Šokujúce rozuzlenie bitky o miliardy a jedného hrdinu! Filmový svet oslavuje

Kde sa dvaja bijú, tretí víťazí. To, že v tomto porekadle je kus pravdy sa potvrdilo počas sporu dvoch veľkých filmových titánov a najmä pri šokujúcom zvrate na jeho konci. Jablkom sváru bol Spider-man – komiksová ikona a jeden z najpopulárnejších superhrdinov, ktorý sa posledné roky s úspechom brázdi filmové plátna.

28.09.2019 10:07
spiderman, spider-man, tom holland, Foto:
Takýchto prípadov je ako šafránu. Ale v tomto boji sú jednoznačným víťazom fanúšikovia filmov. Vďaka ich tlaku obe bojujúce štúdia museli dôjsť k dohode o budúcnosti Spider-mana.
debata

Filmové štúdia Sony a Disney, pred niekoľkými týždňami, prekvapujúco vykopali vojnovú sekeru a nemilo tým prekvapili celý filmový svet a najmä fanúšikov celého MCU (Marvel Cinematic Universe). Vyzerá to tak, že víťazom v tomto spore sú nakoniec priaznivci Spider-mana. Nestáva sa totiž často, že v prípadoch, keď sa bojuje o miliardy, vyhrajú tí, ktorí sa skladajú na úspech štúdií.

Marvel patriaci pod značku Disney, už viac ako desať rokov valcuje rebríčky návštevnosti kín so svojimi filmovými adaptáciami, komiksovému gigantu sa podarilo priam nemožné, vybudoval rozsiahly a najmä prepojený vesmír rôznych príbehov o superhrdinoch, pričom ani jeden z nich nebol prepadák. Práve naopak, čo film, to kasový trhák. Diváci sú priam zhypnotizovaní každým novým filmom, ktorý ponúkne. O to viac všetkých potešilo, keď Marvel dohodol so Sony o spoločnom postupe pri reštarte príbehov o Spider-manovi v roku 2016.

Marvel Spider-mana zachránil

Prvá lastovička vo filme Kapitán Amerika: Občianska vojna predznamenala znova jagavú budúcnosť pre pavúčieho muža. Ako to už býva zvykom, Marvel má šťastnú ruku pri kastingu postáv a mladý herec Tom Holland vdýchol ikonickému hrdinovi neopakovateľné čaro a osobnosť. Nasledovali dva sólové filmy (Homecoming a Ďaleko od domova), ktoré spolu zarobili dve miliardy dolárov. K tomu treba pripočítať účasť na crossoverových príbehoch v podobe dvoch pokračovaniach o Avengeroch.

Za pomerne krátky čas si Spider-man vybudoval neotrasiteľnú pozíciu v MCU a stal sa dôležitým pilierom do budúcnosti, najmä po odchode Roberta Downeyho Jr. alias Iron-mana.

Kevin Feige, kreatívny guru, stojaci za celým úspechom celého filmového univerza od Marvelu, mal so Spideym smelé plány, dalo by sa povedať, že túto postavu postupne chystal ako dôstojnú náhradu za „zosnulého Iron-mana“. Lenže z týchto plánov nakoniec nič nebude. Teda nie tak úplne.

Spor medzi gigantmi Sony a Disney prišiel ako blesk z jasného neba. Po tohtoročnom ďalšom megaúspechu Spider-mana s jeho druhým sólovým filmom Ďaleko od domova, ktorý celkovo zarobil 1.1 miliardy dolárov sa obe štúdia postavili proti sebe. Sony totiž si Spider-mana „kúpilo“ od Marvelu v roku 2002, teda v čase, keď komiksový obor ešte ani netušil a neuvažoval o budovaní veľkého filmového sveta. Dôvod? Peniaze.

Trailer k prvému filmu Spider-man: Homecoming

Férové rozdelenie peňazí?

Práve Sony stálo za prvotným úspechom pavúčieho muža, keď vyprodukovalo trilógiu od režiséra Sama Raimiho (2002 – 2007), v ktorej hlavnú úlohu dostal Toby Maguire a Kirsten Dunst. Po nie príliš priaznivých ohlasoch na tretiu časť, štúdio prišlo s nápadom reštartovať príbeh s novým hercom, novým režisérom a novým názvom.

V roku 2012 sa teda na plátnach kín objavil The Amazing Spider-man, ktorého stvárnil Andrew Garfield. Fanúšikovia nadšení neboli, po druhom pokračovaní v roku 2014, ktoré už úplne pohorelo, prišlo pochopiteľné rozhodnutie, že Spider-man potrebuje totálny reštart alebo oddych.

Tom Holland sa predvedie aj v treťom... Foto: Sony Pictures
spiderman, spider-man, tom holland, Tom Holland sa predvedie aj v treťom pokračovaní Spider-mana pod taktovkou Marvelu.

Situáciu využil Marvel, ktorý už medzičasom valcoval kiná so svojimi filmami a skalní fanúšikovia volali po tom, aby sa Spidey stal súčasťou nového filmového sveta. Sony po totálnych kreatívnych zlyhaniach prikývlo a vďaka tomuto ústretovému kroku Spider-man konečne zažíva svoje zlaté časy. Mohlo vzniknúť presvedčenie, že vlk zostal sýty aj ovca celá. Lenže megaúspechy a horibilné tržby sú dostatočnou motiváciou na preskupenie síl medzi štúdiami.

Keď sa Disney dohodol so Sony na „vypožičaní“ pavúčieho muža, tak podmienky hrali v prospech Sony, keďže 95% tržieb z jeho filmov smerovali k nemu. Disney s Marvelom dostalo „len“ omrvinku. Časy sa však zmenili, vďaka Marvelu Spidey nezapadol prachom a tak vznikla požiadavka, aby sa misky váh vyrovnali a obe štúdia sa delili 50:50.

Bezvýchodisková situácia?

Zástupcovia Sony okamžite rozpútali mediálnu búrku s vyhrotenými vyjadreniami o pobúrení a premrštených podmienkach. Situácia zašla tak ďaleko, že vypovedali zmluvu s Marvelom a Spider-man sa mal vrátiť okamžite späť len pod jeho krídla. To však absolútne skrížilo plány Marvelu, ktorý mal s ním veľkolepé plány a druhá snímka bola nakrútená s tým, že sa ráta nielen s ďalším pokračovaním.

Navyše MCU si nemohlo dovoliť stratiť Spider-mana. Sony, pre zmenu, narástol hrebienok po komerčnom úspechu filmu s antihrdinom Venomom a začalo pripravovať nielen jeho druhé pokračovanie, ale sólovky pre iné postavy z komiksového sveta, ktoré je späté so Spider-manom. Venom síce v kinách uspel, no príbehovo poriadne kríval.

Štúdio sebavedome tvrdilo, že chystá aj ďalšie filmy s Tomom Hollandom, keďže jeho zmluva ho zaväzuje účinkovať ešte v niekoľkých pokračovaniach, no nedefinovala pod koho taktovkou. Po zlyhaniach s minulými verziami si len málokto vedel a chcel predstaviť, že by sa Spider-mana znova ujalo iba Sony. Vo vzduchu znova visela blamáž.

Trailer k filmu Avengers: Infinity War

Prepracovanosť a prepojenosť filmov z dielne Marvelu by zinkasovala fatálnu ranu, ak by Spidey zmizol bez dôstojnej rozlúčky a dostatočného vysvetlenia, vlastnícke práva sú v tomto prípade nekompromisné. Marvel by viac nemohol používať nič, čo by bolo spojené s Peterom Parkerom a jeho hrdinským alteregom, naopak Sony by tiež ostrúhalo. Štúdio by muselo ignorovať všetko, čo tento hrdina stihol pod taktovkou Marvelu. Nastala patová situácia, z ktorej nebolo východisko, keďže obe štúdiá trvali na svojom a prebiehajúce rokovania prinášali skôr ešte väčšiu príťaž ako osoh.

V celom boji však významnú úlohu zohrávali fanúšikovia, teda tí, bez ktorých by si obe štúdia ani neškrtli. Hnev, rozhorčenie a s tým súvisiaci tlak, ktoré publikum vyvinulo bolo veľkou motiváciou pre oboch hráčov, aby našli iskričku nádeje pre možnú dohodu. Ani jeden si totiž nemohol dovoliť rozhnevať si fanúšikovskú základňu.

Trailer k filmu Avengers: Endgame

Smutná, ale dôstojná rozlúčka

O to väčšie prekvapenie prišlo, pre pár dňami, keď obe štúdia vydali spoločné vyhlásenie. To prišlo rovnako nečakane ako celý súboj medzi nimi. Tentokrát obsahovalo viac ako pozitívne správy. Nastala dohoda. Kto je víťaz? Práve fanúšikovia Spider-mana! Sony a Marvel sa dohodli, Spidey zostáva v MCU, síce nie natrvalo, ale dostane ešte tretí film, aby sa zavŕšila plánovaná trilógia.

Kevin Feige tak získal manévrovací priestor na vytvorenie ešte jedného filmu, ktorý nielen uzavrie rozbehnutý príbeh, ale po novom doňho musí vsunúť akýsi záver aj pre túto postavu, aby v budúcnosti bolo zrozumiteľné, prečo sa viac nevyskytuje v pripravovaných snímkach. Ak nedôjde k ďalšej dohode v budúcnosti.

Diváci v poslednom pokračovaní neprídu ani o... Foto: Sony Pictures
spiderman, spider-man, tom holland, zendaya, Diváci v poslednom pokračovaní neprídu ani o Zendayu a ostatné vedľajšie postavy.

Následne Sony preberie Spider-mana pod svoj patronát. Na tretie pokračovanie nebude nutné čakať ani extrémne dlho, keďže ešte pred sporom už bol napísaný scenár aj pre ďalšiu časť, ten sa len musí čiastočne upraviť, na palube je aj režisér Jon Watts, ktorý významne pomohol k úspechu tohto hrdinu pod taktovkou Marvelu.

Nateraz všetko vyzerá viac ako nádejne. Bude to síce ťažké a smutné lúčenie so Spider-manom pod taktovkou Marvelu, ale všetko smeruje k tomu, že tretí film bude veľkolepou bodkou, ktorá ukojí chúťky fanúšikov. Tretí Spider-man sa dostane do kín 16. júla 2021.

Hlavní predstavitelia sú nadšení

Krátko po oznámení, že Spider-mana čaká ešte jedno veľkolepé dobrodružstvo od Marvelu sa obaja hlavní predstavitelia – Tom Holland, ale aj Zendaya – podelili s pocitmi na sociálnych sieťach. Nie je tajomstvom, že obaja sú nielen veľkí fanúšikovia svojich úloh, Spider-mana ako takého, ale aj Marvelu.

Pozrite si tento príspevok na Instagrame

Príspevok, ktorý zdieľa Tom Holland (@tomholland2013),

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Sony #Avengers #Marvel #Spider-Man #Zendaya #Tom Holland #Marvel-Disney #Spider-Man: Ďaleko od domova