.

debata chyba
Viac na túto tému: #Cinematik #film #víťaz #súťaž #Favoritka #Dobrá smrť #Skutok sa stal