Filmové Pocity zo sveta aj z domu

Festival Pocity Film už desať rokov prináša divákom na východe Slovenska dobré filmy. Festival, ktorý má svoj domov v Prešove, potrvá od 7. októbra do 10. októbra a ponúkne výber svetovej aj domácej kinematografie, stretnutia s filmovými osobnosťami aj viaceré sprievodné podujatia.

04.10.2019 07:00
Fragmenty malomesta Foto:
Juraj Kukura ako filmový Prešovčan v snímke Fragmenty malomesta.
debata

Predpremiéry snímok oceňovaných na svetových festivaloch, projekcie s osobnou prítomnosťou tvorcov, slovenské novinky aj filmy pre deti tvoria hlavnú kostru Pocitov.

„Festival je výnimočný najmä v tom, že jeho prívlastok prešovský napovedá veľa aj o jeho charaktere a smerovaní. Každý rok sa okrem svetovej kinematografie snažíme premietať aj filmy tvorcov pochádzajúcich z nášho mesta a našťastie sa nám to vďaka vysokej koncentrácií kreatívnych fillmárov aj darí,“ uvedla pre Pravdu umelecká riaditeľka festivalu Nina Šilanová.

Výber filmov je rozdelený do piatich sekcií, diváci uvdia dohromady takmer 30 filmov, z toho bude väčšina dlhometrážnych a niekoľko blokov krátkometrážnych. .,,Tento rok sme hrdí na filmy našich rodákov – rodinu Staviarskych a ich Loli paradičku aj na Marka Škopa a jeho najnovší film Nech je svetlo. Tohtoročný festival sa nesie aj v téme židovskej menšiny, ktorej je venovaná sekcia Pocity susedov a už tradične bude mať na festivale výrazné zastúpenie poľskej kinematografie, ktorá nám je regionálne takisto veľmi blízka,," zdôraznila Šilanová.

V sekcii Pocity susedov sa festival tentoraz zameria na židovskú menšinu. „Od minulého roka sa v programe snažíme pravidelne okrem domácich tvorcov venovať jednu sekciu menšinám žijúcim v Prešove a ich kinematografii, resp. kinematografii, ktorá ich zobrazuje. Minulý rok to bola bulharská menšina, ktorá v Prešove žila a žije dodnes a bulharské filmy zazanmenali na festivale veľký úspech. Tento rok pokračujeme židovskou menšinou. Filmy, ktoré sme do seckie vybrali majú ale opäť spätosť s Prešovom a východom,“ vysvetľuje riaditeľka festivalu.

Vo filme Fragmenty malomesta hrá Prešov dôležitú rolu (ako aj hlavný predstaviteľ Juraj Kukura), premietania sa dočká digitálne zreštaurovaná kópia filmu Spalovač mrtvol kežmarského rodáka, režiséra Juraja Herza a zástupcom ľahšieho žánru je izraelská komédia Tel Aviv v plameňoch. Film z regiónu plného napätia ponúka trochu iný pohľad na izraelsko-palestínsky konflikt. Okrem filmov otvorí tento rok festival aj zaujímavá a možno netradičná prednáška o židovstve v slovenskej i svetovej kinematografii a koncert kapely Mojše Band.

„Z programu by som okrem filmu Nech je svetlo upozornila na profil poľskej režisérky Kingy Debskej, ktorá príde na festival osobne a uvedie tu svoje tri filmy – Moje dcéry kravy, Zábava, zábava a Plán B. Určite odporúčam aj víťaza z tohtoročného festivalu v Cannes, zábavnú čiernu komédiu Parazit,“ pozýva umelecká riaditeľka.

V sekcii Pocity zo sveta diváci uvidia výber svetových filmov. Britská komediálna dráma Beats je univerzálne platný príbeh o dospievaní odohrávajúci sa na pozadí hudby, ktorá je rovnako eklektická a elektrizujúca ako scéna, z ktorej sa zrodila. Ale je to najmä príbeh o priateľstve, vzdore a neodolateľnej sile mladosti. Rumunská komédia La Gomera je príbehom zamilovaného skorumpovaného policajta. Pocity neobídu ani tohtoročný hit, víťaza festivalu v Cannes, kórejskú čiernu komédiu Parazit, ktorá ašpiruje na titul film roka.

Do sekcie svetovej kinematografie sú zaradené aj Pocity v kraťasoch – krátkometrážne filmy, ktoré súťažili na Medzinárodnom filmovom festivale Art Film Fest. „Tento rok máme prvýkrát súťažnú sekciu mladých tvorcov, ktorí na festival prihlásili svoje krátkometrážne filmy. Filmy vyberala trojčlenná odborná porota a preto by som si trúfala povedať, že všetky vybrané snímky budú pre divákov veľmi zaujímavé,“ hovorí Nina Šilanová.

Záber z filmu Merry Go Round rumunského... Foto: Pocity Film
MERRY GO ROUND Záber z filmu Merry Go Round rumunského režiséra Ruslana Bratova.

Okrem filmových premietaní festival ponúka aj viacero sprievodných podujatí. Festival otvorí prednáška o židovstve v slovenskej a vo svetovej kinematografii a koncert Mojše Band, oboje v priestoroch Stromoradia. V Kine Scala sa bude konať východniarsky bašavel s Ľudovou hudbou Štefana Cínu. "Okrem toho budeme mať na festivale prednášku o zvuku vo filme a sprievodným podujatím bude aj videoinštalácia Iné vízie SK, " dodala umelecká riaditeľka festivalu.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #filmový festival #festival Pocity Film