Filmové premiéry: Prichádza Brad Pitt z vesmíru aj kruté Pomaľované vtáča

Aj tento štvrtok sa slovenské kiná obohatia o filmové novinky. A veruže je ich požehnane. Na čo sa môžete vybrať? Možností je na výber z rôznych žánrov.

19.09.2019 10:54
debata

Ad Astra

22.storočie. Umelá inteligencia je integrovaná do všetkých priemyselných odvetví. Mesiac a Mars sú kolonizované. Ľuďmi osídlené satelity obiehajú okolo Neptúnu, najvzdialenejšej planéty slnečnej sústavy. Na Zemi sa stavia nová Babylonská veža. Je to anténa, ktorej koniec dosahuje až do vesmírneho priestoru a ktorá má slúžiť k vyhľadávaniu inteligentného mimozemského života. Tím budujúci túto gigantickú stavbu vedie Roy McBride (Brad Pitt). Astronautom sa stal vďaka svojmu otcovi (Tommy Lee Jones), ktorý bol veliteľom výskumnej expedície projektu Lima. Aj jej úlohou bolo pátrať po vyspelom mimozemskom živote, ale pred dvadsiatimi rokmi zmizla kdesi v útrobách vesmíru. Zem postihuje jedna nečakaná katastrofa za druhou, ohrozená je aj stavba gigantickej antény. Americké spravodajské služby sa domnievajú, že Royov otec stále žije a ohrozenie Zeme má pôvod v explóziách, ku ktorým dochádza na planéte Neptún a súvisí s projektom Lima. Roy je vyslaný na vesmírnu misiu vedúcu cez Mesiac a Mars až k vonkajšiemu okraju slnečnej sústavy, aby tu svojho otca našiel.

Pomaľované vtáča

V snahe uchrániť svoje dieťa pred vyhladzovaním Židov, posielajú ho rodičia k príbuznej na vidiek kdesi vo východnej Európe. Chlapcova teta však nečakane umiera a tak je dieťa nútené vydať sa na cestu a pretĺkať sa samo divokým a nepriateľským svetom, v ktorom platia len miestne pravidlá, predsudky a povery. Snahu chlapca o doslova fyzické prežitie vystrieda však po vojne iný boj. Boj, ktorého si ani nie je vedomý – boj so sebou samým, boj o svoju dušu, o svoju budúcnosť.

Rambo: Posledná krv

John Rambo sa konečne vrátil domov. Usadil sa na ranči v Arizone a démonov zo svojej zabijackej minulosti sa snaží vyhnať pokojným životom kovboja v americkom zapadákove. Nájde si aj niekoľko ľudí, ktorých má rád a na ktorých mu záleží. Má šancu dosiahnuť vnútorný pokoj. A práve obyčajný pocit, že má konečne pre čo žiť, ho neľútostne vráti tam, odkiaľ sa snaží utiecť. Do sveta zabíjania. Dcéra jeho dávneho priateľa totiž nedbá na výstrahy a vydá sa za hranice do Mexika, kde ju unesie miestna mafia. Únosy dievčat na nútenú prostitúciu robia zločinci v Mexiku bežne, v tomto prípade však majú obrovskú smolu.

Angry birds vo filme 2

Okrem vtáčieho Píplandu a sveta ich úhlavných nepriateľov Krochkáčov existuje aj záhadný tretí ostrov, ktorého obyvatelia predstavujú pre všetkých novú hrozbu. Ak sa chcú zachrániť, musia sa odvekí súperi spojiť a spolupracovať. Z najhorších nepriateľov je tak ešte horší tím.

Búrlivé výšiny

Chudobný mladý chlapec Heathcliff sa dostáva pod krídla zámožnej rodiny Earnshawových, kde nadväzuje silné puto s jeho podporovanou mladou sestrou Cathy. Film je založený na novele od klasickej autorky Emily Bronteovej.

Florencino kníhkupectvo

Florence Green – vdova, stále plná života – sa rozhodne otvoriť prvé kníhkupectvo v ospalom prímorskom anglickom mestečku. Bojuje s depresiou, chladom a značnou apatiou miestnych obyvateľov. Sama sa snaží vytvoriť a priniesť niečo nové, v čom sa jej čoskoro začína dariť a jej život sa pomaly mení k lepšiemu. Systematicky sa snaží “vychovať“ tak trochu obmedzených miestnych obyvateľov, ktorí vďaka nej nachádzajú cestu k najlepšej súčasnej literatúre, vrátane Nabokovej škandalóznej Lolity a knihy 451 stupňov Fahrenheita od Raya Bradburyho, ktoré im začínajú otvárať oči a prebúdzať emócie. Florencine aktivity a angažovanosť jej časom prinášajú spriaznenú dušu a spojenca v postave pána Brundisha. Táto spoločenská revolúcia jej však postupne vytvára aj zúrivých nepriateľov: vyvoláva nevraživosť u miestnych obchodníkov.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #film #novinky #filmové premiéry #Angry Birds vo filme #Pomaľované vtáča #Ad Astra