Filmový festival inakosti chce priniesť viac porozumenia pre LGBTI menšinu

Podľa Iniciatívy Inakosť, ktorá organizuje podujatie, Slovensko dlhodobo zaostáva v akceptácii občanov, ktorí nemajú väčšinovú sexuálnu orientáciu alebo rodovú identitu.

01.10.2019 05:00
France Cesar Awards Foto: ,
Medzi ťaháky festivalu podľa organizátorov patrí novinka oceňovaného kanadského režiséra Xaviera Dolana (na snímke), ktorý tentoraz prichádza s príbehom dvoch nerozlučných kamarátov Matthiasa a Maxima.
debata

„Ich životy sa stali terčom politických hier, namiesto snahy o dialóg mnohí politici šíria klamstvá a rozdúchavajú vášne v snahe získať moc. Filmový festival inakosti je tu 13. raz, aby cez filmové príbehy spájal ľudí a dodával odvahu tým, ktorí hľadajú cestu k sebe,“ uviedol v tlačovej správe PR manažér festivalu Roman Samotný. Počas októbra a novembra uvidia festivalové filmy diváci v šiestich mestách.

Tento rok sa Filmový festival inakosti v sekcii Queer Ázia sústredí na filipínsku kinematografiu. „Voľba na Filipíny padla najmä z toho dôvodu, že filipínska kinematografia, ktorá tento rok slávi storočnicu, je bohatá na LGBTI filmy, v ktorých sexuálna orientácia či identita nie je problém číslo jeden. Filmy, ktoré sebavedomo stoja za svojimi hrdinami a nad odsudzovaním zo strany „normo“ ľudí prevracajú očami alebo ho na rovinu odsúdia, neignorujú denno-dennú realitu,“ vysvetlila zostavovateľka sekcie Kristina Aschenbrennerová. Festival uvedie päť filmov z poslednej dekády: Chlapec (réžia Auraeus Solito, 2009), Zomrieť krásna (réžia Jun Lana Robles, 2016), Zrodená pre krásu (réžia Perci Intalan, 2019), Billie a Emma (réžia Samantha Lee, 2018) a Dlhovlasé noci (réžia Gerardo Calagui, 2017).

Medzi ťaháky festivalu podľa organizátorov patrí novinka oceňovaného kanadského režiséra Xaviera Dolana, ktorý tentoraz prichádza s príbehom dvoch nerozlučných kamarátov Matthiasa a Maxima. „Keď sa pri nakrúcaní študentského filmu pobozkajú, ako to od nich žiada scenár, spustí sa reťazec udalostí vedúci k množstvu otázok, spochybňovaniu vlastnej sexuality a prehodnocovaniu vzájomných citov. Mladý génius Xavier Dolan ubral z experimentu a zameral sa na vzájomné vzťahy. Dolanovský rukopis sa však nezaprie ani v tomto jeho ďalšom režisérskom počine, v ktorom si opäť aj zahral,“ vysvetľuje Samotný.

Organizátorom sa do programu podarilo získať aj Portrét ženy v plameňoch, ktorý sa môže pochváliť cenou za scenár a Queer Palm z tohtoročného festivalu v Cannes. Francúzsky film režisérky Céline Sciamma divákov prenesie do Bretónska druhej polovice 18. storočia. „Talentovaná maliarka Marianne prichádza na panstvo na zabudnutom ostrove, aby namaľovala svadobný portrét Héloise – mladej ženy z bohatej rodiny, ktorú matka povolala domov z kláštora, aby sa vydala za nápadníka z Milána, a umožnila tak matke vrátiť sa po rokoch do rodného mesta. Héloise však odmieta dohodnuté manželstvo aj pózovanie na portrét, a tak sa Marianne musí tváriť ako jej spoločníčka a maľovať ju tajne spamäti. S každým jedným kradmým pohľadom sa prehlbuje vzájomná príťažlivosť dvoch mladých žien a čoraz bolestnejšie sa vynára otázka Héloisinej osobnej slobody,“ priblížil PR manažér festivalu.

Prvé festivalové projekcie sú naplánované v Bratislave, desiatky filmov uvedie od 16. do 21. októbra Kino Lumiere. Druhou zastávkou FFI je Nitra. Filmy premietnu 29. októbra., 4., 11., 18. a 25. novembra v Kinoklube Tatra. Počas víkendu 2. a 3. novembra sa osudy LGBTI ľudí objavia na plátne v košickom Kine Úsmev a v banskobystrickej Záhrade. Následne bude 5. a 6. novembra festival v Stanici Žilina – Záriečie. Dejiskom festivalu inakosti v Liptovskom Mikuláši bude 21. až 23. novembra Diera do sveta.

debata chyba
Viac na túto tému: #Filmový festival inakosti