Záverečná klapka detského seriálu Mami, kúp mi psa. Únava aj radosť

Zuzana Kronerová a Ivan Romančík trávili toto leto na myjavských kopaniciach. S režisérom Bohdanom Slámom pred týždňom dokončili nakrúcanie rodinného seriálu Mami, kúp mi psa, podľa rovnomennej detskej knižky autorky Zuzany Štelbaskej.

17.09.2019 11:29
Zuzana Kronerová a Ivan Romančík Foto:
Zuzana Kronerová a Ivan Romančík počas nakrúcania seriálu RTVS Mami, kúp mi psa.
debata

„Myšlienka nakrútiť rodinný seriál má štyri roky. Taký čas prešiel odvtedy, čo sme sa so Zuzkou Štelbaskou dohodli, že uchopím producentsky tému, ktorú priniesla vo svojej úspešnej knižke pre deti, po moment, keď sme seriál začali nakrúcať. Predchádzal tomu dlhý vývoj – písanie, kreovanie scenárov, na ktorých sa podieľali Renáta Mitašová, Slávka Liptáková a Diana Kacárová. Takisto Halka Marčeková ako dramaturg za RTVS. Z pôvodných príbehov knižky sme postupne vytvárali nové a košatejšie filmové príbehy. Seriál nakoniec vznikol na motívy Zuzaninej knihy, no začal žiť vlastným filmovým životom a životom svojich postáv,“ približuje tvorivý proces dramaturgička a kreatívna producentka seriálu Tina Diosi.

Na spoluprácu oslovila českého režiséra Bohdana Slámu, ktorý debutoval v roku 2001 oceňovanou tragikomédiou Divoké včely. K jeho ďalším úspešným snímkam patrí Štěstí či Venkovský učitel. Bába z ledu, ktorú nakrútil pred dvomi rokmi, vyniesla hlavnej predstaviteľke Zuzane Kronerovej sošku Českého leva za ženský herecký výkon. Bohdan Sláma, adoptívny otec piatich detí, má bohaté skúsenosti s detským svetom. Práca na rodinnom seriáli bola jeho prvým nakrúcaním na Slovensku.

„Poznám Bohdanovu tvorbu a režijný štýl, zameraný na podrobnú analýzu charakterov. Je mi sympatické jeho rešpektovanie drsnosti ľudských vzťahov a prírody, aj isté poetické cítenie a zmysel pre život mimo mesta – na dedine, kde vzťahy aj ľudia fungujú inak. Vo svojich filmoch zaujímavo pracuje s detskými hrdinami a detskými hercami, a to rozhodlo. Roky považujem za svoju osobnú misiu prepájanie českého a slovenského prostredia, vytváranie priestoru pre spoluprácu českých a slovenských filmárov, navyše sa pohybujem sama medzi Prahou a Bratislavou už niekoľko rokov,“ dodáva Tina Diosi.

Návrat do detstva

Hlavnou postavou seriálového príbehu je dedo Medo v podaní Ivana Romančíka. Na prázdniny k nemu pricestuje z mesta vnuk – desaťročný Ondro. Jeho snom je vlastniť psa, no počas leta na dedine zisťuje, koľko námahy vyžaduje starostlivosť o zviera. Zo začiatku je Ondro, typický mestský chlapec, prázdninami u deda rozladený. Rýchlo však pochopí, že tu môže zažiť letné dobrodružstvo, o akom sa mu ani nesnívalo. Dedo Medo je bývalý veterinár a človek so srdcom na správnom mieste. Cez leto má príležitosť zblížiť sa so svojím jediným vnukom a tak trochu mu nahradiť chýbajúceho otca.

"Dedo, ktorý žije sám, sa postupne učí poriadku od vnuka, a vnuk sa od deda učí o živote,“ prezrádza Ivan Romančík o vzťahu hlavných hrdinov. Nakrúcanie v spoločnosti detí si známy slovenský herec užíval: "Po dlhom čase som prežil veľmi príjemné prázdniny. Nebral som to veľmi pracovne, bola to skôr pohoda v peknej prírode s deťmi a so psami, a, samozrejme, s výborným režisérom. Čo viac si môže herec priať?“ Ivanovi Romančíkovi pripomenul Ondrov filmový príbeh jeho vlastné zážitky z prázdnin.

Keď bol vo veku malých hrdinov, brával ho otec v lete do Podturne na Liptove: „Prežil som tam v spoločnosti kamarátov celé prázdniny. Bolo aj veľa zábavy, aj vylomeniny a všetko, čo k tomu patrí, podobne ako v tomto príbehu.“ Seriálový dedo aj vnuk si rozumeli nielen počas nakrúcania, ale aj mimo kamier. "Benjamín Lacko je talentovaný chlapec. Má zmysel pre humor a je výborným hereckým partnerom,“ chváli Ivan Romančík malého protagonistu.

Malí hrdinovia

Podľa slov Tiny Diosi kasting na hlavné postavy do detského seriálu trval tri mesiace. „Hľadali sme predstaviteľov, ktorí majú dostatočné herecké schopnosti a ktorí zvládnu dvojmesačné nakrúcanie. Jedenásťročný Benjamín Lacko to všetko spĺňal, navyše má danosť pohotovo reagovať. Mal za sebou hereckú skúsenosť z iného filmového projektu a vo voľnom čase sa venuje tiež divadlu. Na kastingu sme objavili aj talentovanú Sáru Tömölovú, ktorá si po prvý raz vyskúšala hlavnú detskú rolu v seriáli. Najskúsenejším z detských predstaviteľov je trinásťročný Marcel Chlpík. Okrem hereckého nasadenia všetkým pomáhal svojou profesionalitou a trpezlivosťou počas nakrúcania. Najmladší, sedemročný Andreas Lehotský, zvládol neľahkú úlohu Mateja, kvôli ktorej sa musel naučil rozprávať tak, ako deti, ktoré sa zajakávajú.“

Zuzana Kronerová stvárňuje v seriáli Danicu, priateľku deda Meda a šéfku psieho útulku, ktorá pomôže deťom vyriešiť každý problém s úsmevom a gráciou. "Veľmi nám záležalo na tom, aby sme odovzdali deťom a mladým divákom výborný seriál. Páči sa mi, že nás nenásilne vracia späť do prírody, k živým tvorom, čo sú v tomto prípade psíky.“ Príbeh má podľa nej peknú myšlienku – nie je to len o prežívaní prázdninového dobrodružstva, ale aj o tom, aké dôležité je nájsť si vzťah k prírode a ku všetkému živému okolo nás. Spolu so Zuzanou Kronerovou a s Ivanom Romančíkom si v seriáli zahrali aj Michal Kubovčík ako prísny otec Fifa, Zuzana Šulajová ako mama Ondra, Přemysl Boublík ako Roman, ktorý má pod palcom miestne cvičisko pre psov, či Michal Ďuriš, predstaviteľ dedovho kamaráta Vinca.

Hraný televízny seriál Mami, kúp mi psa vzniká v koprodukcii RTVS a produkčnej spoločnosti Furia Film plus, seriál finančne podporí aj Audiovizuálny fond. Diváci ho na obrazovkách RTVS uvidia v roku 2020.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #seriál #Televízia #Zuzana Kronerová #tvorba #Ivan Romančík #detský