Ekológia, fanatizmus, identita, ľudské práva. Festival Jeden svet

Filmový festival jeden svet ponúkne viac ako 40 filmov, unikátnych dokumentov, ktoré väčšinou inak neuvidíte.

30.09.2019 10:17
Hluché dni Foto:
Film Hluché dni.
debata

Divákov nenechá so silným zážitkom osamote, po premietaní prinesie diskusie s tvorcami aj s odborníkmi na danú tému. Začína sa v stredu 9. októbra v Bratislave, a bude pokračovať do ďalších slovenských miest.

Hlavná téma tohtoročného jubilejného, 20. ročníka festivalu Jeden svet znie: Stratení v súčasnosti a výber filmov je poskladaný z horúcich dnešných tém ako ekológia, náboženský fanatizmus či národná identita a boj za ľudské práva.

„Klimatické zmeny a prírodné katastrofy sa nedejú niekde ďaleko, môže sa stať, že naplno zastihnú aj nás. Otázkou je, čo môžeme urobiť, aby sme planétu zachovali pre ďalšie generácie. Ďalšou témou festivalových filmov sú technológie a morálna dilema, pred ktorú nás stavajú napríklad pri modifikovaní človeka, ľudského mozgu. Rovnako dôležitá je budúcnosť medziľudských vzťahov, ako sa mení tradičná rodina a aké nové podoby vzťahov vznikajú, ako nové svetonázory ovplyvnia rodinu v budúcnosti,“ približuje hlavné festivalové podtémy festivalu jeho umelecká riaditeľka Diana Fabiánová.

Festival otvorí očakávaný film Zuzany Piussi Ukradnutý štát, v ktorom režisérka sleduje najnovší vývoj slovenskej spoločnosti počas minulého roka. Dokončila ho len nedávno, záver filmu tvorí súdne pojednávanie s Marianom Kočnerom. Aj ďalší film Skutok sa stal (režisérka Barbora Berezňáková) reflektuje súčasné spoločensko-politické diane.

Stratený domov (réžia Juraj Mravec) sa zaoberá otázkou pomoci iným ľuďom, hoci z celkom inej kultúry. Ukazuje Slovákov vo vojnou zmietanej Sýrii a v Iraku. Divák sa ocitne priamo uprostred vojnového konfliktu, v priamom prenose vidí, ako Slováci pomáhajú zachraňovať životy na bojovom poli.

Cennými domácimi príspevkami na festivale budú aj BATAstories (réžia: Peter Kerekes) a Hluché dni o nepočujúcich rómskych deťoch (réžia Pavol Pekarčík).

"Zo zahraničných filmov by som rada upozornila na film Vitajte v Sodome, ktorý je mrazivým svedectvom o jednom z najjedovatejších miest na Zemi – o skládke európskeho elektronického odpadu voľne pohodenom na predmestí v Ghane,“ hovorí umelecká riaditeľka festivalu. Tento silný film nás môže prinútiť prehodnotiť spôsob života, spotrebiteľské návyky.

Aké je to narodiť sa v rodine džihádistu, kde sa intímne rodinné chvíle prelínajú s fanatizmom, sa návštevníci dozvedia v unikátnom dokumente o islamskej radikalizácii s názvom O otcoch a synoch. Medziľudské vzťahy blízkej budúcnosti, v ktorých len jeden z partnerov disponuje tlčúcim srdcom, rozoberie surreálny snímok Vitaj, umelá inteligencia! Odpovede na otázky: Kto sme? Kam ideme a ako nás ovplyvnila naša minulosť? odhalia storočné dámy a šarmantní džentlmeni v dokumente Moje storočie.

Veľmi silnou výpoveďou je film o pedofílii, pripravený ako hraný dokument. Rozpráva príbeh roky zneužívaného dievčatka, o traume, ktorú zažívala pred zrakmi rodiny aj kostola bez toho, aby ju niekto videl.

Koľko rôznych osudov, koľko silných príbehov, každý celkom iný. A predsa tvoria jeden svet, v ktorom sa občas cítime stratení. Filmový festival Jeden svet chce priniesť filmy, ktoré otvárajú oči, pomáhajú kriticky myslieť i chápať súvislosti, zorientovať sa v priestore plnom informácií a fake news. Zaujímavou podtémou preto budú aj infuenceri a ich skutočný vplyv, influenceri ako mýtus a ako biznis.

V súťažnej sekcii Slovensko a Česko za ľudské práva sa bude porota v zložení Alexandra Kandy Longuet (belgická režisérka, minuloročná víťazka Medzinárodného festivalu dokumentárnych filmov v Jihlave), Jan Gebert (český novinár a režisér, minuloročný víťaz Jedného sveta) a Marek Kuboš (slovenský režisér, autor filmu Posledný autoportrét) rozhodovať medzi piatimi slovenskými a piatimi českými filmami, kde nebude chýbať ani novinka legendárnej Heleny Třeštíkovej (Forman vs. Forman) či krehký dlhometrážny debut Pavla Pekarčíka zložený z príbehov tých, ktorí nepočujú, no zato počúvajú sny (Hluché dni).

Organizácia Človek v ohrození, ktorá používa film v boji za ľudské práva, poskytne svojich odborníkov do diskusií po filmoch, ktoré budú streamované aj on-line aj na školské projekcie.

Počas festivalu Jeden svet 2019 sa uskutoční množstvo site-specific podujatí, ktorých zámerom je zbližovať divákov a ich mesto. Festival tiež ponúkne možnosť virtuálnych diskusií cez sli.do alebo z pohodlia domova vďaka on-line streamingu.

Festival Jeden svet počas piatich dní prinesie dva krsty kníh európskych autorov z vydavateľstva Absynt, 14 diskusií so zahraničnými hosťami, koncert Peter Luha & Futurelove Sibanda, výstavu vo verejnom priestore pred Starou tržnicou, Green Screen konferenciu o trvale udržateľnom kine, interaktívny performance Polarity party, ale predovšetkým filmy, ktoré menia pohľad na svet.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Jeden svet #Hluché dni